Nederlands

Wat zijn menstruatiesponsjes?

-zaterdag, 24 februari 2024

Een menstruatiesponsje is een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, zonder dat het chemische bestanddelen bevat. Een sponsje is herbruikbaar: je spoelt het na gebruik uit en brengt het opnieuw in. Zo gaat één spons minstens zes maanden mee. We raden het aan bij vrouwen bij wie het niet lukt met de menstruatiecup. Ondertussen hebben we al veel tevreden sponsjesgebruikers onder onze klanten. Voordeel is dat je het gemakkelijk kan inbrengen. Je propt het als het ware in je vagina, je kan er niets fout mee doen en je voelt het absoluut niet zitten.

 

Materiaal

Natuurlijke zeesponsjes, geoogst uit de Middelandse Zee. Ze zijn niet gebleekt en superabsorberend. 

 

Maat

  • M: ongeveer 6.5-7.5cm en 3 cm dik, in een verpakking per 3 stuks
  • L: ongeveer 6.5-7.5cm en 4 cm dik, in een verpakking per 2 stuks

Je kan de sponsjes zelf bijknippen.

De meeste vrouwen zijn goed met een medium. Heb je heel veel bloedverlies, dan raden we een large aan. Twijfel je over je maat, ga dan voor een large. Je kan ze nog altijd bijknippen. 

 

Gebruik

  • Week de sponsjes voor het eerste gebruik minstens 10 minuten in water met een klein beetje appelazijn of tea tree olie.
  • Knijp het sponsje uit en spoel onder de kraan voor het inbrengen.
  • Breng het sponsje in zoals een cup of tampon. Eigelijk is het heel gemakkelijk in te brengen. Je propt het gewoon in je vagina. Een sponsje zit vrij laag en voel je niet zitten
  • Na het verwijderen spoel je het sponsje onder de kraan. 
  • Bewaar het sponsje tussen je maandstonden door droog.

Hoe lang kan je een sponsje inhouden?

Ongeveer 8 uur, net als een cup of een tampon.

 

Kan je een sponsje direct na het uitspoelen opnieuw inbrengen?

Ja, absoluut. 

 

Wat is een zeespons eigenlijk?

Een natuurlijke spons lijkt op een plant maar is in feite een simpele, primitieve meercellige diersoort; vandaar de bijnaam sponsdier. Sponzen leven in zeeën en oceanen, maar er zijn ook zoetwatersponzen. Ze zetten zich vast op de zee bodem en vangen hun voedsel door water te filteren door de natuurlijke stroming van de zee via hun duizenden kleine poriën. Sponzen hebben geen organen, spieren of zenuwen: net zoals een plant kunnen ze niet nadenken of pijn voelen.

De zeespons werd lang geleden al gebruikt voor schoonmaken, baden, olie op de huid aanbrengen en, jawel, als menstruatietampon. Als ze nat zijn, worden natuurlijke sponzen zijdezacht, en de poriën zijn goed zichtbaar. Wanneer ze drogen, worden ze hard en duurzaam. Natuurlijke sponzen kunnen intensief, maandenlang gebruikt worden.

 

Milieuvriendelijk

De intieme sponsjes worden geoogst met het uiterst respect voor de natuur en het milieu. Sponzen groeien terug als ze gesnoeid worden, en zijn dus een 'hernieuwbaar product'.

Het blijkt zelfs dat verantwoordelijk snoeien de leven van een natuurlijke spons verlengt. Als een spons niet gesnoeid wordt, leeft het  ongeveer 10 jaar voordat zijn 'wortels' beginnen te sterven. Als getrainde duikers de spons snoeien zodat de wortels overblijven, kan het zich vernieuwen en leeft het langer.

Terwijl de spons wordt geoogst komen er ook miljoenen eicellen en spermacellen los in het water, wat de populatie van nieuwe sponzen aansterkt.

 

Natuurlijke absorptie

Materiaal dat absorbeert is vaak een paradijs voor bacteriën; die van natte, warme plekjes houden. Zoals er nu veel over geschreven wordt in het nieuws, zijn tampons hierdoor dus niet 100% veilig voor het vrouwelijke lichaam. Het synthetische materiaal in tampons is 'superabsorberend' en bacteriën kunnen er zich juist snel voortplanten. Dit is een van de redenen dat het risico voor TSS (het toxisch shock syndroom) zo hoog is. Synthetische sponzen die typisch onder de douche worden gebruikt zitten vaak ook vol met bacteriën. Fabrikanten proberen dit te verminderen met chemische stoffen, maar deze chemische stoffen zijn juist slecht voor het menselijke lichaam omdat ze de hormonale processen aantasten.

Natuurlijk voorkomende enzymen in de zeespons voorkomen dat bacteriën zich voortplanten, en stoppen schimmelgroei. Dit betekent dat natuurlijke sponzen toxisch-vrij en hypoallergeen zijn. De duizenden poriën zorgen voor een hoge absorptie maar zorgt er ook voor dat vloeistoffen makkelijk doorspoelen. Dit maakt de natuurlijke spons een schoon en bacterievrij product, ook voor intiem gebruik.

 

Proper maken

Hoe je je spons schoonmaakt hangt van af hoe je hem gebruikt. Kies de methode die het beste bij jou past.

  • Schoon: Was de spons goed onder warm water met een klein beetje handzeep of intieme zeep.
  • Nog schoner: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje met 1/10 water (appel)azijn mix. Een paar druppeltjes TeaTree olie erbij desinfecteert nog beter.
  • Helemaal schoon: Laat de spons 10 minuten weken in een glas of bakje water met 1 lepel baksoda (natriumbicarbonaat). Dit verfrist en herstelt de spons.