Nederlands
RSS

Blog berichten van '2014' 'november'

Welke cup kiezen?

We hebben verschillende merken van menstruatiecups. Omdat mensen graag soms een bepaald merk hebben. Maar het maakt het kiezen natuurlijk moeilijker. Welke cup moet je nu kiezen?

Eigenlijk is er niet zo'n groot verschil. Bij alle drie de merken zijn het kuipjes die je op dezelfde manier inbrengt en die het bloed opvangen. Maar zoveel vrouwen, zoveel voorkeuren, en daarom toch een paar nuanceverschillen.

Materiaal

MeLuna is goedkoper omdat het niet in siliconen, maar in TPE gemaakt is, dat wordt ook wel kunststof rubber genoemd. Hetzelfde in gebruik, maar makkelijker in productie. Omdat het een nieuwe merk is, is de productie ervan ook veel efficiënter.

Soepelheid

De classic van MeLuna is wel iets stugger dan de Divacup. En de Ladycup is nog iets stugger dan de MeLuna. Stug is goed als je stevige bekkenbodemspieren hebt (jong bent, veel sport). Als je eerder zwakke bekkenbodemspieren hebt, is een zachtere cup aan te raden. De MeLuna sport is dan weer extra stug. De MeLuna soft is dan weer extra zacht. Dus in volgorde van zacht naar stug hebben we
  • MeLuna soft
  • DivaCup
  • MeLuna classic
  • LadyCup
  • MeLuna sport

Maten

DivaCup en LadyCup is in twee maten. Small voor vrouwen onder de 30 die nog geen kinderen kregen en Large voor vrouwen boven de 30 of die al kindjes hebben. Bij MeLuna wordt ook naar je gestalte gekeken: dit is hun size calculator

Prijs

Wellicht door het materiaal en een efficiënt productieproces is MeLuna goedkoper dan de andere merken. Dat wil niet zeggen dat het een minder goed merk is. Daardoor is MeLuna heel populair bij studenten en bij vrouwen die eens willen testen of een menstruatiecup tout court iets voor hen is.
Probleempje. Lekken gesignaleerd.

In principe zou een menstruatiecup niet mogen lekken. Het sluit de vagina volledig af waardoor het menstruatiebloed in de cup wordt opgevangen. Maar daar ben je vet mee, als er bij jou toch lekken zijn, en het bloed blijkbaar langs de cup kan lopen. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen?

  • de cup zit te hoog: De vagina wordt breder richting baarmoeder, waardoor de cup dan niet meer helemaal afsluit. In tegenstelling met de tampon, moet je de cup dus lager inbrengen. Tip: je moet de onderkant van de cup zelf kunnen aanraken met je duim en wijsvinger
  • de cup is niet volledig opengeklaptDe cup klapt niet open als je hele stevige bekkenbodemspieren hebt of als je gespannen bent. Extra ontspannen helpt dus. Misschien oefenen tussen de maandstonden door, als er geen bloed bij is, of in de douche. Best gehurkt. Wat ook kan helpen is eens aan het ringetje onderaan de cup draaien. Daardoor kan je cup toch nog openklappen. En als die tips niet helpen, heb je misschien gewoon vrij stevige bekkenbodemspieren en is een LadyCup op een Meluna Sport meer iets voor jou.
  • de cup is te klein voor je vagina waardoor de cup niet vacuum wordt
  • de cup is vol. Hoewel je dat na verloop van tijd wel goed voelt, omdat hij dan door het gewicht een beetje zakt.