Nederlands
RSS

Blog berichten van '2021' 'januari'

Als de cup lekt

Als de menstruatiecup lektYes! Steeds meer vrouwen kennen de menstruatiecup, meer nog, gebruiken de cup. Je kan de menstruatiecup ook al in veel supermarkten kopen. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Vaak wel, maar bij sommige vrouwen is het toch een zoektocht naar de ideale cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je hem in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt. Sukkel je met je cup, lees dan zeker dit artikel en zoek zo uit waar het probleem zit. 

https://tanterosa.be/mijn-cup-lekt-hoe-komt-dat

 

Snuit jij ook je neus in een klomp?

stoffen zakdoeken hygiënischDit weekend vergeleek viroloog Marc Van Ranst stoffen zakdoeken met klompen. “Stoffen zakdoeken zijn als klompen. Iets uit ons verleden, iets voor in Bokrijk,” liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Als webshop die onder meer stoffen zakdoeken verkoopt, verslikten we ons uiteraard in onze ochtendkoffie. Bijna moesten we naar de Kleenex grijpen, maar toevallig hebben we die niet in huis.

Net zo min trouwens als we Pampers op voorraad hebben voor wanneer kleinzoon Yemi op bezoek komt. Of Always voor wanneer Tante Rosa op onaangekondigd binnenvalt. In deze gevallen kiezen wij ook voor de wasbare varianten, zoals wasbare luiers, wasbaar maandverband of menstruatiecups. Net zoals duizenden andere mensen, die wasbare alternatieven gebruiken. Om de afvalberg te verminderen. Omdat ze meer van natuurlijke materialen houden dan van gifhoudende absorptiematerialen. Of gewoon omdat ze biokatoen of bamboe aangenamer vinden dan papier of plastiek.

Zijn stoffen zakdoeken onhygiënisch?

In Corona-tijden worden stoffen spullen makkelijk in de ban gedaan. Niet alleen zakdoeken, maar ook mondmaskers. Stoffen mondmaskers worden her en der verboden. Uiteraard biedt een stoffen mondmasker minder bescherming dan een FFP3-mondmasker. Maar vaak worden ook argumenten gebruikt die geen hout snijden. Bijvoorbeeld dat wasbare mondmaskers onhygiënisch zijn omdat de dragers er van ze te weinig wassen. Maar al die wegwerp mondmaskers die je langs straat vindt nadat ze achteloos weggeworpen werden, is dat zo hygiënisch. Al die papieren zakdoekjes die je her en der ziet liggen, of die in een open vuilbak gegooid worden. Is dat zo hygiënisch?

Wassen, wassen, wassen

Uiteraard moet je een zakdoek wassen, net zoals je ook best je handen wast als je gesnoten hebt, of dat nu in een papieren zakdoek of in een stoffen zakdoek is. Wedden trouwens dat je handen minder vuil worden van snuiten in een stevige stoffen zakdoek, dan in een teer papieren zakdoekje?

Moeten we kiezen tussen milieu en hygiëne?

We blijven het een vreemde paradox vinden. De Covid-19 crisis heeft meer mensen aan het denken gezet over duurzaamheid. Een onderzoek van Ipsos omschrijft Corona als een wake-up call om zuiniger om te springen met het klimaat. Dat hebben we trouwens bij Klein Spook en Tante Rosa gemerkt aan een opstoot van de vraag naar wasbare producten in 2020. Tegelijk worden dus wasbare producten in de ban gedaan en wordt de wegwerpmaatschappij gepromoot. Moeilijk om dan nog een evenwicht te vinden.

Allen naar Bokrijk?

Moeten we alle wasbare producten dan inderdaad maar naar Bokrijk verbannen? Volgens ons niet, het komt er gewoon op aan om verstandig om te springen met de wasbare producten en er mee te doen wat hun naam zegt: regelmatig wassen. De vooruitgang heeft veel duurzame producten vervangen, maar heeft onze wereld ook veranderd in een wegwerpmaatschappij die met een zware ecologische voet ook boven zijn stand leeft.

Een anekdote: Ik heb altijd twee stoffen zakdoeken op zak: rechts één voor persoonlijk gebruik (en die gaat iedere avond in de was), links één voor wanneer iemand anders een zakdoek nodig heeft. Uit hoffelijkheid. Maar misschien is die hoffelijkheid even ouderwets als een stoffen zakdoek. Misschien moeten we mij ook doneren aan Bokrijk?

Tekst: José Delameilleure

Een zakje voor onderweg

wasbaar maandverband wetbagOf je nu wasbaar maandverband, menstruatieondergoed of een menstruatiecup gebruikt, als je niet thuis bent tijdens je maandstonden, is het handig om een wetbag mee te hebben. Je kan er je propere en vuile verbandjes/onderbroeken in bewaren en meenemen. Maar ook een nat doekje om je tussendoor eens te verfrissen bij het wisselen van de cup of het sponsje kan fijn zijn. Sommigen stoppen hun propere of droge spullen los in een handtas en de vuile in de wetbag. Er zijn ook wet/dry zakjes met 2 compartimenten: 1 voor de propere en 1 voor de vuile spullen.

Alles over menstruatieondergoed

menstruatieondergoedEen paar jaar geleden kende niemand het, menstruatieondergoed. Nu is het één van onze populairste producten. En zeker één waar heel veel vragen over zijn. We merken het op onze sociale media en in onze mailbox. Tijd voor wat extra aandacht voor de menstruatieonderbroek.

Menstruatieondergoed! Wat is het juist? Hoe werkt het? Hoeveel absorbeert zo'n onderbroek? Hoe verwissel je het? Uit welk materiaal bestaat het? Hoe doe je dat precies op je werk? Wanneer is het handig? Hoe wassen? Ruikt het? En hoe lang gaat zo'n onderbroek mee?
Veel vragen over menstruatieondergoed. Ik heb geprobeerd alle antwoorden te bundelen in dit artikeltje. Je vindt het bij onze 'Veelgestelde vragen'.