English

Wat met roestkleurige vlekken op je zwart ondergoed of maandverband

-vrijdag, 23 februari 2024

Veel vrouwen zullen het herkennen: roestbruine vlekken op hun zwart ondergoed of zwarte inlegkruisjes of maandverbanden. De reden is zuur, letterlijk dan, de zure afscheiding die de vagina aanmaakt. Eigenlijk zijn het bleekvlekken, de kleur is weggevreten. De pH-balans van de vagina is zuur om te voorkomen dat er infecties ontstaan. Bacteriën helpen de pH-balans van de vagina op het normale lage niveau te houden. Als de pH van de vagina toeneemt kunnen andere bacteriën zich vermenigvuldigen.

De vagina is zelfreinigend en het slijm dat het afgeeft is dus ook zuur, het wordt geproduceerd in de baarmoederhals, en komt op deze manier terecht in ons ondergoed. En dat kan dus de zwarte kleur van je ondergoed of maandverband aanvreten. 

Het is niet leuk, zo'n vlek in je onderbroek of op je maandverband, maar toch is zo’n bleekvlek niets om je zorgen over te maken. In tegendeel zelfs: het betekent dat je vagina goed zijn werk doet.

Je kan er niet echt iets aan doen. Het heeft geen zin om je te wassen met allerlei zepen. Dat doet meer kwaad dan goed. Weet wel dat je goed bezig bent door wasbaar te gebruiken. Met wegwerp maandverband heb je meer kans op broeierige infecties.