Nederlands
RSS

Blog berichten van '2021' 'maart'

Zin in een engagement voor een beter klimaat?

Klimaat ContactHeel veel sympathie voor KlimaatContact. Deze organisatie wil mensen stimuleren om voor een klimaatvriendelijke samenleving te gaan. Ze zoeken daarvoor nog klimaatcoaches. Misschien iets voor jou? Je bent begaan met het klimaat en wil je engageren? Tijdens een driedaagse training krijg je een stevige basis over onze methodiek, klimaatpsychologie en het klimaatgesprek. Hierna ga je aan de slag als klimaatcoach! Je begeleidt een groep in een 6-delige workshopreeks en verkent samen met hen hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen en hierover het gesprek met anderen kunnen aangaan.  
Schrijf je in via klimaatcontact.be/klimaatcoach voor de trainingen dit voorjaar in Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge
Kriebelt het maar heb je nog vragen? Schrijf je gratis in op digitale infosessie over de training op maandag 29 maart van 20u tot 21u. via klimaatcontact.be/webinar
Meer info vind je op www.klimaatcontact.be. Specifieke vragen? Mail naar info@klimaatcontact.be!

Billies Box, heerlijk zacht en goedkoper dan wegwerp

wasbare billendoekjes BilliesBoxWaar je meteen al een groot verschil mee kan maken, zijn wasbare billendoekjes. Je kan er 250 euro of meer mee besparen, want drie jaar lang het gebruik van billendoekjes kost al gauw 300 euro aan natte doekjes. Bovendien is het beter voor het milieu. Het vermindert de afvalberg. En de doekjes moeten ook niet telkens opnieuw geproduceerd worden. Ten slotte zijn ze beter voor baby’s huidje. Veel kindjes reageren allergisch op de parfum in natte doekjes. Hoe werkt het? Heel eenvoudig: je gebruikt wasbare doekjes die wat vochtig zijn en waarmee je de billetjes van je baby afkuist. De vuile doekjes bewaar je bij de vuile luiers of in een aparte waszak of emmertje tot je wast. En daarna gebruik je ze opnieuw. BilliesBox heeft zeer zachte doekjes die je droog bewaart in een doosje en nat maakt met een spray. Zeer handig allemaal. En de doekjes kan je natuurlijk ook gebruiken voor plakkerige handen of gezichtjes.

Een zeesponsje in plaats van een tampon

zeespons tante rosaIk ben een ongelooflijke fan van de menstruatiecup. Volgens mijn bescheiden mening de beste uitvinding ooit. Zo simpel, zo effectief.

Helaas zijn er toch een aantal vrouwen bij wie een cup niet ideaal is. Ze blijven lekken hebben of voelen het zitten. Jammer!

Gelukkig zijn zij meestal wel geholpen met het menstruatiesponsje. Een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, maar dat in tegenstelling tot de tampon geen chemische bestanddelen heeft. Je spoelt het na gebruik uit en brengt het opnieuw in. Zo gaat één sponsje minstens zes maanden mee. Duurzaam en herbruikbaar dus.

Lees hier alles over menstruatiesponsjes.

Wasbaar maandverband bij urineverlies. Kan dat?

wasbaar maandverband bij urineverliesJa, dat kan. Absoluut. Het is zelfs een aanrader omdat je bij urineverlies meestal elke dag bescherming nodig hebt. Veel vrouwen reageren op de superabsorber in wegwerpverbanden met jeuk en irritatie, een verstikkend gevoel ook. Dat heb je niet bij wasbaar maandverband of inlegkruisjes. Ze zijn ademend en aangenaam om dragen.

Overweeg trouwens zeker ook eens menstruatieondergoed. Voor urinverlies zeker ook een aanrader. 

Je leest er meer over bij onze veelgestelde vragen.

Back in stock: EcoFemme

EcoFemme bij Tante RosaIk beken: we zijn van gedacht veranderd. Laat het me uitleggen. We zijn contant op zoek naar het perfecte gamma. We willen een volledig aanbod aan herbruikbare menstruatieproducten, zonder onze klanten keuzestress te bezorgen. Alles wat in ons gamma zit, moet gewoon goed zijn. Bovendien kiezen we voor duurzame merken, gemaakt in faire omstandigheden en liefst in Europa. Omwille van dat laatste beslisten we vorig jaar om te stoppen met de verkoop van het Indische merk EcoFemme. Op die beslissing zijn we nu teruggekomen. Veel klanten misten de fijne inlegkruisjes en maandverbanden met de kleine drukknopjes. En bovendien steunen we met elk maandverband het goede doel. EcoFemme wordt geproduceerd in kleine ateliers door vrouwen uit de buurt en de opbrengst gaat naar maandverbanden voor vrouwen en meisjes die er zelf geen kunnen kopen en naar opleiding. Oké, het transport van India naar hier is niet ecologisch, maar er staat veel moois tegenover.

Gratis maandverband, een doekje tegen het bloeden?

Duurzame alternatieven bij menstruatiearmoedeDe laatste tijd is er veel te doen rond menstruatiearmoede. Uit een onderzoek bleek eind vorig jaar dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Het zette de politiek ertoe aan om proefprojecten op te starten om gratis maandverband en tampons uit de delen aan wie dat nodig heeft. Op zich een nobel idee, alleen is dit een spijtige zaak dat hier enkel gegrepen wordt naar wegwerpproducten, terwijl er ook heel wat wasbare alternatieven bestaan. Telkens opnieuw wegwerpmateriaal weggeven is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook onnodig duur.

Dat meisjes in de derde wereld vaak niet naar school kunnen omdat ze niet over menstruatieproducten beschikken, was al een bekend probleem. Pas recent blijkt dat dezelfde situatie zich ook dichter bij huis voordoet. Het onderzoek dat Caritas vorig jaar organiseerde, toont wellicht slechts het tipje van de ijsberg. Meisjes die in diepe armoede leven, werden in de enquête niet bevraagd.

Sinds in Schotland beslist is om gratis menstruatieproducten weg te geven, is ook in Vlaanderen de politiek op de kar gesprongen. In diverse gemeenteraden werd (meestal vanuit scoringsdrang van de oppositie) gevraagd om actie te ondernemen, en onder meer Gent start een proefproject. In Oost-Vlaanderen loopt zelfs een politiek geïnspireerde inzamelactie van menstruatiemateriaal naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Waarom wegwerp?

Op zich een goede zaak, maar tegelijk ook een gigantische gemiste kans: alle vragen en plannen richten zich weer op wegwerpmateriaal in de vorm van tampons en wegwerp maandverband. En dat terwijl er ook meer duurzame alternatieven bestaan, bijvoorbeeld menstruatiecups als alternatief voor tampons en wasbaar maandverband in de plaats van wegwerp maandverband.

In tegenstelling tot de wegwerpvarianten zijn wasbaar maandverband en menstruatiecups niet alleen stukken goedkoper, ze zijn ook beter voor het milieu. Goedkoper, omdat een menstruatiecup makkelijk tien jaar meegaat en tussen 20 en 40 euro kost. Op diezelfde periode heeft een menstruerende vrouw al ruim 400 euro uitgegeven aan tampons en wegwerpmaandverband. Bovendien veroorzaken deze wegwerpproducten veel afval, en verbruiken ze veel grondstoffen (bomen voor het absorberend materiaal en de verpakking, petroleumderivaten voor extra absorptie en verpakking, water voor het productieproces). Vergelijk dat maar met de wasbare varianten die uit natuurlijke materialen gemaakt worden (bamboe, katoen) en geen afval veroorzaken.

Dat het de Vlaamse regering volledig ontbreekt aan een afvalbeleid, weten we al langer. Vlaanderen geeft liever geld uit aan subsidies voor bedrijven die wegwerp recycleren dan aan de bewustwording over wasbare alternatieven. Zo heeft milieuminister Zuhal Demir wel al luid verkondigd dat ze 30 miljoen euro uittrekt voor het recycleren van wegwerpluiers, maar is het nog steeds wachten op nieuws rond campagnes om wasbare luiers te promoten. Wasbare luiers die net als wasbare menstruatieproducten, veel duurzamer en goedkoper zijn dan de wegwerpvarianten.

Geen taboe op wasbaar

Wellicht gaat de politiek er van uit de bevolking niet klaar is voor menstruatiecups en wasbaar maandverband. Dat in Gent en Leuven bijna 10% van de kinderen in wasbare luiers opgevoed wordt, bewijst dat er wel degelijk veel mensen openstaan voor wasbaar. Het taboe op menstrueren is stilaan aan het verdwijnen, en gelukkig maar. Anderzijds blijkt er bij de politiek wel een taboe te zijn op wasbare menstruatieproducten. Willen we iets doen aan de bergen afval die we collectief veroorzaken, dan moeten wasbare alternatieven gepromoot worden. Al te makkelijk wordt wasbaar afgedaan als iets uit het verleden. Zo zei viroloog Marc Van Ranst onlangs nog dat stoffen zakdoeken in Bokrijk thuishoren.

In onze dagelijkse praktijk merken we dat producten als de menstruatiecup populair aan het worden zijn. Niet alleen om milieuredenen, maar ook omdat veel vrouwen allergisch reageren op de kunststoffen die verwerkt zitten in tampons of wegwerp maandverband. Ook jonge meisjes vragen om advies rond menstruatiecups. En hoe meer meisjes de cup gebruiken, hoe normaler het gebruik daarvan wordt. De menstruatiecup is zeker niet langer onbekend of onbemind.

Subsidie voor toekomstig afval

De Corona-crisis heeft veel mensen meer bewust gemaakt dat het de verkeerde kant opgaat met het milieu. Een bewustwording die de politiek duidelijk ontgaan is. We kunnen alleen maar betreuren dat onze politici zich zo voor de kar laat spannen van de comfort-industrie die nu met overheidsgeld toekomstig afval kan produceren.

Vermoedelijk gaat het hier enkel om steekvlampolitiek. Het onderwerp menstruatiearmoede was in het nieuws, dus wordt moet snel iets bedacht worden. Op een echte visie rond armoede, afval en duurzaamheid blijft het helaas wachten.

Op die manier zijn de plannen en projecten rond menstruatiearmoede slechts een voorlopig doekje tegen het bloeden.