Nederlands
RSS

Blog

Snuit jij ook je neus in een klomp?

stoffen zakdoeken hygiënischDit weekend vergeleek viroloog Marc Van Ranst stoffen zakdoeken met klompen. “Stoffen zakdoeken zijn als klompen. Iets uit ons verleden, iets voor in Bokrijk,” liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Als webshop die onder meer stoffen zakdoeken verkoopt, verslikten we ons uiteraard in onze ochtendkoffie. Bijna moesten we naar de Kleenex grijpen, maar toevallig hebben we die niet in huis.

Net zo min trouwens als we Pampers op voorraad hebben voor wanneer kleinzoon Yemi op bezoek komt. Of Always voor wanneer Tante Rosa op onaangekondigd binnenvalt. In deze gevallen kiezen wij ook voor de wasbare varianten, zoals wasbare luiers, wasbaar maandverband of menstruatiecups. Net zoals duizenden andere mensen, die wasbare alternatieven gebruiken. Om de afvalberg te verminderen. Omdat ze meer van natuurlijke materialen houden dan van gifhoudende absorptiematerialen. Of gewoon omdat ze biokatoen of bamboe aangenamer vinden dan papier of plastiek.

Zijn stoffen zakdoeken onhygiënisch?

In Corona-tijden worden stoffen spullen makkelijk in de ban gedaan. Niet alleen zakdoeken, maar ook mondmaskers. Stoffen mondmaskers worden her en der verboden. Uiteraard biedt een stoffen mondmasker minder bescherming dan een FFP3-mondmasker. Maar vaak worden ook argumenten gebruikt die geen hout snijden. Bijvoorbeeld dat wasbare mondmaskers onhygiënisch zijn omdat de dragers er van ze te weinig wassen. Maar al die wegwerp mondmaskers die je langs straat vindt nadat ze achteloos weggeworpen werden, is dat zo hygiënisch. Al die papieren zakdoekjes die je her en der ziet liggen, of die in een open vuilbak gegooid worden. Is dat zo hygiënisch?

Wassen, wassen, wassen

Uiteraard moet je een zakdoek wassen, net zoals je ook best je handen wast als je gesnoten hebt, of dat nu in een papieren zakdoek of in een stoffen zakdoek is. Wedden trouwens dat je handen minder vuil worden van snuiten in een stevige stoffen zakdoek, dan in een teer papieren zakdoekje?

Moeten we kiezen tussen milieu en hygiëne?

We blijven het een vreemde paradox vinden. De Covid-19 crisis heeft meer mensen aan het denken gezet over duurzaamheid. Een onderzoek van Ipsos omschrijft Corona als een wake-up call om zuiniger om te springen met het klimaat. Dat hebben we trouwens bij Klein Spook en Tante Rosa gemerkt aan een opstoot van de vraag naar wasbare producten in 2020. Tegelijk worden dus wasbare producten in de ban gedaan en wordt de wegwerpmaatschappij gepromoot. Moeilijk om dan nog een evenwicht te vinden.

Allen naar Bokrijk?

Moeten we alle wasbare producten dan inderdaad maar naar Bokrijk verbannen? Volgens ons niet, het komt er gewoon op aan om verstandig om te springen met de wasbare producten en er mee te doen wat hun naam zegt: regelmatig wassen. De vooruitgang heeft veel duurzame producten vervangen, maar heeft onze wereld ook veranderd in een wegwerpmaatschappij die met een zware ecologische voet ook boven zijn stand leeft.

Een anekdote: Ik heb altijd twee stoffen zakdoeken op zak: rechts één voor persoonlijk gebruik (en die gaat iedere avond in de was), links één voor wanneer iemand anders een zakdoek nodig heeft. Uit hoffelijkheid. Maar misschien is die hoffelijkheid even ouderwets als een stoffen zakdoek. Misschien moeten we mij ook doneren aan Bokrijk?

