Uit onze recente enquête over wasbaar maandverband, menstruatie en cups blijkt dat nogal wat vrouwen geen cup willen gebruiken omdat ze dat vies vinden, of omdat ze niet graag iets inbrengen in hun vagina. We gingen te rade bij seksuologe Sare De Caster. Deel twee van de resultaten van onze enquête.
Hoewel van de bijna 800 mensen die deelnamen aan ons onderzoek een meerderheid aangaf een voorstander van wasbaar maandverband en cups te zijn (logisch, we ondervroegen klanten van Tante Rosa), viel het ons toch op dat meer dan 20% van de niet-cup gebruikers aangaf bang te zijn om iets in te brengen. Iets wat ons ook al was opgevallen tijdens adviesgesprekken. “Ook in mijn praktijk kom ik dat vaak tegen,” zegt de Gentse seksuologe Sara De Caster. “Ik merk dat ongeveer 15 à 20 procent van de jonge vrouwen die bij mij komen, last hebben van spierspanning bv tijdens het vrijen, hoewel het niet per se altijd om vaginisme gaat. Bij sommigen wordt dit veroorzaakt door een traumatische seksuele ervaring, maar het kan ook te maken hebben met het willen stellen van grenzen, of gewoon met angst en onzekerheid over het eigen lichaam.” Sare zoekt dan een oplossing door haar cliënten met kleine stapjes vooruit te helpen, maar soms blokkeren vrouwen op het aanraken van de eigen vagina. Heeft dit te maken met de oude religieuze reflex dat we vooral onze handen boven de lakens moeten houden? “Ik denk dat het eerder een cultureel gegeven is. We doen vaak alsof we heel open van geest zijn, maar eigenlijk is de Vlaming nog steeds heel preuts. Vrouwen beschouwen de vagina soms als iets ‘vreemd’, en weten niet of hun vagina wel is als die van iemand anders. Als mannen in de sportclub samen onder de douche staan, dan zien ze andere penissen en kunnen ze vergelijken. En zien ze dat iedereen anders geschapen is. Zelfs als vrouwen samen onder de douche staan, hebben ze nog geen vergelijkingsmateriaal. Dus zitten we daar met vragen over, terwijl het puur natuur is.”
Menstruatie is in hetzelfde bedje ziek. Menstrueren is een heel natuurlijk gegeven en een bewijs dat het lichaam goed functioneert. Mannen vinden menstruatie vaak vies, maar vrouwen ook. “Vaak zien vrouwen menstruatie als een probleem dat ze moeten oplossen. Dus proberen ze de menstruatie stil te leggen door de pil te nemen of met een spiraaltje,” zegt Sare De Caster. “We proberen soms te veel afstand te nemen van de natuur. Dan wordt menstruatie voorgesteld als bloed dat een maand lang zitten rotten heeft binnenin de vrouw en dan stinkend een weg naar buiten zoekt. Opnieuw, menstruatie is een natuurlijk proces.”
Niet alleen op vlak van menstruatie laten we de natuur los. Sare: “een lactatiedeskundige in onze praktijk merkt ook dat we de natuurlijke reflex verloren zijn om een pasgeboren kindje aan de borst te leggen en moedermelk te laten drinken. Meestal hebben vrouwen er ook nog hulp bij nodig om het te doen lukken.” En Sare besluit: “We zijn het vertrouwen in ons eigen lichaam verloren, zowel op vlak van menstruatie als borstvoeding. We laten te veel over aan de wetenschap in plaats van de natuur zijn gang te laten gaan.”
In ons volgend artikel over onze enquête gaan we in op seks tijdens de menstruatie.