Wat is menstruatieondergoed?

-maandag, 11 december 2023

menstruatieondergoedMenstruatieondergoed zijn onderbroeken die ook absorberen. Je kan ze dragen tijdens je maandstonden of voor de opvang van witverlies of urineverlies. Er zit in het kruis van het ondergoed een absorberende laag (of meerdere) verwerkt. Soms ligt die absorberende laag erop, soms zit het verstopt tussen de lagen stof van de onderbroek. Meestal is er ook een waterdichte ademende laag in PUL (PolyEruthaanLaminaat) die het vocht tegenhoudt zonder te verstikken. De absorberende en waterdichte lagen zijn bij menstruatieondergoed altijd vastgenaaid aan de onderbroek. Het is dus een soort all-in-one, alles hangt vast aan elkaar.

Om kleine lekjes op te vangen of als volwaardig alternatief voor (nacht)maandverband

Er zijn veel verschillende soorten menstruatieonderbroeken.

Sommige zijn heel dun en zien er net uit als 'gewoon' ondergoed. Je merkt nauwelijks dat er een extra absorberende laag in zit. Deze absorberen meestal niet zo veel. Bijvoorbeeld: EvaWear en Cheeky Mama. Ze zijn vooral interessant: 

 • voor vrouwen met minder hevig bloedverlies
 • tijdens de minder zware dagen van de menstruatie
 • als back-up als je een menstruatiecupmenstruatiesponsje of een tampon gebruikt
 • als alternatief inlegkruisje voor de opvang van witverlies of licht urineverlies

Bij andere menstruatieonderbroeken zit er een maandverband op maat gemaakt in de onderbroek genaaid. Deze absorberen veel en kunnen zelfs bij hevige maandstonden en 's nachts gebruikt worden. Biijvoorbeeld: La Renarde

Wanneer is het handig?

 • tijdens het sporten. Geen verschuivend maandverband
 • tijdens het omkleden in een gemeenschappelijke kleedkamer: niemand ziet het
 • tijdens het fietsen: geen hinder van de sluiting van maandverband
 • als het warm is: frisser dan maandverband, zowel wegwerp als wasbaar
 • bij beweeglijke vrouwen, bijvoorbeeld 's nachts. Het blijft beter zitten dan een los maandverband of inlegkruisje
 • als maandverbanden of inlegkruisjes je ambeteren. Je voelt het niet zitten

Praktisch, hoe doe je dat?

Heel eenvoudig, zoals een gewone onderbroek. Alleen het wassen is anders. Als je je onderbroek vervangt op verplaatsing, neem je een wetbag mee. Dat is een wasbare zak in PUL waar je je onderbroek opgevouwen of opgerold in doet, zodat je zeker geen bloedvlekken hebt. Thuis gekomen bewaar je ze tot je gaat wassen in een wasemmer of waszak. Laat een vuile onderbroek niet langer dan 3 dagen liggen vooraleer je ze wast om geen schimmel te krijgen.

Wassen

Is net zoals wasbaar maandverband. Hier lees je daar alles over. Maar kort gezegd:

 • eerst: koude voorwas/laten weken in koud water/afspoelen onder de koude kraan. Als je menstruatieondergoed met bloedvlekken onmiddellijk in de warme was stopt, stollen de eiwitten in het bloed en krijg je de vlekken er niet meer uit
 • wassen op 60° zodat je onderbroeken weer helemaal hygiënisch schoon zijn
 • lang programma met voldoende wasmiddel 
 • vermijd wasverzachter en droogkast: niet goed voor absorptie en kwaliteit

Hoeveel heb je er nodig?

Dat is zeer persoonlijk. Hoe veel dagen heb je er nodig, hoe vaak was je, moet je vaak vervangen? Dit is zeer afhankelijk van vrouw tot vrouw. 

 • Als je ze als buffer of soort inlegkruisje gebruikt, heb je er maar eentje per dag nodig. Als je om de drie dagen wast, heb je er met vier of vijf wel genoeg (afhankelijk van hoe lang het duurt vooraleer ze droog zijn na het wassen)
 • Als je ze als volwaardig maandverband gebruikt, bereken je hoe vaak je je maandverband moeten vervangen op een dag en hoe vaak je wast. Stel dat je er vier nodig hebt op een dag en je wast na drie dagen, dan heb je er best 16. Dat zijn er 12 voor de eerste drie dagen, en dan nog vier voor die vierde dag terwijl de eerste 12 in de was zitten en hangen te drogen. Als je vaker wast, heb je er minder nodig.

Uit welk materiaal bestaan ze?

Je hebt menstruatieondergoed in verschillende materialen. Wij verkopen er in katoen en in nylon. Meestal zit er een waterdichte ademende laag in PUL (poly urethaan laminaat in). De absorberende ingenaaide inleggers zijn meestal in katoen of bamboe.

Moet je heel je onderbroek uitdoen als je hem wil vervangen?

Ja! Inderdaad. En dat is niet altijd praktisch. Dus een menstruatieonderbroek is niet aan te raden als je tijdens een dag op je werk of op uitstap je een paar verversbeurten nodig hebt. Behalve als het een mooie zomerdag is en je hebt een jurk of rokje aan. 

Hoe strak moet het zitten om te voorkomen dat het doorlekt?

Het moet helemaal niet strak zitten. Het moet gewoon comfortabel zitten. Zoals elke andere onderbroek. Sommige hebben hun slipjes graag strak, anderen los. Sommige houden van een laag model, anderen van een hoog model. Kan allemaal. 

Ruikt het niet?

Menstruatieondergoed ruikt zoals wasbaar maandverband minder dan wegwerp. Dat was de eerste vaststelling toen ik vele jaren geleden wasbaar maandverband begon te gebruiken. Die typische geur die ik associeerde met maandstonden was niet mijn geur, maar de geur van nat wegwerpmaandverband. Voordeel van wasbaar is dus dat het veel minder ruikt. Onlangs weer bevestigd toen ik - onverwacht - nog eens wegwerp nodig had.

Hoe lang kan je ze aan?

Dat is zeer afhankelijk van het model dat je draagt en van de hoeveelheid bloedverlies je hebt. Maar als de absorptie je bloedverlies aankan, kan je ze gerust een hele dag aanhouden. Ik raad wel aan om voor de nacht een verse te nemen.  

Hoe lang gaan ze mee?

Ik moet bekennen dat we nog maar sinds februari 2018 menstruatieondergoed verkopen. We hebben ze dus zelf nog niet vele jaren in ons assortiment. Net als bij onze andere producten hangt veel af van hoe je ze verzorgt. Vermijd zeker droogkast en wasverzachter. 

Prijsverschil

Het verschil in prijs wordt bepaald door de producent. La Renarde bijvoorbeeld wordt in een eigen kleine atelier gemaakt in België.