Tekst: José Delameilleure

Een zakje voor onderweg

wasbaar maandverband wetbagOf je nu wasbaar maandverband, menstruatieondergoed of een menstruatiecup gebruikt, als je niet thuis bent tijdens je maandstonden, is het handig om een wetbag mee te hebben. Je kan er je propere en vuile verbandjes/onderbroeken in bewaren en meenemen. Maar ook een nat doekje om je tussendoor eens te verfrissen bij het wisselen van de cup of het sponsje kan fijn zijn. Sommigen stoppen hun propere of droge spullen los in een handtas en de vuile in de wetbag. Er zijn ook wet/dry zakjes met 2 compartimenten: 1 voor de propere en 1 voor de vuile spullen.

Alles over menstruatieondergoed

menstruatieondergoedEen paar jaar geleden kende niemand het, menstruatieondergoed. Nu is het één van onze populairste producten. En zeker één waar heel veel vragen over zijn. We merken het op onze sociale media en in onze mailbox. Tijd voor wat extra aandacht voor de menstruatieonderbroek.

Menstruatieondergoed! Wat is het juist? Hoe werkt het? Hoeveel absorbeert zo'n onderbroek? Hoe verwissel je het? Uit welk materiaal bestaat het? Hoe doe je dat precies op je werk? Wanneer is het handig? Hoe wassen? Ruikt het? En hoe lang gaat zo'n onderbroek mee?
Veel vragen over menstruatieondergoed. Ik heb geprobeerd alle antwoorden te bundelen in dit artikeltje. Je vindt het bij onze 'Veelgestelde vragen'.

Help! Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
menstruatiecup tante rosaWe zijn optimistisch. We hebben de indruk dat de meeste vrouwen toch al eens van een menstruatiecup hebben gehoord. En de reactie op wasbaar maandverband is niet meer standaard 'ieuw vies!' Je kan de cup ook al in veel supermarkten kopen. Het is meer standaard, minder raar. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je ze in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt.
 
Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
 
We krijgen de vraag dagelijks. Logisch, je kan het niet zomaar even passen als een nieuwe broek. Toch gaan we er prat op voor bijna iedere vrouw de juiste menstruatiecup te hebben. We hebben in ons assortiment vier merken met elk hun eigen eigenschappen en voordelen. Stuur ons je antwoord op de vragen in ons artikel en wij helpen je de juiste cup te kiezen
 
https://tanterosa.be/help-welke-menstruatiecup-moet-ik-kiezen
Wasbaar toiletpapier

wasbaar toiletpapier tante rosaSinds half maart gebruiken we bij ons thuis wasbare billendoekjes als toiletpapier. Het begon als grap, als tegenreactie op het hamsteren van toiletpapier. Het werd een gewoonte waar we ons goed bij voelen. We gebruiken de doekjes droog. Ze zitten in een oude Cheeky Wipes doos die we nog hadden van toen de kinderen klein waren. De vuile stoppen we in een wetbag. Op wasdag gaat die zak in zijn geheel (open) in de wasmachine. Na het wassen, hangen we ze op aan een octopus washanger. Echt waar, no big deal, en weer wat ecologischer, goedkoper en degelijker. Je kan de doekjes ook nat bewaren. Of een spray gebruiken voor het zware werk. Net als bij de billendoekjes voor baby's, kan je het dus helemaal personaliseren. 

Hoe kiezen we ons gamma?

gamma Klein Spook en Tante RosaAf en toe zie je in onze webshops nieuwe producten verschijnen. Ons gamma uitbreiden doen we heel doordacht. Eerst en vooral kijken we of het echt wel om een verrijking van ons aanbod gaat: hebben we niets soortgelijks? Ten tweede gaan we na of de producten wel in de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt zijn. Producten die tegelijk een sociaal project zijn, krijgen bij ons een streepje voor. Bamboolik bijvoorbeeld. Omwille van duurzaamheid geven we ook de voorkeur aan Europese producten. Tot slot laten we alles testen door onze consulenten. Alleen als zij het goedkeuren, komt het ook in onze webshop terecht.
Krijgen we na verloop van tijd te veel klachten over de kwaliteit van een product, bijvoorbeeld door veranderingen in het productieproces, dan zijn we onverbiddelijk: eruit!

