RSS

Blog berichten van '2021' 'februari'

Wie is er bang van bamboe?

bamboe luier Klein SpookEr was de laatste tijd heel wat te doen over bamboe. Vooral omdat sommige bamboe serviezen uit de handel genomen wordt. Betekent dit nieuws dat ook bamboe luiers, bamboe billendoekjes en wattenschijfjes in de ban moeten? Gelukkig niet. Want uiteindelijk lag het probleem van de serviezen niet bij de bamboe zelf, maar bij de chemische stof die de bamboe vezels aan elkaar kleeft.

Bamboe bekers en borden zijn heel populair bij mensen die niet houden van plastiek. Bamboe is immers een natuurlijk materiaal. En bovendien ziet al dat bamboe servies er bijzonder leuk uit. Helaas bestaan die bamboe spulletjes niet altijd volledig uit bamboe, soms worden er kunststoffen aan toegevoegd, zoals melamine en formaldehyde. Melamine is belastend voor blaas en nieren, formaldehyde kan de huid, de ogen en de luchtwegen irriteren. Melamine en formaldehyde vormen samen melaminehars, dat als lijm gebruikt wordt. Die gevaarlijke stoffen kunnen ‘migreren’ van het servies naar eten wanneer ze fel verhit worden, bijvoorbeeld in een microgolfoven. Ook in een vaatwas kunnen deze stoffen vrijkomen. Op die manier kan je melamine of formadehyde binnen krijgen.

Op sociale media zagen we vragen passeren of bamboe billendoekjes wel veilig zijn. Jazeker. Het probleem ligt immers niet bij de bamboe zelf, maar bij de lijmstoffen die aan het servies toegevoegd werden. Bamboe zelf is een natuurlijke vezel. Bamboe is een sterke grassoort, die geen insecticiden en pesticiden vereist. Het ontbreken van deze stoffen maakt bamboe tot een perfect product voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld voor de billetjes van de baby. Bamboe is een ronde vezel, waardoor die zacht aanvoelt. Ook het goed absorptievermogen is een pluspunt van de bamboe luier.

Kortom: met bamboe is er geen probleem, enkel met de stoffen die in servies aan de bamboe toegevoegd worden. Dat verklaart ook waarom servies dat voor 100% uit bamboe bestaat, nog steeds verkocht mag worden.

Babbelen, gluren en (ver)kopen op Facebook

Klein Spook wasbare luiersWist je dat we ook op sociale media actief zijn? Je kan ons natuurlijk volgen op Instagram of Facebook, maar we hebben ook een babbeltjesgroep. De plek om eens te luisteren naar andere ervaringsdeskundigen, om een keer te gluren bij de 'buren'. Hoe pakken anderen het aan? En je kan er ook tweedehandsspullen kopen of verkopen.
Heb je specifiek nood aan meer info over wasbaar maandverband, menstruatiecups of andere Tante Rosa-spullen kunnen we onze groep wasbaar maandverband en menstruatiecups aanraden. Ondertussen een actieve groep met ruim 4000 leden. 

Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes Tante RosaHet principe is zo simpel.

Kleine zachte doekjes die goed absorberen. 

Wasbare wattenschijfjes - ook wel cleansing pads of ontschminkingsdoekjes genoemd - zijn zoveel zachter dan de wegwerp versie. En zoveel duurzamer ook. We hebben er in biokatoen van Imse Vimse, in bamboe of hennep van Lulu Nature of deze van La Renarde. Heel zacht en heel mooi. En gemaakt in hun Belgisch atelier.

Ik zou zeggen, vergelijk ze eens met onze vergelijk tool. 

Vergelijk onze producten met de 'vergelijk-knop'

Tabellen. Het maakt het overzichtelijk om zaken te vergelijken. Zeker als je de grootste borstvoedingspads wil, of net het kleinste inlegkruisje. Vanaf nu kan je veel van onze producten gemakkelijk vergelijken met de knop 'vergelijk' die je op elke productpagina vindt. Je klikt erop bij de producten die je wil vergelijken. Klik daarna op de groene pop-up bovenaan en je krijgt een duidelijk overzicht. Er kunnen vier producten naast elkaar gezet worden. Hieronder als voorbeeldje vier menstruatiecups naast elkaar.

Vergelijk menstruatiecups Tante Rosa

 

Je menstruatiecup legen op verplaatsing. Hoe doe je dat?

Menstruatiecup op verplaatsingIn principe heb je maar 1 menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in.

Maar wat doe je op verplaatsing bent, op je werk of op uitstap?

  • kies het gehandicaptentoilet, daar is meestal een lavabo
  • neem een flesje water mee, daarmee kan je de cup spoelen boven het toilet
  • gebruik toiletpapier om de cup wat schoon te maken
  • neem een kleine wetbag mee, met een paar natte wasbare billendoekjes. Daarmee kan je de cup even afkuisen en ook jezelf :-)
  • breng de cup gewoon terug in met nog wat restbloed aan, dat kan geen kwaad als je het niet altijd doet. Het is zeker niet onhygiënisch. Dan nog is het fijn om een paar doekjes te hebben (zie puntje hierboven)
  • plas op je cup, zo maak je hem ook weer proper, deze tip vooral handig in landen en plaatsen waar er geen drinkbaar water is
  • gebruik een tweede cup en doe de eerste in een wetbag en spoel de cup uit als je terug thuis bent of een kraantje ter beschikking hebt
  • ga even naar de lavabo's buiten het toilethokje om je cup af te spoelen, en ga daarna terug naar het toilet om hem in te brengen
Een beetje Naïf

Naïf bij Tante Rosa en Klein SpookWist je dat we bij Tante Rosa ook verzorgingsproducten verkopen? We zijn zelf enorm fan van de producten van Naïf. Ze hebben een hele fijne (lekker ruikende) lijn voor baby's en kinderen.

Naïf is een Nederlands merk met als filosofie 'Less is more'. Vandaar de natuurlijke ingrediënten en de subtiele geur.

Persoonlijk gebruik ik ook met heel veel plezier de 'grown-up' dagcrème, nachtcrème en shampoo (om de wilde kapperloze haren te temmen, het is nodig). 

https://tanterosa.be/naif