English

Hoe lang wachten na de bevalling vooraleer een menstruatiecup te gebruiken?

-maandag, 11 december 2023

Het wordt niet aangeraden om direct na je bevalling een cup (of tampon) te gebruiken.

Vaginale bevalling

Na een vaginale bevalling moet de baarmoedermond opnieuw gesloten zijn. Anders lukt het niet met een cup. Dat duurt gemiddeld zes weken. Sowieso is de vagina na een bevalling nog heel gevoelig. Geef het wat tijd. Check zeker ook met je gynecoloog als je twijfelt.

Keizersnede

Na een keizersnede kan het doorgaans sneller, maar ook daar moet je er zeker van zijn dat je baarmoedermond opnieuw gesloten is. 

Kraamverbanden

Voor je kraambloed kan je de cup dus niet gebruiken. Na je bevalling kan je nog flink wat bloeden. En na je bevalling ben je natuurlijk heel gevoelig. Je hebt net een baby gekregen. En een zachte aanpak is zeker aan te raden. Dus liefst geen chemische superabsorberende maandverbanden die irritatie kunnen veroorzaken, maar liever stoffen in natuurlijke materialen. De meeste vrouwen kiezen voor een nacthtverband. Zo'n nachtverband is vrij groot en interessant als je ligt en het bloed durft naar beneden te lopen. Bovendien kunnen ze veel absorberen doordat ze meer absorberend materiaal (lees: stof) hebben. Bij flink veel bloedverlies kan je het maandverband boosten door er twee te gebruiken. Maar je kan ook een inlegger vas wasbaar maandverband of een extra doek, zoals een tetradoek, gebruiken, om extra absorptie te hebben.