Nederlands

Jullie houden van menstruatiecups en wasbaar maandverband. Wij ook !

Dat klanten en volgers van Tante Rosa positief staan tegenover wasbaar maandverband en menstruatiecups, dat hadden we wel verwacht. Via onze enquête kwamen we te weten dat het milieu voor jullie de belangrijkste drijfveer is om wasbare varianten van menstruatieproducten te gebruiken. En we weten nu waarom jullie het soms minder praktisch vinden. In een reeks blogs brengen we de komende weken de resultaten van die enquête.

Wat waren jullie enthousiast om mee te werken aan ons recente onderzoek over menstruatie, menstruatiecups en seks. BIjna 800 mensen hebben de enquête ingevuld. Wow, we zijn onder de indruk!

Al even indrukwekkend was de 93% van onze deelnemers die zeiden positief te staan tegenover wasbaar maandverband en menstruatiecups. Bijna 3% was onverschillig, bijna 4% toonde zich toch negatief. Voor alle duidelijkheid: deze percentages liggen allicht heel anders wanneer je er de vrouw in de straat mee zou confronteren, onze enquête werd vooral gepromoot via onze nieuwsbrief (ben je al ingeschreven trouwens? Nee, dan kan je dat hier doen) en via onze eigen Facebook-groep.

Wanneer we doorvragen naar het waarom van de positieve keuze voor wasbaar, dan valt op dat het milieu jullie nauw aan het hart ligt, dat wordt door bijna 90% van de deelnemers aangevinkt. In volgorde van belang: jullie voorliefde voor natuurlijke materialen, de lagere prijs, irritaties bij wegwerp en het gemak. In de commentaren lazen we ook nog dat de cup minder lekt, hygiënischer is en voor minder geurhinder zorgt.

Aardig is dat nogal wat van jullie (32%) via de wasbare luiers bij wasbaar maandverband uitgekomen zijn. Al lezen we in de commentaren dat het ook soms omgekeerd gaat: eerst wasbaar maandverband, daarna wasbare luiers. Mooi! Als het maar wasbaar is.

Maar ook onder onze contacten is niet iedereen positief. Waar komen de negatieve gevoelens uit? Een cup of wasbaar maandverband blijkt vooral minder handig in gebruik te zijn, bijvoorbeeld op het werk of bij verplaatsingen. Een aantal onder jullie vindt het ook vies, de partner vindt het vies, of komt niet graag in contact met bloed. “Ontlasting in een luier is toch nog iets anders dan bloed,” voegde iemand toe in de commentaren.

Dat de cup aan populariteit wint, is geen nieuws. Wel dat 65% van de deelnemers aan de enquête die gebruiken. Een goede 8% probeerde het, maar het wilde niet lukken, en nog eens 8% overweegt het. Hoor jij bij die 8% en weet je niet welke cup te kiezen? Misschien kan je dan even naar dit vragenlijstje kijken en advies vragen.

Wat houdt vrouwen tegen om de menstruatiecup te gebruiken? Een of vijf weet er eigenlijk te weinig over om er aan te beginnen. Ik zou zeggen, lees dan vooral even onze Veelgestelde vragen of organiseer samen met wat vriendinnen een cupparty.  We schrokken er wel even van dat meer dan 20% van de dames die deze vraag invulden aangaven bang te zijn om iets in te brengen. 7 procent vindt een menstruatiecup vies, omwille van het bloed, en omdat ze het vies vinden met hun vingers in hun vagina te komen. Daar gaan we in een volgende blog verder op in, en we vragen ook commentaar van een seksuoloog. De komende weken brengen we ook nog artikels over seks en menstruatie (rode oortjes gegarandeerd) en over het taboe over menstruatie. Hou deze blog dus in de gaten! Heb je intussen vragen over wasbaar maandverband, menstruatiecups en andere wasbare alternatieven? Laat dan zeker van je horen op info@tanterosa.be.

Plaats uw commentaar
*
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen.