RSS

Blog

Nathalie uit Antwerpen: "Individuen kunnen echt het verschil maken."

Nathalie Biesemans Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Nathalie Biesemans uit Antwerpen

Waarom duurzaam: bezig zijn met duurzaamheid zit in mijn bloed en het maakt me gelukkig om bewust om te gaan met materialen, producten, voeding,..en om mijn impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. 

Wanneer gestart met wasbaar en waarom: ik volgde met vriendinnen een infosessie bij een Tante Rosaconsulente in januari 2014 en ben met een klein hartje beginnen met uittesten. Sindsdien helemaal verkocht aan wasbaar maandverband en de cup en zou ik niet meer anders willen.

Waarom consulente bij Tante Rosa? omdat ik geloof dat vele individuen écht het verschil kunnen maken, omdat ik ongelofelijk graag vrouwen informeer en adviseer over wasbaar maandverband en welke cup bij hen past, omdat de wasbare maandverband & cupmicrobe me echt gebeten heeft:-)

Mailnathaliebiesemans@tanterosa.be

Elke uit Brugge: "Veel vrouwen hebben allerhande kwaaltjes. Ik ben blij als ik hen een alternatief kan aanbieden."

Elke Dekempe Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Elke Dekempe uit Brugge

Waarom duurzaam? Past in onze zero waste levensstijl. Als vrouw draag je ongewild maandelijks bij aan de afvalberg. Met een goed alternatief kunnen we die reduceren. Alle beetjes helpen!

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? De menstruatiecup gebruikte ik al een hele tijd en was ik ook super tevreden over. Het voelde zoveel natuurlijker aan en zorgde zelfs dat de meest venijne krampen getemperd werden. Na de geboorte van Elsa kreeg ik irritatie door het kraamverband. Dus maakte ik de overstap naar wasbaar kraamverband. Wat een opluchting! Daarbovenop leek het zo gek dat we voor onze dochter volledig voor wasbaar zouden gaan, maar ikzelf niet :)

Waarom consulente bij Tante Rosa? Tijdens infosessies valt het op dat veel vrouwen met verschillende soorten kwaaltjes te maken hebben (irritatie, allergie, urineverlies, het niet kunnen verdragen van tampons...). Ik wil hen graag een minstens even goed (zo niet zelfs beter) alternatief bieden zodat deze vrouwen wat minder tegen hun periode opzien. Ook kopen vrouwen soms in een supermarkt een cup maar raken ze snel ontmoedigd omdat het gebruik er van niet meteen lukt. Vaak Is deze cup niet de juiste maat/hardheid/... Om dit euvel samen op te lossen, dan kunnen deze vrouwen alsnog met plezier een menstruatiecup gebruiken.

Mailelkedekempe@tanterosa.be

Nathalie uit Zingem (Vlaamse Ardennen): "Had ik dit maar eerder geweten…"

Nathalie DelporteWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Nathalie Delporte uit Zingem (Vlaamse Ardennen)

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Na enkele jaren wasbaar luieren, werd ik nieuwsgierig naar de maandverbanden (maar ik ging dat NOOIT gebruiken! Gewoon even luisteren :-)). Een week later was ik helemaal overtuigd… sindsdien nooit meer wegwerp gebruikt. Had ik dit maar eerder geweten…

 

Waarom consulente bij Tante Rosa? Waarom niet? Een Tante Rosa infosessie (ofte een ‘cupparty’) is mega gezellig, en de meeste dames geraken helemaal overtuigd. Goed voor hun huid, goed voor de portemonnee én supergoed voor het milieu!

mailnathalie@tanterosa.be 

Elke uit Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen): "De chemische geur van wegwerpmaandverband overviel me."

Elke Brosens Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Elke Brosens uit Sint-Niklaas

Waarom duurzaam? Omdat duurzaamheid centraal staat in mijn leven. Ik wil mijn steentje bijdragen in de hedendaagse wegwerpmaatschappij. Alle beetjes helpen en dan doe ik wat ik kan.
 
Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Ik ben gestart met herbruikbaar/wasbaar na de geboorte van mijn zoon. Bij mijn eerste menstruatie toen, moest ik om maandverband. Blijkbaar had ik geparfumeerd maandverband mee. De geur daarvan overviel me, het was zo chemisch dat ik dezelfde dag nog wasbaar besteld heb bij Tante Rosa.
 
Waarom consulente bij Tante Rosa? Als overtuigd gebruikster van wasbaar maandverband en de menstruatiecup, probeerde ik andere vrouwen in mijn omgeving te overtuigen. Consulente zijn voor tante rosa is dus een uit de hand gelopen hobby geworden. 

Mailelke@tanterosa.be

Maaike uit Gent (Oost-Vlaanderen): "Helemaal fijn om tijdens een cupparty de cup onder de aandacht te brengen"

Maaike Lens Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Maaike Lens uit Mariakerke (Gent)

Waarom duurzaam? praktisch, gezondheid, voldoening, minder geurtjes, minder last, minder hevige maandstonden, een pak goedkoper, mooier, ecologischer

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? de cup in 2004, de wasbare verbandjes in 2011

Waarom consulente bij Tante Rosa? helemaal fijn om dit alternatief voor wegwerp onder de aandacht te brengen; zeker in de vorm van een cupparty waar vriendinnen en/of familie samen wat ongemakkelijk zitten giechelen. fijn om kwaliteitsvolle producten te mogen aanbevelen die verantwoord geproduceerd zijn, en om je vrij te voelen niet commercieel te moeten 'pushen' maar om ook hier het consuminderen te kunnen promoten.

Mailmaaike@tanterosa.be

Noemie uit Waregem (West-Vlaanderen): "Duurzaam stemt overeen met mijn gevoel en intuïtie

Wist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Noemie Weytens uit Waregem

Waarom duurzaam? Waarom niet? Het is logisch omdat duurzaam volledig overeenstemt met mijn gevoel en intuïtie. Omdat het gebruik van tante Rosa artikelen, of het nu menstruatiecup of wasbaar inlegkruisjes zijn, de hele vrouwelijke cyclus zoveel aangenamer en fijner maken.
 
Wanneer gestart met wasbaar? sinds april 2016
 
Waarom consulente bij Tante Rosa? Om niet alleen de kennis van de luiers te verspreiden maar ook de mama’s, dochters, oma’s en buurvrouwen bij te staan in voor hen ook van de maandelijkse cyclus een aangename periode te maken.
 
Online betalen met ecocheques? Eén op drie doet mee.

Hoewel de elektronische ecocheque dik twee jaar geleden al werd ingevoerd, en er sedert begin dit jaar alleen nog maar elektronische ecocheques bestaan, blijft online betalen met de ecocheques lastig. Gelukkig heeft Edenred intussen een volledig werkend systeem. En ook Sodexo en Edenred sleutelen aan een oplossing.

Sinds mei kan je bij Klein Spook het volledige bedrag van je bestelling met ecocheques van Edenred betalen wanneer je online afrekent. Dat kan zelfs indien het saldo op je ecocheque kaart lager is dan het bedrag dat je betaalt. In dat geval verwijst onze site voor de betaling van het restbedrag door naar onze andere betaalmogelijkheden.

Hoera voor Edenred, dus.

Bij de twee andere uitgevers van ecocheques, Sodexo en Monizze, wordt nog steeds gewerkt aan een oplossing. Bij ons laatste contact met Sodexo werd als lanceringsdatum september 2018 meegegeven als streven, Monizze communiceert momenteel niet over een datum. Sodexo heeft overigens een kwalijke reputatie als het op elektronische cheques aan komt. Begin dit jaar kreeg het bedrijf nog een boete van meer dan 3 miljoen euro omdat het er niet in slaagt zijn klanten te laten overschakelen naar elektronische dienstencheques.

Zelfs als ze na de zomer met een online betaalmodule komen, kan het nog enige tijd duren eer we die op onze site kunnen aanbieden. Het integreren van betaalsystemen is een van de meest complexe onderdelen bij het opzetten van een webshop. Daarom is het bijzonder jammer dat Edenred, Sodexo en Monizze er niet in slaagden een gezamenlijk platform op te zetten. Ze hebben dat trouwens niet eens geprobeerd. De integratie van Edenred kostte Klein Spook veel tijd en enkele duizenden euro’s, een oefening die we straks nog eens mogen overdoen voor Sodexo en Monizze. Het is een beetje alsof een winkel zijn klanten voor iedere bank afzonderlijk een betaalterminal zou moeten aanbieden.

Heb je elektronische ecocheques van Sodexo en Monizze en wil je bij ons betalen? Dan kunnen we je momenteel alleen maar vragen bij Klein Spook in Gent langs te komen. Want voor betaalterminals zijn deze kaarten gelukkig wel bruikbaar.

Ine uit Asse (Vlaams Brabant): "We moeten allemaal inspanningen doen!"

Wist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Ine Renson uit Mollem (Asse) 

Waarom duurzaam? Om mijn persoonlijke afvalberg zo veel mogelijk te beperken! We moeten allemaal inspanningen doen als we onze kinderen een leefbare wereld willen achterlaten. 

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Gestart met wasbare inlegkruisjes nadat ik ook al met wasbare luiers was begonnen bij mijn dochter. Het leek een volgende logische stap. Zodra het kon ook de menstruatiecup getest en voila... vanaf nu heb ik mijn regels zonder ecologische impact! ;) 

Waarom consulente bij Tante Rosa? Dat was een logische stap nadat ik al consulente was voor Klein Spook en ondertussen ook ervaringsdeskundige geworden was wat de cup betreft. Als we mensen kunnen overtuigen van milieuvriendelijkere alternatieven, dan word ik daar heel gelukkig van!  :) 

Mail: ine@tanterosa.be 

Sarah uit Bocholt (Limburg) verspreidt de blijde boodschap

Wist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. En we beginnen met Sarah.

Sarah Scheelen uit Kaulille (Bocholt) is mama van Charlotte (°2016)

Waarom duurzaam? Omdat ik het belangrijk vind om ons steentje bij te dragen aan onze planeet. Het is een kleine moeite, wat toch wel veel (afval)effect heeft. Trouwens, wasbare maandverbanden en inlegkruisjes zitten gewoon veel aangenamer.

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Een jaar of vijf geleden gestart (denk ik), nadat ik via mijn moeder een link van eco-website had gekregen waar ze ook wasbare maandverbanden verkochten. Uiteindelijk wat gesurft en een testpaketje aangeschaft. Sindsdien wil ik niet meer zonder!

Waarom consulente bij Tante Rosa? Een logisch gevolg wasbare luierconsulente: de blijde boodschap verspreiden, maar ook om mensen tijdens een sessie ook op dit aanbod te wijzen, en de alternatieven te laten voelen en zien.

Mail: sarah@tanterosa.be

 

Duurzaam textiel? Ja, graag!

Consumenten stellen zich steeds vaker vragen bij de duurzaamheid van producten die ze kopen. Dat is met name ook het geval bij textiel, zegt Oeko-Tex, op basis van resultaten van een enquête die de organisatie ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag organiseerde. Ook bij Klein Spook hechten we veel aandacht aan duurzaamheid.

Door te letten op duurzaamheid dragen consumenten bij tot de bescherming van het milieu. Biotextiel wordt gemaakt zonder pesticiden of andere giftige stoffen, en krijgt zijn kleur via natuurlijke middelen. Oeko-tex is een organisatie die een keurmerk verleent aan textielproducenten. Uit een recent onderzoek van de organisatie bleek dat consumenten niet alleen kijken naar de informatie die ze op labels in de kleren en in de verpakkingen vinden, maar ook actief de duurzaamheid van merken opzoeken op internet.

Recent vroegen we bij Klein Spook ook de certificaten op van onze leveranciers. Begin september nemen we deel aan de biobeurs Valériane in Namen en de organisatoren zijn bijzonder streng in het toelaten van standhouders: alleen producten die over bio- en ecocertificaten beschikken, mogen op de beurs getoond en verkocht worden.

De rondgang bij onze leveranciers leverde ons een fraaie oogst aan certificaten op: alles samen kregen we een 50-tal GOTS, Standard 100 en andere keuringen toegestuurd. Het sterkt ons in het vertrouwen dat we hebben in onze producten. Klein Spook voert duurzaamheid hoog in het vaandel en maakt ook deel uit van onze principes.

Vanaf nu kan je online betalen met elektronische EDENRED ecocheques

Een nieuwtje.

Vanaf nu kan je ook online met je elektronische EDENRED ecocheques betalen. Voorwaarde is dat het volledige te betalen bedrag beschikbaar is op de kaart. Voorlopig kan dit nog niet voor Sodexo en Monizze.

Met de drie betaalkaarten kan je ook nog altijd betalen bij afhaling hier bij Klein Spook.

Nochtans hebben we onze bedenkingen bij de ecocheques, maar daar moeten onze klanten niet het dupe van worden. Lees de blog van José op Twinkle.

Drie redenen waarom wij niet van 'Chineesjes' houden

Wie fora en Facebookgroepen bezoekt, kan er niet naast kijken: nogal wat mensen tonen zich fan van goedkope luiers en maandverbanden uit China. Ze zijn te koop bij een aantal specifieke websites en kosten maar een fractie van de prijs van gelijkaardige producten die je lokaal kan krijgen. Er zijn echter drie goede redenen waarom we u afraden dergelijke ‘chineesjes’ te kopen.

Kwaliteit

Een pocketluier voor minder dan een euro, met hetzelfde printje als een luier waar je bij een Belgische of Nederlandse webshop 16 euro voor betaalt, dat betekent twee dingen. Eén, het printje (en wellicht het hele ontwerp) werd nagemaakt zonder respect voor de auteursrechten van de ontwerper. Twee, op het hele productieproces werd bespaard: minder goede materialen, minder goede afwerking, minder dikke absorptielaag. Gevolg: producten gaan minder lang mee of gaan sneller lekken. Je gooit ze sneller weg en moet nieuwe kopen. Nogal wat mensen kiezen voor wasbaar om ecologische redenen, dan gaat het uiteraard niet op om minder duurzame producten te kopen.

Arbeidsomstandigheden

Hoe ook op de productiekosten bespaard  wordt, is door de producten in mensonwaardige arbeidsomstandigheden te laten maken. We lezen allen regelmatig verhalen over fabrieken in Pakistan, Bangladesh of China waar kinderarbeid schering en inslag is, en waar de werknemers als slaven behandeld worden. Het is toch niet omdat het ver van ons gebeurt dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken? Daarom werken we bij Klein Spook en Tante Rosa het liefste met Europese merken die ook in Europa geproduceerd worden. Zoals bij het Tsjechische Bamboolik dat zijn luiers in een beschutte werkplaats laat maken of Imse Vimse of Myllymuksut, om er een paar te noemen. Worden ze niet in Europa gemaakt, dan kiezen we alleen leveranciers waarvan we weten dat ze in goede omstandigheden werken en bij verenigingen als de International Labour Organization aangesloten zijn.

Dienstverlening

De meeste lokale webshops en winkels waar je wasbare luiers en maandverbanden kan kopen, investeren fors in dienstverlening: infosessies die de ouders wegwijs maken in de wasbare wereld, advies bij het samenstellen van de ‘stash’, hulp via telefoon en mail bij eventuele problemen in het gebruik. Allemaal gratis. Gratis kan alleen omdat we een billijke marge kunnen maken op de verkoop van onze producten. Het is een kwalijke trend dat consumenten gratis advies halen bij specialisten en vervolgens producten kopen bij wie de laagste prijs rekent, bijvoorbeeld in het buitenland. Dat is ook de trend die recent tot het verdwijnen leidde van de Boobs'n'Burps keten gespecialiseerd in borstvoeding. Lees er nog maar even het artikel in De Standaard op na. Deze verschraling van de markt is op lange termijn zeker ook nadelig voor de consument.

