Nederlands
RSS

Blog berichten van '2017' 'september'

Drie redenen waarom wij niet van 'Chineesjes' houden

Wie fora en Facebookgroepen bezoekt, kan er niet naast kijken: nogal wat mensen tonen zich fan van goedkope luiers en maandverbanden uit China. Ze zijn te koop bij een aantal specifieke websites en kosten maar een fractie van de prijs van gelijkaardige producten die je lokaal kan krijgen. Er zijn echter drie goede redenen waarom we u afraden dergelijke ‘chineesjes’ te kopen.

Kwaliteit

Een pocketluier voor minder dan een euro, met hetzelfde printje als een luier waar je bij een Belgische of Nederlandse webshop 16 euro voor betaalt, dat betekent twee dingen. Eén, het printje (en wellicht het hele ontwerp) werd nagemaakt zonder respect voor de auteursrechten van de ontwerper. Twee, op het hele productieproces werd bespaard: minder goede materialen, minder goede afwerking, minder dikke absorptielaag. Gevolg: producten gaan minder lang mee of gaan sneller lekken. Je gooit ze sneller weg en moet nieuwe kopen. Nogal wat mensen kiezen voor wasbaar om ecologische redenen, dan gaat het uiteraard niet op om minder duurzame producten te kopen.

Arbeidsomstandigheden

Hoe ook op de productiekosten bespaard  wordt, is door de producten in mensonwaardige arbeidsomstandigheden te laten maken. We lezen allen regelmatig verhalen over fabrieken in Pakistan, Bangladesh of China waar kinderarbeid schering en inslag is, en waar de werknemers als slaven behandeld worden. Het is toch niet omdat het ver van ons gebeurt dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken? Daarom werken we bij Klein Spook en Tante Rosa het liefste met Europese merken die ook in Europa geproduceerd worden. Zoals bij het Tsjechische Bamboolik dat zijn luiers in een beschutte werkplaats laat maken of Imse Vimse of Myllymuksut, om er een paar te noemen. Worden ze niet in Europa gemaakt, dan kiezen we alleen leveranciers waarvan we weten dat ze in goede omstandigheden werken en bij verenigingen als de International Labour Organization aangesloten zijn.

Dienstverlening

De meeste lokale webshops en winkels waar je wasbare luiers en maandverbanden kan kopen, investeren fors in dienstverlening: infosessies die de ouders wegwijs maken in de wasbare wereld, advies bij het samenstellen van de ‘stash’, hulp via telefoon en mail bij eventuele problemen in het gebruik. Allemaal gratis. Gratis kan alleen omdat we een billijke marge kunnen maken op de verkoop van onze producten. Het is een kwalijke trend dat consumenten gratis advies halen bij specialisten en vervolgens producten kopen bij wie de laagste prijs rekent, bijvoorbeeld in het buitenland. Dat is ook de trend die recent tot het verdwijnen leidde van de Boobs'n'Burps keten gespecialiseerd in borstvoeding. Lees er nog maar even het artikel in De Standaard op na. Deze verschraling van de markt is op lange termijn zeker ook nadelig voor de consument.

We weten het, luieren is verslavend en er is niets leukers dan nieuwe printjes kopen. Maar wie voor eerlijk en duurzaam gaat, kan aan deze verslaving toch beter weerstaan wanneer het om 'chineesjes' gaat.