RSS

Blog

Ine uit Asse (Vlaams Brabant): "We moeten allemaal inspanningen doen!"

Wist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Ine Renson uit Mollem (Asse) 

Waarom duurzaam? Om mijn persoonlijke afvalberg zo veel mogelijk te beperken! We moeten allemaal inspanningen doen als we onze kinderen een leefbare wereld willen achterlaten. 

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Gestart met wasbare inlegkruisjes nadat ik ook al met wasbare luiers was begonnen bij mijn dochter. Het leek een volgende logische stap. Zodra het kon ook de menstruatiecup getest en voila... vanaf nu heb ik mijn regels zonder ecologische impact! ;) 

Waarom consulente bij Tante Rosa? Dat was een logische stap nadat ik al consulente was voor Klein Spook en ondertussen ook ervaringsdeskundige geworden was wat de cup betreft. Als we mensen kunnen overtuigen van milieuvriendelijkere alternatieven, dan word ik daar heel gelukkig van!  :) 

Mail: ine@tanterosa.be 

Sarah uit Bocholt (Limburg) verspreidt de blijde boodschap

Wist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. En we beginnen met Sarah.

Sarah Scheelen uit Kaulille (Bocholt) is mama van Charlotte (°2016)

Waarom duurzaam? Omdat ik het belangrijk vind om ons steentje bij te dragen aan onze planeet. Het is een kleine moeite, wat toch wel veel (afval)effect heeft. Trouwens, wasbare maandverbanden en inlegkruisjes zitten gewoon veel aangenamer.

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Een jaar of vijf geleden gestart (denk ik), nadat ik via mijn moeder een link van eco-website had gekregen waar ze ook wasbare maandverbanden verkochten. Uiteindelijk wat gesurft en een testpaketje aangeschaft. Sindsdien wil ik niet meer zonder!

Waarom consulente bij Tante Rosa? Een logisch gevolg wasbare luierconsulente: de blijde boodschap verspreiden, maar ook om mensen tijdens een sessie ook op dit aanbod te wijzen, en de alternatieven te laten voelen en zien.

Mail: sarah@tanterosa.be

 

Klein Spook en Tante Rosa blijven open in juli en augustus

Dankzij de hulp van onze medewerkers Lies, Maaike en Nathalie kunnen we heel de zomer dagelijks pakjes blijven versturen en mailtjes beantwoorden. Logisch natuurlijk want de plasjes van onze kleinste klantjes nemen ook geen vakantie.

Het gaat goed met Klein Spook en Tante Rosa. We mogen dagelijks heel veel pakjes versturen. Teveel eigenlijk om nog alleen aan te kunnen. Daarom krijgen we nu wekelijks hulp van consulenten Nathalie, Lies en Maaike die elk één dag de logistiek van Klein Spook voor hun rekening nemen. Een hele verademing het hele jaar door, maar zeker in de vakantie. Zij zorgen ook voor vervanging als wij (José en Elisabeth) het land uit zijn. Zo dat Klein Spook altijd kan blijven doorlopen.

Moeten we nog zeggen dat we dit geweldig nieuws vinden?

Duurzaam textiel? Ja, graag!

Consumenten stellen zich steeds vaker vragen bij de duurzaamheid van producten die ze kopen. Dat is met name ook het geval bij textiel, zegt Oeko-Tex, op basis van resultaten van een enquête die de organisatie ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag organiseerde. Ook bij Klein Spook hechten we veel aandacht aan duurzaamheid.

Door te letten op duurzaamheid dragen consumenten bij tot de bescherming van het milieu. Biotextiel wordt gemaakt zonder pesticiden of andere giftige stoffen, en krijgt zijn kleur via natuurlijke middelen. Oeko-tex is een organisatie die een keurmerk verleent aan textielproducenten. Uit een recent onderzoek van de organisatie bleek dat consumenten niet alleen kijken naar de informatie die ze op labels in de kleren en in de verpakkingen vinden, maar ook actief de duurzaamheid van merken opzoeken op internet.

Recent vroegen we bij Klein Spook ook de certificaten op van onze leveranciers. Begin september nemen we deel aan de biobeurs Valériane in Namen en de organisatoren zijn bijzonder streng in het toelaten van standhouders: alleen producten die over bio- en ecocertificaten beschikken, mogen op de beurs getoond en verkocht worden.

De rondgang bij onze leveranciers leverde ons een fraaie oogst aan certificaten op: alles samen kregen we een 50-tal GOTS, Standard 100 en andere keuringen toegestuurd. Het sterkt ons in het vertrouwen dat we hebben in onze producten. Klein Spook voert duurzaamheid hoog in het vaandel en maakt ook deel uit van onze principes.

Uitverkoop wolletjes Disana en ManyMonths

We stoppen met de verkoop van wollen kledij van de merken Disana en ManyMonths. Daarom: 20% korting! Het wollen ondergoed van iobio en Engel Natur blijven wel in het assortiment.

Cheeky Wipes doekjes te geef

BIJ ELKE BESTELLING GRATIS
Onder het mom: nooit genoeg Cheeky Wipes - je gebruikt die doekjes echt voor álles – krijg je bij je bestelling van vandaag 24 april een wetbag met 2 wipes. https://kleinspook.be/cheeky-wipes-doekjes

Vanaf nu kan je online betalen met elektronische EDENRED ecocheques

Een nieuwtje.

Vanaf nu kan je ook online met je elektronische EDENRED ecocheques betalen. Voorwaarde is dat het volledige te betalen bedrag beschikbaar is op de kaart. Voorlopig kan dit nog niet voor Sodexo en Monizze.

Met de drie betaalkaarten kan je ook nog altijd betalen bij afhaling hier bij Klein Spook.

Nochtans hebben we onze bedenkingen bij de ecocheques, maar daar moeten onze klanten niet het dupe van worden. Lees de blog van José op Twinkle.

Waarom Klein Spook en Tante Rosa niet meedoen aan Black Friday

Wasbare luiers, menstruatiecups, wasbaar maandverband, boodschappentassen,… Het zijn allemaal duurzame spullen, die lang meegaan en tijdloos zijn. Duurzaamheid staat haaks op de vluchtigheid van tijdelijke promoties. Daarom doet Klein Spook dit weekend niet mee aan Black Friday.

Wie Klein Spook kent, weet dat we principes hebben, waar we zo hard mogelijk aan vast houden. Toen we zeven jaar geleden startten met Klein Spook, deden we dat vanuit de visie om zoveel mogelijk mensen wasbaar te laten luieren. Om de boodschap te verspreiden dat er een milieuvriendelijk alternatief bestaat voor wegwerp. Niet om mensen met een korting naar onze webshop te lokken en omzet te maken.

Uiteraard geeft Klein Spook ook af en toe kortingen, maar dan vooral aan mensen die hun engagement voor de maatschappij bewijzen door een vereniging te steunen die voor een betere wereld ijvert. Daarom krijgen leden van onder meer MamAditi, het Gents Milieu Front (GMF), het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) standaard tien procent korting op al hun aankopen bij Klein Spook en Tante Rosa.

Het is onze vaste overtuiging dat uit het buitenland overgewaaide initiatieven als Black Friday, Boxing Day of andere kortstondige promoties  er enkel op gericht zijn mensen meer te laten spenderen, niet om mensen minder te laten uitgeven of te laten besparen.

Toegegeven: ieder jaar twijfelen we. We horen van collega’s dat ze in het Black Friday weekend de omzet van een halve maand of meer binnenhalen. Het is verleidelijk, maar ook dit jaar houden we de boot af. De Black Friday-procenten die we niet weggeven, investeren we liever in het geven van nog meer infosessies, het nog beter informeren van jonge ouders en het helpen oplossen van eventuele problemen. De voldoening daarvan blijft bij ons langer hangen dan een tijdelijke piek in de verkoop.

Foto: www.nimsa.be

Drie redenen waarom wij niet van 'Chineesjes' houden

Wie fora en Facebookgroepen bezoekt, kan er niet naast kijken: nogal wat mensen tonen zich fan van goedkope luiers en maandverbanden uit China. Ze zijn te koop bij een aantal specifieke websites en kosten maar een fractie van de prijs van gelijkaardige producten die je lokaal kan krijgen. Er zijn echter drie goede redenen waarom we u afraden dergelijke ‘chineesjes’ te kopen.

Kwaliteit

Een pocketluier voor minder dan een euro, met hetzelfde printje als een luier waar je bij een Belgische of Nederlandse webshop 16 euro voor betaalt, dat betekent twee dingen. Eén, het printje (en wellicht het hele ontwerp) werd nagemaakt zonder respect voor de auteursrechten van de ontwerper. Twee, op het hele productieproces werd bespaard: minder goede materialen, minder goede afwerking, minder dikke absorptielaag. Gevolg: producten gaan minder lang mee of gaan sneller lekken. Je gooit ze sneller weg en moet nieuwe kopen. Nogal wat mensen kiezen voor wasbaar om ecologische redenen, dan gaat het uiteraard niet op om minder duurzame producten te kopen.

Arbeidsomstandigheden

Hoe ook op de productiekosten bespaard  wordt, is door de producten in mensonwaardige arbeidsomstandigheden te laten maken. We lezen allen regelmatig verhalen over fabrieken in Pakistan, Bangladesh of China waar kinderarbeid schering en inslag is, en waar de werknemers als slaven behandeld worden. Het is toch niet omdat het ver van ons gebeurt dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken? Daarom werken we bij Klein Spook en Tante Rosa het liefste met Europese merken die ook in Europa geproduceerd worden. Zoals bij het Tsjechische Bamboolik dat zijn luiers in een beschutte werkplaats laat maken of Imse Vimse of Myllymuksut, om er een paar te noemen. Worden ze niet in Europa gemaakt, dan kiezen we alleen leveranciers waarvan we weten dat ze in goede omstandigheden werken en bij verenigingen als de International Labour Organization aangesloten zijn.

Dienstverlening

De meeste lokale webshops en winkels waar je wasbare luiers en maandverbanden kan kopen, investeren fors in dienstverlening: infosessies die de ouders wegwijs maken in de wasbare wereld, advies bij het samenstellen van de ‘stash’, hulp via telefoon en mail bij eventuele problemen in het gebruik. Allemaal gratis. Gratis kan alleen omdat we een billijke marge kunnen maken op de verkoop van onze producten. Het is een kwalijke trend dat consumenten gratis advies halen bij specialisten en vervolgens producten kopen bij wie de laagste prijs rekent, bijvoorbeeld in het buitenland. Dat is ook de trend die recent tot het verdwijnen leidde van de Boobs'n'Burps keten gespecialiseerd in borstvoeding. Lees er nog maar even het artikel in De Standaard op na. Deze verschraling van de markt is op lange termijn zeker ook nadelig voor de consument.

We weten het, luieren is verslavend en er is niets leukers dan nieuwe printjes kopen. Maar wie voor eerlijk en duurzaam gaat, kan aan deze verslaving toch beter weerstaan wanneer het om 'chineesjes' gaat.

We werken samen met Vers

Vanaf nu werken we met de gezonde commerce Vers samen. Je kan er onze groentenzakjes vinden om er de geweldig verse en échte producten in te stoppen. https://www.facebook.com/versgent/ In wat voor een fijne buurt wonen en werken wij toch!

De menstruatiecup in de klas

OPROEP voor CUPgebruikers: Wie heeft er thuis nog een werkloze menstruatiecup liggen? Ik krijg bij Tante Rosa zeer regelmatig de vraag van enthousiaste leerkrachten of ik ze een cup wil geven voor in hun lessen. Geweldig vind ik dat, dus ik geef hen met plezier een cup uit onze stock. Maar dit begint nu wat duur te worden. Daarom deze oproep. Wie heeft er nog een cup die ze niet gebruikt en wil die 'doneren als didatctisch materiaal’? Zo leren jonge meisjes dat er ook iets anders bestaat dan Always en OB!

How to handle your period/ incontinence on the road with zero waste
Wanneer je reist, word je als vrouw geconfronteerd met heel veel onwelriekende menstruatieafval. Tampons, inlegkruisjes, maandverband,... als het emmertje niet vaak genoeg geleegd wordt, is het bepaald niet appetijtelijk. Dat ondervond ook onze vroegere consulente Vicky De Jonghe, die momenteel vele maanden doorheen de wereld reist. Gelukkig gebruik zij zelf al vele jaren zowel een mensturatiecup als wasbaar maandverband. Zeker op reis komen die goed van pas. Ze werd er zo enthousiast over (zo kennen we Vicky!) dat ze er meteen ook een blog over schreef. Ze vertelt niet alleen haar eigen ervaringen, ze pakt ook uit met heel wat tips die het gebruik van wasbaar op reis zoveel aangenamer en makkelijker maken.
 

If you are going on a holiday, you try to foresee all possible scenarios – often worst-case ones – for your whole family. All too often, though, you forget about your own cycle.

