Nederlands
RSS

Blog

Roestkleurige vlekken op zwart ondergoed
Roestkleurige vlekken op zwart ondergoed

Veel vrouwen zullen het herkennen: roestbruine vlekken op hun zwart ondergoed of zwarte inlegkruisjes of maandverbanden. De reden is zuur, letterlijk dan, de zure afscheiding die de vagina aanmaakt. Het is niet leuk, zo'n vlek in je onderbroek of op je maandverband, maar toch is zo’n bleekvlek niets om je zorgen over te maken. In tegendeel zelfs: het betekent dat je vagina goed zijn werk doet.


Je kan er niet echt iets aan doen. Het heeft geen zin om je te wassen met allerlei zepen. Dat doet meer kwaad dan goed. Weet wel dat je goed bezig bent door wasbaar te gebruiken. Met wegwerp maandverband heb je meer kans op broeierige infecties. Hier lees je er meer over.

Jullie favoriete maandverband, dat is Imse
Jullie favoriete maandverband, dat is Imse

De wasbare maandverbanden die ik het vaakst in jullie pakjes mag steken, zijn die van Imse. En ik snap waarom: het zijn degelijke no-nonsense maandverbanden in biokatoen, in mooie, frisse printjes, gemaakt in Europa. 
Toch hebben we bewust veel verschillende soorten maandverband. Ze doen allemaal even goed hun werk, maar de voorkeur voor een bepaald model is heel persoonlijk. Sommigen hebben liever zachte fluffy maandverbanden. Anderen willen ze graag zo dun mogelijk. Je kan kiezen voor een sluiting met drukknopjes, of net voor geen sluiting óf met velcro. De prijs kan een rol spelen. Of juist het feit dat het merk een goed doel steunt. Het verklaart ons breed gamma en we zijn heel blij en trots dat jullie te mogen aanbieden. Graag advies? Stuur me een mailtje via elisabeth@tanterosa.be

Ken je deze al? De menstruatiedisk
Ken je deze al? De menstruatiedisk

Een menstruatiecup, maar dan toch ook net  weer niet. De menstruatiedisk is een soepele, platte schijf in medische siliconen die net als de cup het menstruatiebloed opvangt. Het grootste verschil met de menstruatiecup is hoe hij in je vagina blijft zitten. Bij de cup is dat door het vacuüm. De disk blijft zitten doordat hij vast zit achter het schaambeen. Daar is een truckje voor. Je leest er meer over op onze website. Bij elke Nixit menstruatiedisk zit ook een handig foldertje waar dat met tekeningetjes wordt uitgelegd. Ik maakte er ook een TikTokfimpje over.

Onze wasinstructies opgefrist
Onze wasinstructies opgefrist

Wassen! Geef toe, een belangrijke bijkomstigheid bij wasbaar maandverband en menstruatieondergoed. Op onze website vind je bij de veelgestelde vragen uitgebreide info. Om het je gemakkelijk te maken, geven we je bij elke bestelling van wasbaar maandverband of menstruatieondergoed een flyer met de wasinstructies mee en deze hebben we opgefrist, nog duidelijker gemaakt, met een tekening van onze favoriete grafische ontwerper Ruth Michaux. Je kan deze wasinstructies hier ook lezen.

Workshops voor meisjes
Workshops voor meisjes

Ik maak graag wat reclame voor Praktijk Rozerood. Ik leerde Marieke een paar jaar geleden kennen toen mijn dochter en ik een cyclusshow bij haar volgden als voorbereiding op de  eerste keer maandstonden. We waren allebei heel enthouisast. Het was een vrolijke, verrassende dag waarbij de meisjes heel speels leerden hoe een vrouwenlichaam in elkaar zit.

Met een holistische kijk en een speels karakter geeft Marieke workshops aan klein en groot over de vrouwelijke cyclus en bereidt ze jonge meisjes voor op de (eerste) maandstonden en de veranderingen in de puberteit. Ze laat vrouwen kennis maken met hun eigen cyclus, hun eigen cadans en is Sensiplan consulent. 

Wokshops

Heb je zin om met je (klein)dochter of ander bijzonder meisje van je hart een workshop mee te volgen? Van 29 juni tem 1 juli geeft Marieke een Maandriedaagse in Vinderhoute voor meisjes van 9 tot 12 jaar, samen met hun mama of oma, meter,... Gezellig cocoonen rondom de baarmoeder, het cyclusverhaal, in verbinding met elkaar en de natuur rondom ons, creatief aan de slag, mooie momenten vol symboliek om die prachtige overgang van meisje tot jonge vrouw te vieren. 

Op 6 en 7 juli staat een tienerweekend ingepland (girls only, van 13 tot 16 jaar). Enkele ingrediënten: de vrouwelijke cyclus in al haar schoonheid, yoga, kruiden en planten, aromatherapie, creatief knutselend aan de slag, vrouwenverhalen, Rots en Water, de Maantent, gezellig cocoonen, dansen, een feestje om onszelf te vieren. 

Kan je niet wachten en heb je zin om jullie al vroeger onder te dompelen in het cyclusverhaal, dan ben je van harte welkom op de Cyclusshow op zondag 3 maart in Drongen (voor meisjes van 9 tot 12 jaar, in het gezelschap van een vrouwelijke buddy). 

Meer info op www.praktijkrozerood.be

Lippenbalsem Wondr
Lippenbalsem Wondr

Dat ik ze deze week al goed gebruikt heb, de nieuwe lippenbalsem van Wondr. Naast mijn werk voor Tante Rosa, heb ik ook een deeltijdse job in de Gentse kinderboerderij. Op de fiets daarnaartoe is met dit weer deze lippenbalsem heerlijk. En zo neem ik mijn ene werk ook mee naar mijn ander werk. Ik beken: er zijn op de boerderij wel al meer Tante Rosa-sporen te vinden. 

Gratis puur wasstrips bij miokoo
Gratis puur wasstrips bij miokoo

Bij elke menstruatieslip van miokoo die je koopt, krijg je een gratis testpakketje met 3 wasstrips van puur. De wasstrips zijn hypoallergeen en ze houden je menstruatieondergoed in topconditie. Bovendien zijn ze vegan, bevatten ze geen (micro-) plastiek, zijn ze biologisch afbreekbaar en 100% gemaakt in Europa.

Een cup legen als je niet thuis bent, hoe doe je dat?
Een cup legen als je niet thuis bent, hoe doe je dat?

In principe heb je maar één menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in. 

Het is niet nodig je cup telkens te steriliseren. Het is fijn om hem te kunnen afspoelen onder de kraan. Maar overdag een (paar) keer inbrengen zonder spoelen is niet erg. Als je hem maar elke ochtend en avond eens goed afspoelt en er dan voor zorgt dat er geen bloedrestjes in de vacuümgaatjes blijft zitten.

Maar hoe dat je nu praktisch als je niet thuis bent. Bij de veelgestelde vragen lees je een aantal tips. 

We gaan voor fluffy
We gaan voor fluffy

Als je van zacht en fluffy houdt, moet je bij La Renarde zijn. Alles van het Belgische merk is zacht: hun wattenschijfjes, menstruatieondergoed, maar ook hun inlegkruisjes en maandverbanden. Deze laatste zijn vandaag aan te raden. Wat zachtheid in deze koude dagen. Is het vandaag niet blue monday?

Korting voor projecten
Korting voor projecten

Het zou toch geweldig zijn als onze duurzame menstruatieproducten bekender zouden zijn bij het grotere publiek. Dat jongeren en ouderen die nog nooit over wasbaar maandverband hoorden het eens zouden voelen, zien en ruiken (wie weet). Dat ze beseffen dat het helemaal niet zo raar is. Integendeel. Daarom ben ik superblij als een school, lokaal bestuur of een goed doel contact met ons opneemt en pakketjes aankoopt om aan hun leerlingen, inwoners of cliënten te geven. Daarom ook dat ik die fantastische initiatieven graag help met een flink korting. Neem zeker contact met me op via elisabeth@tanterosa.be als je aan zo'n project denkt.