We weten het, luieren is verslavend en er is niets leukers dan nieuwe printjes kopen. Maar wie voor eerlijk en duurzaam gaat, kan aan deze verslaving toch beter weerstaan wanneer het om 'chineesjes' gaat.

De menstruatiecup in de klas

OPROEP voor CUPgebruikers: Wie heeft er thuis nog een werkloze menstruatiecup liggen? Ik krijg bij Tante Rosa zeer regelmatig de vraag van enthousiaste leerkrachten of ik ze een cup wil geven voor in hun lessen. Geweldig vind ik dat, dus ik geef hen met plezier een cup uit onze stock. Maar dit begint nu wat duur te worden. Daarom deze oproep. Wie heeft er nog een cup die ze niet gebruikt en wil die 'doneren als didatctisch materiaal’? Zo leren jonge meisjes dat er ook iets anders bestaat dan Always en OB!

How to handle your period/ incontinence on the road with zero waste
Wanneer je reist, word je als vrouw geconfronteerd met heel veel onwelriekende menstruatieafval. Tampons, inlegkruisjes, maandverband,... als het emmertje niet vaak genoeg geleegd wordt, is het bepaald niet appetijtelijk. Dat ondervond ook onze vroegere consulente Vicky De Jonghe, die momenteel vele maanden doorheen de wereld reist. Gelukkig gebruik zij zelf al vele jaren zowel een mensturatiecup als wasbaar maandverband. Zeker op reis komen die goed van pas. Ze werd er zo enthousiast over (zo kennen we Vicky!) dat ze er meteen ook een blog over schreef. Ze vertelt niet alleen haar eigen ervaringen, ze pakt ook uit met heel wat tips die het gebruik van wasbaar op reis zoveel aangenamer en makkelijker maken.
 

If you are going on a holiday, you try to foresee all possible scenarios – often worst-case ones – for your whole family. All too often, though, you forget about your own cycle.

Will you be having your period on some paradisiacal beach or while skiing? Most inconvenient! Some women even go so far as to take birth control pills two months in a row just to avoid having their period. But what if you are travelling for a couple of months or for a whole year? Do you take supplies for the whole trip or just enough to get by for the first month?

There are other factors to take into consideration. If you only use tampons, be aware that not all toilets around the globe are as clean as you’re probably used to. Plumbing often isn't that great either: in many countries, throwing paper or tampons in the toilet bowl is a big no-no. If you use disposable pads in places where it is hot, like Asia or Africa, the plastic top will feel really sweaty and uncomfortable. It will cause itchiness and unpleasant smells, which may lead to fungal infection.  Also, if you plan on exploring a city or going on an extended hike, you may not be able to change tampons or pads regularly. Or if you don’t take sufficient supplies, shops stocking them may be few and far between.

A sustainable solution

Have you ever considered tackling this problem by switching to reusable pads or a menstruation cup? These are far more convenient, hardly take up any space at all and there is no risk of running out of them! With a few reusable pads and two menstruation cups, you’re good to go for a couple of years. Yes, you read that right: years!

Some advantages are glaringly obvious: if you use a cup, you can go for almost 12 hours without needing to change. In need of a refreshing dip? Just hop in, there’s nothing to worry about. You’ll also save some money and won't be agonising about running out or not finding your preferred brand.

OK, you’re convinced to make the switch. But where to start? If you’ll only be using reusable pads, first count the days you’re menstruating (usually 3 to 5) and the amount of disposables you use (usually 3-4 per day). This will give you a rough idea of the number of pads you’ll need to take on your travels – normally 10 to 15.

If you’re experiencing incontinence,  take about eight pads,  i.e. a week’s worth with one spare.  Use bamboo-based pads or soft ones like those sold by Hannahpad. Alternatively, Charlie Banana offers pads with a fleece top to provide a dry feeling.

Cups

I had been using reusable pads for almost twelve years before I started combining them with menstruation cups. An excellent decision, as it turned out, as together they provide more comfort and sometimes more flexibility. Taking two of them on your travels should be sufficient, although it never hurts to take a spare.

A menstruation cup is really simple to use. You insert it like a tampon, but it is healthier and can be held in for about twelve hours. If the cup is full, it leaks a little so you’ll immediately know it's time to change. To do so, simply remove the cup, pour out the blood , rinse the cup with cold water, clean it with hot water and soap, and then you can reinsert it.

I like to use the menstruation cup during the day as I find it more comfortable, especially in warmer climes. Also whilst hiking or sporting I find you’re better off with a cup – I wouldn’t recommend doing handstands, though...  I do combine it with a day pad for my psychological ease. This also helps with possible leaks while changing your cup. And if you failed to insert it correctly,  you have a back-up solution.

The art of maintenance

By now, you’re probably thinking: ‘Wait a minute, I'll be travelling, so I won't have a washing machine and all that. So how do I maintain my reusable pads?’ It’s pretty basic, really: just clean them in the shower with a bar of soap. Instead of wasting that first splash of freezing cold water, use it to soak the pads through. Make sure the water doesn’t get too hot, though, or you’ll have a hard time getting the bloodstains out.

Try to wash your pads shortly after removing them, preferably in the evening, as not allowing the blood stains to dry will let you clean the pads much faster. If you leave the pads to dry overnight, they’ll be ready to use in the morning, reducing the number you need to take on your travels.

Be aware that thicker pads will dry more slowly. If you have a blow-dryer available, use it to reduce drying time. If you don’t feel like taking a shower or your accommodation doesn’t provide any, just wash the pads in the sink. When camping, take no chances and only use river water that has been boiled first, as you never know what germs it may contain. This will take a bit longer, but may save you a lot of trouble later on.

As to soap, Korean-made Hannapad bars are my favourite – they’re compact, last long and really speed up the washing process. They also make washing your underwear a breeze, by the way. If no Hannapad bars are available, I use the generic white soap provided by my hotel or a Lush lemon-scented soap bar. I also always take tea tree oil on my travels for extra cleanliness: just spray a little oil on the used pads before washing.

For menstruation cups, there are multiple scenarios:

1)      I try to change in the shower whenever possible, as it's far more convenient. If you are a mom and shower with your little ones, remove the cup before they enter or explain what you are doing.

 

2)      While travelling, you can use disabled toilets as the cubicles nearly always sport a sink. Another possibility is to take a bottle of water with you and use the toilet paper provided or – if you have them – cheeky wipes or reusable wipes.

Good to know: most Asian toilets come with water hoses (known as bum guns) so you’ll always have more than enough water. Make sure to take along some toilet paper before entering the cubicle.

3)      When hiking, you will need to make a hole in the ground, pour out the contents of your cup and insert your second cup. Place the used cup into a bag. This can be a bit awkward – it helps to secure the bag around a tree branch or around your neck before changing. Next, dig a deeper hole a bit further away and use it to rinse the used cup with water and biodegradable soap.  When you’re done, cover or fill up both holes.

Even if you clean your cup after each use with clean water and soap, it is imperative to rinse it with boiling water after your period is done. Most hotels provide this free of charge or have rooms equipped with a kettle. If you have two cups or don't insert a cup at night, you can opt to use boiling water each evening.

When camping, you can boil water in a pot over a campfire. Clean the cup, let dry it thoroughly and store it in a clean bag, so it remains free of dirt and dust.

What to take?

Much depends on your mode of travel:

  •        By plane: take sufficient pads with you for your flight, but also some spare ones in case your flight is delayed or your luggage fails to turn up! Sometimes it's easier to take your whole collection on board. Changing is easy: store the pads you need with your toothbrush and an empty opaque bag for the used ones. 

If using a cup, try to empty or change it just before boarding.  Even if you fail to do so, changing on board is easy because a sink is provided in the toilet cubicle. As a matter of course, I don't empty the cup in the toilet – as plane toilets are known to splash when flushing – but in the sink.

