RSS

Blog berichten van '2024' 'februari'

ffkes bloedserieus
ffkes bloedserieus

Als het over vrouwendag gaat, moeten we het ook over menstruatiearmoede hebben. Dat deed de Stad Lier deze week ook al met de campagne 'ffkes bloedserieus'. Veel meisjes en vrouwen hebben niet voldoende geld om te investeren in menstruatieproducten. Bovendien is er nog te veel schaamte over je maandstonden hebben. Alsof het iets is dat we moeten verstoppen. Evi Hanssens is de meter en pleit in kranten en op televisie voor gratis menstruatieproducten en meer openheid over menstruatie in het algemeen. Een prachtig project. Ik ben heel fier dat Tante Rosa ook haar steentje heeft bijgedragen met de duurzame menstruatieproducten.


En nog eens, ik ben ervan overtuigd dat de menstruatiecup een grote rol kan spelen in de strijd tegen menstruatiearmoede. Het is een hygiënisch, handig en herbruikbaar ding dat via scholen en sociale kruideniers veel vrouwen kan bereiken. Misschien niet de oplossing voor elke vrouw, maar wel voor velen. En vergeet niet, je hebt maar één cup nodig.

Roestkleurige vlekken op zwart ondergoed
Roestkleurige vlekken op zwart ondergoed

Veel vrouwen zullen het herkennen: roestbruine vlekken op hun zwart ondergoed of zwarte inlegkruisjes of maandverbanden. De reden is zuur, letterlijk dan, de zure afscheiding die de vagina aanmaakt. Het is niet leuk, zo'n vlek in je onderbroek of op je maandverband, maar toch is zo’n bleekvlek niets om je zorgen over te maken. In tegendeel zelfs: het betekent dat je vagina goed zijn werk doet.


Je kan er niet echt iets aan doen. Het heeft geen zin om je te wassen met allerlei zepen. Dat doet meer kwaad dan goed. Weet wel dat je goed bezig bent door wasbaar te gebruiken. Met wegwerp maandverband heb je meer kans op broeierige infecties. Hier lees je er meer over.

Jullie favoriete maandverband, dat is Imse
Jullie favoriete maandverband, dat is Imse

De wasbare maandverbanden die ik het vaakst in jullie pakjes mag steken, zijn die van Imse. En ik snap waarom: het zijn degelijke no-nonsense maandverbanden in biokatoen, in mooie, frisse printjes, gemaakt in Europa. 
Toch hebben we bewust veel verschillende soorten maandverband. Ze doen allemaal even goed hun werk, maar de voorkeur voor een bepaald model is heel persoonlijk. Sommigen hebben liever zachte fluffy maandverbanden. Anderen willen ze graag zo dun mogelijk. Je kan kiezen voor een sluiting met drukknopjes, of net voor geen sluiting óf met velcro. De prijs kan een rol spelen. Of juist het feit dat het merk een goed doel steunt. Het verklaart ons breed gamma en we zijn heel blij en trots dat jullie te mogen aanbieden. Graag advies? Stuur me een mailtje via elisabeth@tanterosa.be

Ken je deze al? De menstruatiedisk
Ken je deze al? De menstruatiedisk

Een menstruatiecup, maar dan toch ook net  weer niet. De menstruatiedisk is een soepele, platte schijf in medische siliconen die net als de cup het menstruatiebloed opvangt. Het grootste verschil met de menstruatiecup is hoe hij in je vagina blijft zitten. Bij de cup is dat door het vacuüm. De disk blijft zitten doordat hij vast zit achter het schaambeen. Daar is een truckje voor. Je leest er meer over op onze website. Bij elke Nixit menstruatiedisk zit ook een handig foldertje waar dat met tekeningetjes wordt uitgelegd. Ik maakte er ook een TikTokfimpje over.

Onze wasinstructies opgefrist
Onze wasinstructies opgefrist

Wassen! Geef toe, een belangrijke bijkomstigheid bij wasbaar maandverband en menstruatieondergoed. Op onze website vind je bij de veelgestelde vragen uitgebreide info. Om het je gemakkelijk te maken, geven we je bij elke bestelling van wasbaar maandverband of menstruatieondergoed een flyer met de wasinstructies mee en deze hebben we opgefrist, nog duidelijker gemaakt, met een tekening van onze favoriete grafische ontwerper Ruth Michaux. Je kan deze wasinstructies hier ook lezen.