Gentsekoop Awards
Tante Rosa Gentsekoop awardsWij doen met onze webshops Klein Spook en Tante Rosa mee met de Gentsekoop Awards.
En hups, plots komt het competitiebeest in ons toch weer naar boven.
Help ons winnen en stem op Klein Spook/Tante Rosa in de categorie Beste Webshop via deze link: https://gentsekoop.be/stem/webshop/Klein%20Spook%20%26%20Tante%20rosa
Dikke merci!
 
 
Bestaat er wasbaar maandverband voor jonge meisjes?

wasbaar maandverband voor tienersElke keer als ik de vraag krijg, maakt mijn hart een sprongetje. En echt, dat gebeurt steeds vaker. Ik vind het  geweldig dat onze jongeren open staan voor onze duurzame producten. Het antwoord is natuurlijk 'ja'! De meeste jonge meisjes hebben nog geen zin om interne menstruatieproducten te gebruiken. Een maandverband is dan de beste oplossing.

Welk maandverband?

Dat is heel persoonlijk, net als bij alle vrouwen. Hoeveel menstrueer je? Heb je graag iets zacht en fluffy? Mag het iets dikker zijn? Gewoon wit? Of liever met een printje? Meest gekocht zijn de inlegkruisjes en maandverbanden van Imse Vimse. Prijs/kwaliteit zeker de top. Persoonlijk ben ik ook fan van die van La Renarde: heel zacht en in België gemaakt. Maar eigenlijk kan elk maandverband dat we verkopen. Sommige meisjes verliezen net die eerste jaren extra veel bloed en zij zijn best geholpen met een groot maandverband.

Op stap/op school

Met een leuke wetbag kan je een aantal propere verbanden meenemen naar school. En de vuile vouw en klik je toe en stop je in een apart compartiment van de wetbag.

Wassen

Thuis gaan de vuile maandverbanden in een grotere wetbag of emmertje tot ze gewassen worden.

Toch liever een cup?

Dat kan ook: https://tanterosa.be/kunnen-jonge-meisjes-een-menstruatiecup-gebruiken

Nee, geen Black Friday bij Klein Spook en Tante Rosa

No Black FridayDuurzaamheid staat haaks op kortstondige promoties die er enkel op gericht zijn mensen te doen kopen waar ze misschien helemaal geen nood aan hebben. Daarom passen Klein Spook en Tante Rosa ook dit jaar weer voor Black Friday. De producten die we verkopen zijn ecologisch en duurzaam en je kan er jaren van genieten. Deze producten solderen voor snel gewin, is een belediging voor de producten zelf en voor de mensen die in kleine ateliers hart en ziel stoppen in het maken van wasbare luiers en toebehoren. Dus sorry, not sorry: geen kortingenfestival bij Klein Spook en Tante Rosa.

Maak kennis met Elke, onze nieuwe consulente in het Waasland

Elke Verbruggen, consulent bij Tante RosaElke Verbruggen uit Sint-Niklaas vertelt: "Na de bevalling van mijn oudste zoon Joren merkte ik dat ik allergisch reageerde op het kraamverband van het ziekenhuis. Toen ben ik hydrofiele luiers beginnen gebruiken.. Maar ik dacht, dat moet toch wel anders kunnen?!? Een kleine google-search bracht me bij Tante Rosa waar ik mijn eerste cup bestelde. Die kon ik uiteraard niet meteen na de bevalling gebruiken dus kocht ik ook wasbare maandverbanden.

 
Nu na de bevalling van mijn jongste zoon Stan gebruik ik nog steeds wasbare maandverbanden en ik kan niet wachten om weer aan de slag te kunnen met mijn cup. 

Ik ben nu consulente bij Tante Rosa omdat ik vind dat de taboe rond menstruatie verbroken moet worden. Het hoort bij vrouw-zijn en moet dus zo aangenaam mogelijk gemaakt worden."
 
 
Hier leer je ook al onze consulenten kennen. 
Gastblog van Kaat: kiezen voor Naïf

Naïf bij Klein SpookDe producten van Naif staan hier al een paar jaar op nummer 1 in de lijst van Meest Geliefde Babyproducten. Vooral de haarspray (a.k.a Prinsessenspray) is een zeer veel gebruikt flesje om de slaapknopen uit het frulhaar van de kroost te krijgen.  Ook de zonnecreme en babyshampoo gebruiken we al ettelijke jaren.

