Wat is een menstruatiecup?

-woensdag, 28 februari 2024

Het is een menstruatiekuipje, dat ongeveer net zo wordt ingebracht als een tampon. Het menstruatiebloed wordt tijdens de ongesteldheid opgevangen in het kuipje. Een paar keer per dag leeg je het kuipje en na je menstruatie kan je het bijhouden tot de volgende cyclus. Herbruikbaar dus.

 

Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Eerst en vooral zorg je ervoor dat je handen proper zijn. Desinfecteer de menstruatiecup voor het eerste gebruik. Je kan het cupje uitkoken (circa 5 min). De ideale positie om de cup in te brengen of uit te nemen is zittend of staand. Voordat je de cup inbrengt, vouw je hem twee keer in de lengte dubbel. De dubbelgevouwen cup breng je in in de vagina.
Na enige tijd wordt dat een volstrekt gewone handeling. Het inbrengen of uitnemen van menstruatiecup is niet ingewikkelder dan een gewone tampon.

 

Hoe vaak leeg je de menstruatiecup?

Gemiddeld twee keer per dag. De cup mag maximum 12 uur blijven zitten.

 

Uit welk materiaal bestaat een menstruatiecup?

Uit siliconen. Dat roept geen bekende allergieën op. Door een menstruatiecup te gebruiken heb je minder risico op bacteriële infecties en voorkom je het Toxisch Shock Syndroom (TSS), dat bijvoorbeeld kan optreden als gevolg van tampongebruik.
Een menstruatiecup kan ook gebruikt worden door vrouwen met eczeem of diverse soorten van huidallergie, bijvoorbeeld voor tampons of latex. De siliconen zijn neutraal voor de natuurlijke vaginale omgeving en drogen het slijmvlies niet uit.

 

Hoe onderhoud je een menstruatiecup?

Tijdens de menstruatie leeg je de cup een paar keer per dag. Je moet ze dan enkel eens uitspoelen met water. Na je menstruatie steriliseer je de cup en bewaar je ze in een katoenen zakje waar het niet in contact komt met UV-stralen en het zijn kleur behoudt.

 

Hoeveel cups heb je nodig?

Eigenlijk heb je met één cup al voldoende. Tijdens je menstruatie leeg je de cup regelmatig en spoel je het even uit met wat water. Na de menstruatie steriliseer je ze en bewaar je het tot de volgende cyclus.

 

Hoe weet je dat de menstruatiecup goed zit?

Om te controleren of het menstruatiekuipje op de juiste plaats zit, kan je proberen de cup aan de onderkant om te draaien. Als het goed is ingebracht, kan hij niet worden omgekiept en wordt het door je vaginale spieren in dezelfde positie gehouden. De menstruatiecup wordt laag in de vagina ingebracht. Bij juist inbrengen lekt het niet door en voel je hem niet zitten.

 

Is het verwijderen niet moeilijk?

Omdat het zeker geen pijn zou doen, breek je best het vacuum. Dat kan je doen door met één vinger langs de cup te gaan en de cup wat in te duwen. Als je echt moeite hebt, om de cup te verwijderen, moet je zeker niet panikeren. Je kan hem doen zakken door bekkenbodemspieroefeningen te doen, je perst hem er als het ware uit (zoals bij een bevalling).

 

Wat als het steeltje irriteert?

Als het steelje je irriteert, mag je het zeker afknippen.

 

Hoe lang gaat zo'n menstruatiecup mee?

10 jaar