Will you be having your period on some paradisiacal beach or while skiing? Most inconvenient! Some women even go so far as to take birth control pills two months in a row just to avoid having their period. But what if you are travelling for a couple of months or for a whole year? Do you take supplies for the whole trip or just enough to get by for the first month?

There are other factors to take into consideration. If you only use tampons, be aware that not all toilets around the globe are as clean as you’re probably used to. Plumbing often isn't that great either: in many countries, throwing paper or tampons in the toilet bowl is a big no-no. If you use disposable pads in places where it is hot, like Asia or Africa, the plastic top will feel really sweaty and uncomfortable. It will cause itchiness and unpleasant smells, which may lead to fungal infection.  Also, if you plan on exploring a city or going on an extended hike, you may not be able to change tampons or pads regularly. Or if you don’t take sufficient supplies, shops stocking them may be few and far between.

A sustainable solution

Have you ever considered tackling this problem by switching to reusable pads or a menstruation cup? These are far more convenient, hardly take up any space at all and there is no risk of running out of them! With a few reusable pads and two menstruation cups, you’re good to go for a couple of years. Yes, you read that right: years!

Some advantages are glaringly obvious: if you use a cup, you can go for almost 12 hours without needing to change. In need of a refreshing dip? Just hop in, there’s nothing to worry about. You’ll also save some money and won't be agonising about running out or not finding your preferred brand.

OK, you’re convinced to make the switch. But where to start? If you’ll only be using reusable pads, first count the days you’re menstruating (usually 3 to 5) and the amount of disposables you use (usually 3-4 per day). This will give you a rough idea of the number of pads you’ll need to take on your travels – normally 10 to 15.

If you’re experiencing incontinence,  take about eight pads,  i.e. a week’s worth with one spare.  Use bamboo-based pads or soft ones like those sold by Hannahpad. Alternatively, Charlie Banana offers pads with a fleece top to provide a dry feeling.

Cups

I had been using reusable pads for almost twelve years before I started combining them with menstruation cups. An excellent decision, as it turned out, as together they provide more comfort and sometimes more flexibility. Taking two of them on your travels should be sufficient, although it never hurts to take a spare.

A menstruation cup is really simple to use. You insert it like a tampon, but it is healthier and can be held in for about twelve hours. If the cup is full, it leaks a little so you’ll immediately know it's time to change. To do so, simply remove the cup, pour out the blood , rinse the cup with cold water, clean it with hot water and soap, and then you can reinsert it.

I like to use the menstruation cup during the day as I find it more comfortable, especially in warmer climes. Also whilst hiking or sporting I find you’re better off with a cup – I wouldn’t recommend doing handstands, though...  I do combine it with a day pad for my psychological ease. This also helps with possible leaks while changing your cup. And if you failed to insert it correctly,  you have a back-up solution.

The art of maintenance

By now, you’re probably thinking: ‘Wait a minute, I'll be travelling, so I won't have a washing machine and all that. So how do I maintain my reusable pads?’ It’s pretty basic, really: just clean them in the shower with a bar of soap. Instead of wasting that first splash of freezing cold water, use it to soak the pads through. Make sure the water doesn’t get too hot, though, or you’ll have a hard time getting the bloodstains out.

Try to wash your pads shortly after removing them, preferably in the evening, as not allowing the blood stains to dry will let you clean the pads much faster. If you leave the pads to dry overnight, they’ll be ready to use in the morning, reducing the number you need to take on your travels.

Be aware that thicker pads will dry more slowly. If you have a blow-dryer available, use it to reduce drying time. If you don’t feel like taking a shower or your accommodation doesn’t provide any, just wash the pads in the sink. When camping, take no chances and only use river water that has been boiled first, as you never know what germs it may contain. This will take a bit longer, but may save you a lot of trouble later on.

As to soap, Korean-made Hannapad bars are my favourite – they’re compact, last long and really speed up the washing process. They also make washing your underwear a breeze, by the way. If no Hannapad bars are available, I use the generic white soap provided by my hotel or a Lush lemon-scented soap bar. I also always take tea tree oil on my travels for extra cleanliness: just spray a little oil on the used pads before washing.

For menstruation cups, there are multiple scenarios:

1)      I try to change in the shower whenever possible, as it's far more convenient. If you are a mom and shower with your little ones, remove the cup before they enter or explain what you are doing.

 

2)      While travelling, you can use disabled toilets as the cubicles nearly always sport a sink. Another possibility is to take a bottle of water with you and use the toilet paper provided or – if you have them – cheeky wipes or reusable wipes.

Good to know: most Asian toilets come with water hoses (known as bum guns) so you’ll always have more than enough water. Make sure to take along some toilet paper before entering the cubicle.

3)      When hiking, you will need to make a hole in the ground, pour out the contents of your cup and insert your second cup. Place the used cup into a bag. This can be a bit awkward – it helps to secure the bag around a tree branch or around your neck before changing. Next, dig a deeper hole a bit further away and use it to rinse the used cup with water and biodegradable soap.  When you’re done, cover or fill up both holes.

Even if you clean your cup after each use with clean water and soap, it is imperative to rinse it with boiling water after your period is done. Most hotels provide this free of charge or have rooms equipped with a kettle. If you have two cups or don't insert a cup at night, you can opt to use boiling water each evening.

When camping, you can boil water in a pot over a campfire. Clean the cup, let dry it thoroughly and store it in a clean bag, so it remains free of dirt and dust.

What to take?

Much depends on your mode of travel:

 •        By plane: take sufficient pads with you for your flight, but also some spare ones in case your flight is delayed or your luggage fails to turn up! Sometimes it's easier to take your whole collection on board. Changing is easy: store the pads you need with your toothbrush and an empty opaque bag for the used ones. 

If using a cup, try to empty or change it just before boarding.  Even if you fail to do so, changing on board is easy because a sink is provided in the toilet cubicle. As a matter of course, I don't empty the cup in the toilet – as plane toilets are known to splash when flushing – but in the sink.

 •        By campervan: you almost always spend the night on camping grounds, so toilets and showers are usually available. If you do end up in a self-contained campervan in the middle of nowhere, I wouldn't advice emptying your cup into the chemical toilet. I use a glass as a recipient, empty it in the drain and clean both glass and drain thoroughly. It's a bit of a hassle, but beats being stuck in the wild with a bin full of smelly disposable pads.
 •        By train: similar to travelling by plane, albeit bumpier.
 •        By bus: you can nearly always ask for a restroom stop, so you should be OK.

In short: wherever you are,  you will do just fine! Just make sure you buy the reusable pads and cups before you leave, as they can be hard to find while travelling. Most are sold online and shipping them out to you while travelling can be tricky. (you can use post restante)

My personal travel set

I always carry two different cups, various brands of reusable pads and some other basic supplies:

 •        Pads

o   4 Mylly Muksut bamboo day pads, 2 small Hannahpads, 2 Lunapads mini panty liners

o   1 Cheeky Mama cloth sanitary panty liner, 1 Cheeky Mama cloth sanitary bamboo night pad, 1 Momiji small, 1 Cheeky Mama charcoal panty liner.

 •        Cups

o   1 Divacup size 2 and 1 Intimina lilycup travel size two (always in my purse in case of)

 •        soap

o   1 Hannapad probiotic soap

 •        bags

o   1 Charlie banana with waterproof lining

o   1 My little patch, also with waterproof lining

o   1 small laundry bag

 •        Cheeky wipes
  These are reusable wipes I always take, whether I have my period or not. I take 6 cotton and 2 microfiber ones. Some cup brands offer disposable wipes to clean your cup on the go, but I prefer cheeky wipes as they last longer and are more environment-friendly.

Not only green gals will adore using reusable pads and menstruation cups. They also provide you with more comfort and are far healthier – there’s nothing wrong with a bit of self-indulgence.  But I do have to warn  you: once you’ve experienced the comforts of reusable pads,  you'll never want to go back to disposables!

Enjoy your holiday,  period!

Vickydj 

 

Nieuwe koerier, nieuwe mogelijkheden

We werken opnieuw samen met bpost voor de levering van onze pakjes. Dat biedt Belgische klanten een aantal extra mogelijkheden, onder meer het afhalen in een postpunt of pakjesautomaat. Een extra service, die bovendien goedkoper is.

De afgelopen twee jaar werkten we bijzonder goed samen met de ecologische koerier Bubblepost, maar de laatste maanden zijn we wat uit elkaar gegroeid. Bubblepost nam een aantal strategische beslissingen die snelle levering van onze pakjes in de weg stonden. En we weten hoe snel jullie onze spulletjes in huis willen krijgen…

Met een vernieuwd contract met bpost hopen we die snelheid van levering wel weer terug te vinden. Bovendien kunnen we je wat extra’s aanbieden: tijdens het betalen van je winkelmandje kan je ook aanvragen om je pakje in België geleverd te krijgen bij één van de meer dan 1200 postkantoren en postpunten. De meeste postpunten hebben ruimere openingsuren dan postkantoren, wat afhalen een stuk makkelijker maakt. Bovendien betaal je één euro minder verzendingskosten als je afhaalt bij een postkantoor of postpunt.