Ik kreeg de kans om de rest van het assortiment ook te ontdekken en omdat we deze producten bij Klein Spook zo goed als allemaal verkopen, leek het mij niet meer dan logisch om deze kans te grijpen. Als verkoper weet je maar beter waarover je praat, nietwaar? 

Waarom Naif?

Een ding is zeker: ik vertrouw Elisabeth en José van Klein Spook blindelings als het aankomt op productkeuze. Ze zijn zeer kritisch, kiezen enkel het beste en laten zich niet leiden door wat ‘in’ is. Zij stellen ecologie en natuurlijke producten voorop in hun keuzes. Als zij er voor gaan om de producten van Naif in hun webshop te verkopen, kan je er van op aan dat dit een goede keuze is!

De producten van Naif zijn gemaakt met natuurlijke ingredienten en zijn daardoor niet schadelijk voor de huid én de planeet. Ook de verpakkingen zijn milieuvriendelijk, want gemaakt van bioplastic. Bovendien zijn alle producten geproduceerd in Nederland, geen overbodig heen- en weertransport dus.  Welke inspanningen het bedrijf doet om zo duurzaam mogelijk te zijn, lees je hier: https://naifcare.com/welcome-to-naifs-responsibility-page/

Niet van levenbelang, maar wel een fijne bijkomstigheid: DIE GEUR! Echt niks beter dan de geur van pasgewassen babyhaartjes. 

Lievelingsjes

Naïf bij Klein SpookDe kinderen houden erg van badschuim en in de plaats van de vaak schadelijke badschuimen uit de supermarkt, gebruiken we nu het badschuim van Naif, zonder schadelijke schuimmiddelen. Het schuim blijft echt lekker lang!

Bijna dagelijkse gebruiken we haarspray om de ‘slaapdreadlocks’ uit de haren van de kinderen te kunnen kammen. En de grote jongens ruiken dan ook weer even naar baby. Maar dat mag je hen  niet verklappen!

De baby-olie van Naif leent zich uitstekend voor babymassage. Super goed voor je baby, als je de kans krijgt om ergens een sessie babymassage te gaan volgen, zeker doen!

 

_______

De producten van Naïf vind je hier

Ontdek kaatlaminaat op Instagam

Nieuwe consulente uit het Antwerpse. Welkom Jelse

Jelse consulent Tante RosaJelse Coulier uit Edegem (regio Antwerpen) is onze nieuwste consulente. We stellen haar even voor.

Waarom duurzaam: Aangezien ik voor mijn kind voor wasbaar koos, vond ik dat ik het zelf ook moest proberen. En dat was een dikke meevaller en het gaat er alleen maar op vooruit !! Die inlegkruisjes en maandverbanden zijn super positief geëvalueerd op 5 jaar tijd!! Ik vind het heerlijk om niet meer alles in de vuilnisbak te doen en elke keer het onaangename gevoel te hebben (en die vuilbak leegmaken bah).

Wanneer gestart met wasbaar en waarom: 5 jaar geleden vond ik dat ik het ook wel eens moest proberen aangezien we ons kind in wsbaar staken. En wat was ik positief verrast. Als ik dat vroeger had geweten! In mijn job was het niet altijd vanzelfsprekend dat er een vuilnisbak in de wc stond. Dat is nu wel opgelost.

Waarom consulente bij Tante Rosa? Te veel vrouwen doen maar verder met de veel te absorberende dingen en weten eigenlijk niet zo goed wat wasbaar eigenlijk is en zijn er wat vies van. En ja de eerste keren is echt wel raar,maar eens je het comfort gevonden hebt word je helemaal blij

 
Hier vind je een overzicht van onze andere consulenten. 
Nu ook betalen met Monizze en Sodexo ecocheques bij Klein Spook en Tante Rosa

Elektronische ecocheques bij Klein SpookVanaf nu kan je bij Klein Spook/Tante Rosa ook online betalen met de ecocheques van Monizze en Sodexo. Klein Spook was anderhalf jaar geleden bij de eersten om online betalingen met Edenred mogelijk te maken, nu zitten we opnieuw in het koppeloton met Monizze en Sodexo. Dat betekent ook dat er misschien af en toe nog iets fout kan lopen.