  •        By campervan: you almost always spend the night on camping grounds, so toilets and showers are usually available. If you do end up in a self-contained campervan in the middle of nowhere, I wouldn't advice emptying your cup into the chemical toilet. I use a glass as a recipient, empty it in the drain and clean both glass and drain thoroughly. It's a bit of a hassle, but beats being stuck in the wild with a bin full of smelly disposable pads.
  •        By train: similar to travelling by plane, albeit bumpier.
  •        By bus: you can nearly always ask for a restroom stop, so you should be OK.

In short: wherever you are,  you will do just fine! Just make sure you buy the reusable pads and cups before you leave, as they can be hard to find while travelling. Most are sold online and shipping them out to you while travelling can be tricky. (you can use post restante)

My personal travel set

I always carry two different cups, various brands of reusable pads and some other basic supplies:

  •        Pads

o   4 Mylly Muksut bamboo day pads, 2 small Hannahpads, 2 Lunapads mini panty liners

o   1 Cheeky Mama cloth sanitary panty liner, 1 Cheeky Mama cloth sanitary bamboo night pad, 1 Momiji small, 1 Cheeky Mama charcoal panty liner.

  •        Cups

o   1 Divacup size 2 and 1 Intimina lilycup travel size two (always in my purse in case of)

  •        soap

o   1 Hannapad probiotic soap

  •        bags

o   1 Charlie banana with waterproof lining

o   1 My little patch, also with waterproof lining

o   1 small laundry bag

  •        Cheeky wipes
    These are reusable wipes I always take, whether I have my period or not. I take 6 cotton and 2 microfiber ones. Some cup brands offer disposable wipes to clean your cup on the go, but I prefer cheeky wipes as they last longer and are more environment-friendly.

Not only green gals will adore using reusable pads and menstruation cups. They also provide you with more comfort and are far healthier – there’s nothing wrong with a bit of self-indulgence.  But I do have to warn  you: once you’ve experienced the comforts of reusable pads,  you'll never want to go back to disposables!

Enjoy your holiday,  period!

Vickydj 

 

Nieuwe koerier, nieuwe mogelijkheden

We werken opnieuw samen met bpost voor de levering van onze pakjes. Dat biedt Belgische klanten een aantal extra mogelijkheden, onder meer het afhalen in een postpunt of pakjesautomaat. Een extra service, die bovendien goedkoper is.

De afgelopen twee jaar werkten we bijzonder goed samen met de ecologische koerier Bubblepost, maar de laatste maanden zijn we wat uit elkaar gegroeid. Bubblepost nam een aantal strategische beslissingen die snelle levering van onze pakjes in de weg stonden. En we weten hoe snel jullie onze spulletjes in huis willen krijgen…

Met een vernieuwd contract met bpost hopen we die snelheid van levering wel weer terug te vinden. Bovendien kunnen we je wat extra’s aanbieden: tijdens het betalen van je winkelmandje kan je ook aanvragen om je pakje in België geleverd te krijgen bij één van de meer dan 1200 postkantoren en postpunten. De meeste postpunten hebben ruimere openingsuren dan postkantoren, wat afhalen een stuk makkelijker maakt. Bovendien betaal je één euro minder verzendingskosten als je afhaalt bij een postkantoor of postpunt.

Daarnaast behouden we uiteraard ook de eigen Klein Spook afhaalpunten, waarnaar we gratis verzenden.

Om de verzendkosten even samen te vatten:

België

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro, zowel naar huis/werk als naar postpunt/pakjesautomaat

-          Gratis: afhalen bij Klein Spook/Tante Rosa of een Klein Spook/Tante Rosa-afhaalpunt. We verzenden wekelijks naar onze eigen afhaalpunten

-          2,22 euro: brievenbuspost: pakjes die via en envelop kunnen verstuurd worden

-          3,50 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar postpunt of pakjesautomaat

-          4,50 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Nederland/Luxemburg/Duitsland

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro

-          6 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Frankrijk/GB/Oostenrijk

-          Gratis: bestellingen van meer dan 100 euro

-          9 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Alle andere landen

-          20 euro: bestellingen van minder dan 100 euro naar huis/werk

Deze keuzes worden heel overzichtelijk aangegeven tijdens de betaalprocedure. Ondervind je hierbij toch problemen, geef ons dan zeker een seintje.