Daarnaast behouden we uiteraard ook de eigen Klein Spook afhaalpunten, waarnaar we gratis verzenden.

Om de verzendkosten even samen te vatten:

België

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro, zowel naar huis/werk als naar postpunt/pakjesautomaat

-          Gratis: afhalen bij Klein Spook/Tante Rosa of een Klein Spook/Tante Rosa-afhaalpunt. We verzenden wekelijks naar onze eigen afhaalpunten

-          2,22 euro: brievenbuspost: pakjes die via en envelop kunnen verstuurd worden

-          3,50 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar postpunt of pakjesautomaat

-          4,50 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Nederland/Luxemburg/Duitsland

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro

-          6 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Frankrijk/GB/Oostenrijk

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro

-          9 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Alle andere landen

-          20 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Deze keuzes worden heel overzichtelijk aangegeven tijdens de betaalprocedure. Ondervind je hierbij toch problemen, geef ons dan zeker een seintje.

Real Nappy Week bij Klein Spook en Petit Fantôme

Soms vinden we het echt de moeite om een nieuwsbrief uit te sturen. Awel, vandaag is zo'n moment. We hebben een paar nieuwtjes waar we heel blij mee zijn.

10% korting voor Real Nappy Week

Het is Real Nappy Week. Een week lang vieren we overal ter wereld de wasbare luiers. Wij vieren mee! Daarom geven we tot 30 april 10% korting op elke bestelling bij Klein Spook, Tante Rosa en Petit Fantôme met de kortingscode LeveWasbaar

Hou zeker onze sociale media in de gaten, want ook daar valt elke dag wel iets te beleven of winnen. Je vindt ons op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter.

Nieuwe Franstalige website: Petit Fantôme

En dan nog iets, une petite nouvelle. Hoewel, voor ons is het heel groot nieuws. De Real Nappy Week, of in het Frans 'Semaine Internationale de la Couche Lavable' leek ons ook het perfecte moment om onze Franstalige website te lanceren. Jawel, we hebben Klein Spook vertaald. Mogen we je voorstellen, petitfantome.be? Heb je vrienden of familie in Wallonië of Frankrijk, dan mag je zeker onze link eens doorsturen ;-)

Waarom wasbaar maandverband en menstruatiecups?
In onze vorige nieuwsbrief kondigden we de enquête aan over wasbaar maandverband en menstruatiecups. Meer dan 300 mensen vulden de enquête in. Dankuwel daarvoor! Minder afval en minder irritaties omdat je natuurlijke materialen gebruikt. Dat blijken de belangrijkste redenen waarom jullie zo houden van wasbaar maandverband en menstruatiecups. Lees de volledige tekst op onze blog.
Trouwens, die 10% korting geldt op al onze producten, dus ook op onze cupjes en maandverbanden.

Facebookwinacties

We beginnen de week goed met een Facebookactie! Tradities moeten er zijn.

Like onze facebookpagina van Klein Spook, en win wasbare billendoekjes, een Cheeky Wipes maxi kit van 48,95 euro
Ga naar de facebookpagina van Tante Rosa en win een setje EcoFemme maandverband van 43,20 euro (3 inlegkruisje met PUL, 3 inlegkruisje zonder PUL, een maandverband en een nachtverband)
Vrijdag 28 april maken we de winnaars bekend.

Waarom gebruik je wasbaar maandverband? Omwille van het milieu en de natuurlijke materialen.

Tante Rosa menstruatiecupMinder afval en minder irritaties omdat je natuurlijke materialen gebruikt. Dat blijken de belangrijkste redenen waarom jullie zo houden van wasbaar maandverband en menstruatiecups. Dat leiden we af uit de resultaten van onze recente enquête waaraan jullie massaal (meer dan 300 antwoorden) deelnamen.

Dat jullie allemaal positief zouden staan tegenover onze wasbare producten, hadden we wel verwacht. De enkelingen die aangaven niet te houden van wasbaar maandverband en menstruatiecups wezen in de eerste plaats op het feit dat ze het zelf vies vinden, of dat hun partner het vies vindt, of omdat het gebruik ervan op het werk niet zo eenvoudig is. Daar tegenover staan tal van voordelen: meer dan 85% van de deelnemers wees op de milieuaspecten, en bijna 2 op drie verwees naar het gebruik van natuurlijke materialen. Ook de besparing en de jeuk/irritaties die wegwerp veroorzaken (vooral als je lang menstrueert), scoorden goed. En inderdaad: wasbaar maandverband heeft ook leukere printjes dan wegwerp.

Opvallend is ook dat vier deelnemers op tien na het gebruik van wasbare luiers voor de kinderen tot de vaststelling gekomen zijn dat wasbaar voor zichzelf niet meer dan logisch is. Eén op drie geeft aan dat wasbaar gewoon ook makkelijker is.

 

Veel voordelen aan de cup…

Jullie gebruiken massaal de cup: twee op drie doet dat nu al, nog eens 9% overweegt de overstap. Als voordelen wezen jullie, naast milieu, natuurlijke materialen en prijs ook op het feit dat je dan tenminste niet altijd moet zorgen dat je tampons in huis hebt, en dat het properder is een cup uit te spoelen dan een tampon weg te gooien. In enkele individuele commentaren werd er ook op gewezen dat er met een cup minder lekken zijn en dat je een cup minder snel ‘vol’ is dan een tampon. Daardoor moet je er minder mee bezig zijn. Al gaf één deelneemster wel aan dat ze door de cup soms vergeet dat ze aan het menstrueren is… Op lichte dagen geeft een cup ook niet hetzelfde ‘droge gevoel’ als een tampon. En o ja, jullie weten ook dat een menstruatiecup minder slecht riekt dan een tampon met zijn chemische absorptiemiddelen. 44% van de deelnemers aan het onderzoek gebruiken de cup minder dan een jaar, maar bijna 20% doet dit al langer dan drie jaar. Met 47% van de stemmen is de Meluna duidelijk jullie favoriet, gevolgd door de Ladycup (31%) en de Divacup (18%). En hoewel we de Super Jennie pas kort geleden in België introduceerden, kent ook die al een aantal enthousiaste fans.

 

…maar soms onpraktisch

Acht procent van de deelnemers aan ons onderzoek probeerde het, maar is er helaas weer mee opgehouden. De cup te veel voelen zitten was de hoofdoorzaak om er mee te stoppen (60%), naast pijn bij het inbrengen en verwijderen (48%) en lekken (44%). Een op vijf vond de cup ook lastig om gebruiken op het werk. Wie de cup nog niet probeerde, voelt zich vooral geremd door de vrees om iets in te brengen (46%) en de twijfel of het wel zal lukken (32%). Slechte ervaringen met tampons stralen ook af op het imago van de cup, zo blijkt.

 

De favorieten !

Bij wasbaar maandverband peilden we naar jullie favoriete materialen. Katoen scoort daar met 63% het hoogst, voor bamboe (32%). Microvezel (3,5%) en hennep (1,75%) kunnen duidelijk minder bekoren. Overigens is het gebruik van natuurlijke materialen jullie hoofdreden voor het gebruik van wasbaar maandverband, samen met het voorkomen van afval. Een kwart onder jullie was het met ons eens dat de geur van wegwerp misselijk makend is. Vijf procent gebruikt wasbaar maandverband ook dagelijks voor urineverlies. In een individuele reactie hekelde iemand ook “de blauwe vloeistoffen en het hele imago van de wegwerppubliciteit.” Ook wij vragen ons al jaren af waarom ze in de reclame ‘blauw bloed’ gebruiken.

Als favoriet merk van maandverband scoort Imse Vimse het hoogste (46%), voor MaM (32%), Charlie Banana (17%) en Mullymuksut. Het Indische Ecofemme (dat hoog op onze eigen voorkeurslijst staat omwille van hun achterliggende goede doel) heeft duidelijk nog wat meer naamsbekendheid nodig, net als ons nieuwste merk, Bummis.

We vroegen ons ook af hoe jullie wasbaar maandverband en cups hadden leren kennen. Nogal vaak kwam dat via een vriendin (23%), maar ook via tv, krant en de radio (27%) raakten jullie hiermee vertrouwd. En uiteraard vonden we het ook fijn dat aardig wat deelnemers via een van onze cupparty’s de producten leerden kennen.