Betalen met ecocheques
Betalen met ecocheques

Je kan bij Tante Rosa nog altijd betalen met ecocheques. Vinden we logisch. Onze producten zijn per definitie ecologisch. We aanvaarden Sodexo, Monizze en Edenred. Hoewel het bij deze laatste, Edenred, tijdelijk niet lukt.

Om even technisch te zijn: we werken voor onze betalingen samen met betaalplatform Mollie. Edenred is druk bezig met de integratie van Mollie. Dat duurt langer dan verwacht. Daarom kan je tijdelijk niet met Edenred betalen op onze website. 

Edenred heeft ons beloofd dat dit niet lang meer zal duren. Zodra het wel lukt, laten we het hier zeker weten.

Menstruatieondergoed van light naar heavy
Menstruatieondergoed van light naar heavy

Een vernieuwing is dat we de categorieën vereenvoudigd hebben. Bovendien kan je binnen de categorieën makkelijker zoeken. Zo is '​​menstratieondergoed' onderverdeeld in ​​light flow, ​​medium flow en ​​heavy flow.

Afhankelijk van waar je naar op zoek bent.

  • Light flow is vooral als back-up bij cup of tampon, voor de lichtere dagen of als inlegkruisje.
  • Medium flow is voor de échte maandstonden en daar kan je bij gewoon bloedverlies een school- of werkdag op rekenen.
  • Heavy flow is voor de nachten of bij hevig bloedverlies. 

Ondertussen heb ik heel wat varianten menstruatieondergoed in huis.  Ik ben ervan overtuigd dat deze extra structuur meer duidelijkheid geeft. 

Menstruatiecadeautjes. Wie durft?
Menstruatiecadeautjes. Wie durft?

Elk jaar contacteert me wel een moedige man met vragen naar tips. Welke menstruatiecup zou het beste bij mijn vrouw of vriendin passen? Of zou ik toch beter voor een menstruatieslip gaan? En ook enthousiaste vrouwen, kopen soms menstruatieproducten voor een goede vriendin. Een beetje intiem, maar daarom net zo mooi.

Ik vind het zalig om de typische Tante Rosa-producten als ​​cadeautje te mogen inpakken. Voor wie toch liever iets onschuldigere cadeautjes kiest, hebben we ook zeepjes van ​​Wondr, ​​Naïf-productjes, vrolijke stoffen ​​zakdoeken, wasbare ​​wattenschijfjes en ja, zelfs ​​cadeaubonnen

Fijne feesten allemaal. Ik zie het al helemaal zitten vanop mijn roze Tante Rosa 2.0-wolk. 

Alles voor onze tieners
Alles voor onze tieners

 

Voor onze tieners hebben we extra aandacht. Dat we er zelf eentje in huis hebben, helpt natuurlijk.

Mijn hart maakt  trouwens altijd een sprongetje als weer een tienermeisje overtuigd is om duurzame menstruatiespullen te gebruiken.

Ik heb zelfs speciale ​​tienerpakketjes in huis met inlegkruisjes, maandverband, een menstruatieslip en een zakje, eventueel kan je er ook een menstruatiecup aan toevoegen. Ideaal om wat te experimenteren. Ieder meisje is anders en heeft haar eigen voorkeursproducten.

Bij de veelgestelde vragen vindt je tips specifiek voor tieners, zowel over de cup, wasbaar maandverband als over menstruatieondergoed. 

Menstruatiebadpakken en -bikinibroekjes
Menstruatiebadpakken en -bikinibroekjes

We hebben ze. Eindelijk!

Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik een beetje huiverachtig stond over het idee van menstruatiebadpakken en -bikinibroekjes. Een absorberend broekje absorbeert ook zwembadwater. Bovendien kan het niet volledig waterdicht zijn, dat zou verstikkend werken. Tegelijk begrijp ik dat - zeker voor meisjes en vrouwen die geen cup of tampon gebruiken - zo'n broekje een echte oplossing kan zijn.

Voor een typische zwemsessie van een goed half uur is zo'n broekje ideaal, met de vier absorberende lagen en het - ademend, maar waterdicht - bovenlaagje. Ook op het strand en aan de rand van de zwembad, ben je volledig veilig.

Bij lange zwemsessies van een uur of meer, ben je best op je hoede en is misschien een menstruatiecup toch een betere optie?