Bij het afrekenen van je bestelling zie je voortaan bij de betaalmethode ook Mollie-Monizze-Sodexo. Indien je bestelling groter is dan het bedrag dat op je Monizze of Sodexo kaart staat, kan je het saldo ook gewoon afrekenen met alle andere mogelijke betaalmogelijkheden die Mollie aanbiedt.

Betalen met Sodexo

Heb je een Sodexo kaart, dan moet je voor je bestelt bij ons:

-          Een login aanmaken op het Sodexo portaal Mysodexo.be

-          Je kaart activeren voor online betalingen

Er gaat enige tijd over voor dit in orde is, doe dat dus voor je bij ons aan je bestelling start.

Tijdens de betaling met Sodexo zal je ook je identiteit moeten bevestigen door een sms-code die je op je mobiele telefoon zal ontvangen. Zorg er dus voor dat je bij de bestelling die telefoon bij de hand hebt die je op bij Sodexo registreerde.

Tussen haakjes: Klein Spook heeft al die lastige stappen niet bedacht, die worden ons opgelegd door Sodexo.

Betalen met Monizze

Heb je een Monizze-kaart, dan zal je bij het betalen je inloggegevens van Monizze moeten ingeven. Zorg er dus voor dat je die bij de hand hebt. 

Nog even praktisch

Ondervind je problemen tijdens het betalen met je kaart, dan kan je dat best aankaarten bij Sodexo of Monizze.

Bij het betalen, zie je nog een vakje ‘Ecocheques’ staan: dat vul je enkel in als je betaalt met papieren ecocheques, of bij Klein Spook zelf elektronisch gaat betalen. Betaal je online met ecocheques, dan vul je in dat vakje niets in.

Maak kennis met Isabel, onze nieuwste consulente uit Mechelen
Isabel, consulente Tante RosaIsabel Van Bergen uit Muizen (Mechelen) is onze nieuwste consulente. Leer haar hier iets beter kennen. 
 
Waarom duurzaam? Dat is stap voor stap gegroeid bij ons, een beetje parallel aan onze levensloop. We hebben bio-ecologisch gebouwd, gaandeweg zocht ik ook als vrouw naar eco alternatieven en toen er dan kindjes kwamen hebben we ook daar gekeken hoe we ons steentje konden bijdragen aan een vergroening van onze levensstijl zonder dat we hierbij moesten inboeten op comfort. 
 
Wanneer gestart met wasbaar en waarom: Nog voor de kindjes geboren waren, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor wegwerptampons en -maandverband. Ik heb altijd een hekel gehad aan al dat plastic en broeierig gevoel van maandverbanden. Daarmee ben ik dus begonnen. Toen dat heel aangenaam bleek, heb ik nadien ook voor tampons de stap gezet om die te vervangen door meer gezonde en ecologische alternatieven. 
 
Waarom consulente bij Tante Rosa? Ik merk dat er in mijn vriendinnengroep en daarbuiten meer en meer interesse is in wasbare alternatieven. Maar dat is tegelijk ook gerief dat je minder snel zomaar ergens koopt zonder wat te weten te komen over het aanbod. Met de cupparty's hoop ik om het taboe hierrond wat te doorbreken en op een fijne manier andere vrouwen kennis te laten maken met de alternatieven waar je huid, het milieu en je bankrekening blij van worden.
 
 

 

Nieuwe dozen van Cheeky Wipes

Nieuwe dozen Cheek WipesOok Cheeky Wipes evolueert. De handige kits met billendoekjes hebben vernieuwde dozen. Het deksel sluit beter af met 4 klepjes, de dozen zijn steviger, het wasnetje hangt beter vast en er is nu - zoals je ziet hiernaast - een deurtje bovenaan. 


De oude kits en dozen verkopen we uit en staan - jawel - in onze outletmap