English

Wat zijn wasbare borstvoedingspads?

-maandag, 11 december 2023

Wasbare borstvoedingscompressen worden ook wel zoogcompressen, borstvoedingspads of borstvoedingskompressen genoemd. Het zijn stoffen pads die je in de periode dat je borstvoeding geeft in je bh stopt, om zo eventuele lekken op te vangen. Ze zijn te vergelijken met wegwerpkompressen, alleen gooi je ze niet telkens weg, maar kan je ze na gebruik wassen. Vaak zijn ze in katoen, bamboe of hennep. Aan de buitenkant zit er soms nog een synthetische PUL-laag. Die houdt het vocht tegen, maar is toch ademend.

 

Waarom kiezen voor herbruikbare borstvoedingspads?

  • Omdat wasbare (of herbruikbare) borstvoedingscompressen gemaakt zijn van natuurlijke materialen, waardoor je minder kans hebt op irritatie. Het voelt gewoon aangenamer aan. Bovendien is het doordat het ademend is ook hygiënischer en minder een broeihaard van bacteriën.
  • Het is beter voor het milieu. Je moet het niet telkens weggooien. Waardoor er minder afval is. En het moet ook niet elke keer opnieuw geproduceerd worden, wat de CO2 uitstoot aanzienlijk vermindert.
  • Het is goedkoper. Je hebt wel een startinvestering, maar die investering win je snel terug.

 

Praktisch: hoe gebruik je wasbare borstvoedingspads?

Eigenlijk op dezelfde manier als dat je wegwerp pads gebruikt. Alleen gooi je het niet na elk gebruik weg, maar was je ze.

 

Hoe was je herbruikbare borstvoedingscompressen?

Je wast de borstvoedingscompressen op 60° met weinig wasmiddel en zonder wasverzachter. Zo heb je minder kans op allergische reacties op de zeep.

 

Hoeveel borstvoedingspads heb je nodig?

Dat is een moeilijke vraag. Het is natuurlijk anders van vrouw tot vrouw, afhankelijk van de hoeveelheid melk die je hebt. Met een vijftal paar kan je in ieder geval al even verder zonder te wassen.