Uit welk materiaal zijn wasbare maandverbanden gemaakt?

De verschillen tussen de diverse stoffen die gebruikt worden zitten vooral in het absorptievermogen, de snelheid van drogen en de milieuvriendelijkheid van de teelt. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende materialen.

  • Biokatoen is katoen dat biologische manier geteeld wordt, dus zonder pesticiden, kunstmest en ontbladeringsmiddelen. De Imse Vimse maandverbanden bijvoorbeeld zijn in biokatoen gemaakt. Biokatoen heeft net als katoen een niet zo hoog absorptievermogen, maar droogt wel heel snel. 
  • Bamboe is een zachte en soepele stof die heel goed absorbeert, tot drie keer meer dan katoen. Anderzijds is bamboe ook de traagst drogende stof, maar bij maandverbanden die nooit echt groot zijn, is dat niet zo'n probleem. Bamboe heeft een warmteregulerende werking: in de winder voelt de stof warm aan, in de zomer koel. Bamboe is een bijzonder milieuvriendelijke teelt: bamboe groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld, heeft weinig water nodig en absorbeert CO2. Tijdens het productieproces van de viscose worden wel pesticiden gebruikt. Ook hier garanderen keurmerken als Oeko-Tex 100 de afwezigheid van pesticiden.
  • Hennep is een sterke vezel die lang meegaat. De stof absorbeert beter dan katoen, maar minder goed dan bamboe. Hennep is geschikt voor een huid die gevoelig is aan chemicaliën. Hennep is zacht, maar kan vrij hard worden indien het met hard water wordt gewassen. Net als bamboe regelt hennep de temperatuur: koel in de zomer, warm in de winter. Ook hennep is een bijzonder milieuvriendelijke teelt. Hennep groeit snel, wordt zonder pesticiden geteeld en heeft een hoge opbrengst.
  • Fleece is een zachte, ademende stof die waterafstotend is. Fleece droogt snel, en regelt de temperatuur. Het wordt enkel als toplaag gebruikt, omdat het droger aanvoelt aan de huid. Het is een soort stay-dry laag die zelf niet absorbeert, maar zacht en droog aanvoelt. Meestal in combinatie met microvezel maandverbanden omdat die vrij hevig absorberen.
  • De synthetische stof microvezel absorbeert goed, voelt toch droog aan en droogt snel aan de waslijn.
  • In al onze maandverbanden zit er ook een laagje PUL, of polyurethaanlaminaat. Deze stof is tegelijk waterdicht voor vloeistoffen of lichaamsvocht, maar ook microademend. De kleine waterdampmolecules kunnen daardoor wel ontsnappen, maar de grote watermolecules kunnen niet door. Superhandig, want daardoor heb je geen lekken en toch geen megadikke maandverbanden nodig.