Een dag op zee zonder toilet? Een cup biedt soelaas.

Duiken met een menstruatiecupEen menstruatiecup kan in vele omstandigheden praktisch zijn. Dat bewijst ook het verhaal van Sofie Vranken. Zij gebruikt de cup omdat ze vaak een hele dag geen toilet in de buurt heeft. Ze werkt immers als duiker op zee.

Sofie zit in haar derde jaar doctoraatsonderzoek aan de University of Western Australia in Perth. Daarheen verhuisde ze met haar vriend om als mariene bioloog zeewieronderzoek te kunnen doen. “Mijn onderzoek bekijkt of kelp (groot bruin zeewier) zich kan aanpassen aan warmere temperaturen. Ik probeer na te gaan of er sommige populaties kelp zijn die beter tegen warmte kunnen dan andere. Daarom moet ik eerst van elke populatie stalen gaan nemen. Dit gebeurt al duikend op ongeveer 10m diepte. Samen met andere doctoraatsstudenten combineren we trips en zo zijn we steeds een volledige dag op ‘veldwerk’. Op een typische veldwerkdag vertrekken we 's ochtends vroeg naar de haven. Meestal is dat het laatste moment waar je nog eens naar het toilet kunt gaan. Meestal keren we pas tegen 16u terug en kan je in de haven terug naar het toilet.”

Sofie gebruikt al een jaar of vier een cup, nadat een vriendin haar daar enthousiast over maakte. “Toen ze haar ervaringen deelde, durfde ik ook de stap te zetten. Zij verwees me door naar Tante Rosa voor advies.” Bij het onderzoeksteam zijn ze met vijf vrouwen die duiken en naast Sofie zijn er nog twee die de cup gebruiken. “Van 1 persoon weet ik niet hoe ze het regelt. De vijfde blijft op de zwaarste dag van haar maandstonden gewoon thuis. Als dat niet kan, gebruikt ze de zwaarste tampon en vervangt ze die wanneer zij alleen op de boot is en de anderen aan het duiken zijn. Dit is nogal onpraktisch. Persoonlijk kan ik zelf 's ochtends de cup aanbrengen en hem gewoon 's avonds uithalen. Ik merk dat ik tijden het duiken minder bloed verlies dan normaal maar ik heb geen idee of dat voor iedereen zo is.”

Sofie kan iedereen de cup aanraden die minder afval wil produceren en duurzamer wil leven. Ze stopt trouwens niet bij het gebruik van een cup. “Mijn vriend en ik vinden het vooral belangrijk om duurzaam om te gaan met de dingen, iets gebruiken totdat het volledig stuk of onherstelbaar is, potjes volledig leeg gebruiken. Verder gaan boodschappentassen en groentezakjes standaard mee naar de winkel, en we proberen zoveel mogelijk in bulk te kopen Wat we zelf niet meer kunnen gebruiken, posten we op een 'buy nothing, sell nothing'-facebook groep van onze buurt. Dit werkt hier zalig goed! Zo hebben we al een broodmachine, broodrooster, waterkoker, slaapzetel, lakens, servies, huidproductjes, citroenen, limoenen en nog veel meer bemachtigd. We proberen ook zelf brood te bakken.” Sofie weet dat je echt niet alles nieuw kan kopen en dat er veel vormen van hergebruik zijn. “Wat ze hier ook hebben is 'verge collections' dit is eigenlijk een vergelijkbaar met ophaling van grof huisvuil. Dit gebeurt wijk per wijk en het is de moeite om de avond voordien te gaan rondrijden/lopen om te kijken of er iets is dat je kan gebruiken. Wij hebben dit in het begin toen we hier waren ook gedaan en vinden zo onder andere een wasmand, classeurs, tuinstoelen, bloempotten, stoelen voor binnen, een bbq. Wat de mensen allemaal wegsmijten terwijl het nog in een goeie staat is. Een collega van me vond zelfs eens een perfect bruikbaar duikpak!”

Heb jij een mooi verhaal over hoe praktisch de menstruatiecup wel is voor jou? Stuur ons dan een mailtje en deel je verhaal.

Plaats uw commentaar
*
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen.