RSS

Blog

Minder afhaalpunten

Klein Spook wasbare luiersJe merkte het misschien al op onze website: we hebben een aantal van onze afhaalpunten geschrapt. We merkten immers dat het gratis verzenden naar afhaalpunten zijn doel voorbij schoot. Onze insteek was ecologische pakjes groeperen moest voor minder transport zorgen. We merkten echter dat we te vaak individuele bestellingen opsturen naar afhaalpunten, dus dat betekende geen winst in de ecologische voetafdruk. Wil je besparen op verzendkosten? Dan kan je nog steeds laten leveren in een postpunt, dat is goedkoper (en soms praktischer) dan thuis laten leveren.

Een dag op zee zonder toilet? Een cup biedt soelaas.

Duiken met een menstruatiecupEen menstruatiecup kan in vele omstandigheden praktisch zijn. Dat bewijst ook het verhaal van Sofie Vranken. Zij gebruikt de cup omdat ze vaak een hele dag geen toilet in de buurt heeft. Ze werkt immers als duiker op zee.

Sofie zit in haar derde jaar doctoraatsonderzoek aan de University of Western Australia in Perth. Daarheen verhuisde ze met haar vriend om als mariene bioloog zeewieronderzoek te kunnen doen. “Mijn onderzoek bekijkt of kelp (groot bruin zeewier) zich kan aanpassen aan warmere temperaturen. Ik probeer na te gaan of er sommige populaties kelp zijn die beter tegen warmte kunnen dan andere. Daarom moet ik eerst van elke populatie stalen gaan nemen. Dit gebeurt al duikend op ongeveer 10m diepte. Samen met andere doctoraatsstudenten combineren we trips en zo zijn we steeds een volledige dag op ‘veldwerk’. Op een typische veldwerkdag vertrekken we 's ochtends vroeg naar de haven. Meestal is dat het laatste moment waar je nog eens naar het toilet kunt gaan. Meestal keren we pas tegen 16u terug en kan je in de haven terug naar het toilet.”

Sofie gebruikt al een jaar of vier een cup, nadat een vriendin haar daar enthousiast over maakte. “Toen ze haar ervaringen deelde, durfde ik ook de stap te zetten. Zij verwees me door naar Tante Rosa voor advies.” Bij het onderzoeksteam zijn ze met vijf vrouwen die duiken en naast Sofie zijn er nog twee die de cup gebruiken. “Van 1 persoon weet ik niet hoe ze het regelt. De vijfde blijft op de zwaarste dag van haar maandstonden gewoon thuis. Als dat niet kan, gebruikt ze de zwaarste tampon en vervangt ze die wanneer zij alleen op de boot is en de anderen aan het duiken zijn. Dit is nogal onpraktisch. Persoonlijk kan ik zelf 's ochtends de cup aanbrengen en hem gewoon 's avonds uithalen. Ik merk dat ik tijden het duiken minder bloed verlies dan normaal maar ik heb geen idee of dat voor iedereen zo is.”

Sofie kan iedereen de cup aanraden die minder afval wil produceren en duurzamer wil leven. Ze stopt trouwens niet bij het gebruik van een cup. “Mijn vriend en ik vinden het vooral belangrijk om duurzaam om te gaan met de dingen, iets gebruiken totdat het volledig stuk of onherstelbaar is, potjes volledig leeg gebruiken. Verder gaan boodschappentassen en groentezakjes standaard mee naar de winkel, en we proberen zoveel mogelijk in bulk te kopen Wat we zelf niet meer kunnen gebruiken, posten we op een 'buy nothing, sell nothing'-facebook groep van onze buurt. Dit werkt hier zalig goed! Zo hebben we al een broodmachine, broodrooster, waterkoker, slaapzetel, lakens, servies, huidproductjes, citroenen, limoenen en nog veel meer bemachtigd. We proberen ook zelf brood te bakken.” Sofie weet dat je echt niet alles nieuw kan kopen en dat er veel vormen van hergebruik zijn. “Wat ze hier ook hebben is 'verge collections' dit is eigenlijk een vergelijkbaar met ophaling van grof huisvuil. Dit gebeurt wijk per wijk en het is de moeite om de avond voordien te gaan rondrijden/lopen om te kijken of er iets is dat je kan gebruiken. Wij hebben dit in het begin toen we hier waren ook gedaan en vinden zo onder andere een wasmand, classeurs, tuinstoelen, bloempotten, stoelen voor binnen, een bbq. Wat de mensen allemaal wegsmijten terwijl het nog in een goeie staat is. Een collega van me vond zelfs eens een perfect bruikbaar duikpak!”

Heb jij een mooi verhaal over hoe praktisch de menstruatiecup wel is voor jou? Stuur ons dan een mailtje en deel je verhaal.

Praten over menstruatie? Geen taboe meer

Praten over menstruatie? Geen taboe meer Tante Rosa“Ik heb wel wat beters om over te praten met mijn vriendinnen dan menstruatie.” Dat zegt ruim 10 procent van de deelnemers aan onze recente enquête over wasbaar maandverband, menstruatiecups en seks. En ook over seks wordt onder vrouwen niet zo veel gesproken. Ten onrechte, zegt seksuologe Sare De Caster.

Gelukkig is menstruatie toch iets minder taboe geworden. Meer dan 9 op 10 deelnemers aan onze enquête bespreekt de menstruatie met haar partner. “Mijn man vindt het niet zo prettig om er over te praten, maar dat wordt langzaam beter. We zijn 20 jaar bij elkaar,” lezen we in de commentaren op deze vraag. Maar jullie vinden vooral dat er weinig over te vertellen valt, een man kan toch niet uit ervaring mee praten. Er zijn uitzonderingen: “We praten heel open over menstruatie en mijn vrouwelijke kwaaltjes. Heerlijk vind ik dat, die openheid. Wat een vent!” Een paar onder jullie geven wel aan het onderwerp meer ter sprake te brengen in het gezin om de opgroeiende jongens moeten leren dat menstruatie een alledaags onderwerp is.

Het taboe wordt wel al iets groter wanneer het over seks tijdens de menstruatie gaat, of over seks tout court.

Praten over menstruatie? Geen taboe meer Tante Rosa 2

We praten hoe dan ook te weinig over seks, vindt de Gentse seksuologe Sare De Caster. “Als we als vrouwen onder elkaar al over seks praten dan is het meestal in bedekte termen, of we doen er lacherig over. Wanneer het minder goed gaat, dan zwijgen we er over. Vrouwen denken te vaak dat zij als enige een probleem hebben, pijn tijdens het vrijen bijvoorbeeld. Mochten ze daar opener over zijn, zouden ze merken dat het ook bij anderen niet altijd rozengeur en maneschijn is in bed en dat anderen met dezelfde gevoelens zitten.”

 

Seks tijdens de menstruatie? Lekker !

We zijn te preuts, schreven we in een vorig artikel met resultaten van onze enquête over wasbaar maandverband, menstruatiecups en seks. Nou, toen we vragen stelden over seks tijdens de menstruatie, viel het qua preutsheid nogal mee. Meer dan vier op tien onder jullie zien maandstonden niet als een belemmering om een lekker potje te vrijen. Sommigen hebben dan net meer zin, en nogal wat onder jullie beleven ook fijnere orgasmes.

“Die vier dagen dat ik mijn regels heb, kan ik wel zonder seks,” lezen we in de commentaren, en inderdaad, een meerderheid onder onze deelnemers aan de enquête doet het één periode per maand zonder seks. Omdat je er geen zin in hebt, omdat je het vies vindt, of omdat je partner het vies vindt.

Tanta Rosa - seks tijdens de menstruatie

“De menstruatie is meestal de tijd voor andere vormen van seks.” Dertig procent van diegenen die seksen tijdens de menstruatie kiezen voor seks zonder penetratie. Ook menstruatiesponsjes of een cup die niet in de weg zit, worden gebruikt. En je kan natuurlijk ook gewoon de menstruatiecup even uithalen.

Tante Rosa - Seks tijdens de menstruatie  

Vier op de tien vrouwen uit onze enquête hebben minder zin in seks, drie op tien hebben net meer zin. “De dag voor mijn maandstonden heb ik meestal meer zin in seks, dan weet ik dat Tante Rosa op komst is,” lazen we in de commentaren. Zowel voor meer als voor minder zin in seks is wel wat te zeggen, weet de Gentse seksuologe Sare De Caster. “Er zijn hormonale en mentale elementen die een rol spelen,” zegt ze. “Wie een eisprong heeft tijdens de menstruatie, kan meer zin hebben. Daarnaast kan het ook zijn dat tijdens de menstruatie een aantal remmingen wegvallen, zodat de zin in seks toeneemt. Maar ook het omgekeerde is mogelijk, dat je dan net meer remmingen, en minder zin hebt.” Sare waarschuwt ook nog: “soms wordt gedacht dat je niet zwanger kan raken van seks tijdens de menstruatie, maar als je net dan je eisprong hebt, kan je net zo goed bevrucht raken.”

We vroegen ook nog naar jullie favoriete standje, en blijkbaar zorgt de menstruatie niet voor veel variatie, slechts 10% kiest een andere positie. Uit jullie commentaren leren we dat de missionarishouding voor het minste aantal vlekken zorgt, hoewel een extra handdoek geen kwaad kan. “De vrouw boven is zeker geen goed idee,” lezen we, “want dan zit de man helemaal onder.” Ook een standje zonder diepe penetratie geniet de voorkeur, wegens anders te pijnlijk. 

Tien procent van de deelnemers hebben tijdens de menstruatie een beter orgasme, een procentje minder heeft een minder goed orgasme. Maar voor zeven op tien maakt het geen verschil.

Tante Rosa - seks tijdens de menstruatie

“Dat een orgasme beter is, is perfect verklaarbaar,” zegt Sare De Caster. “Veel vrouwen hebben menstruatiepijn of krampen. Bij een orgasme maak je endorfine aan in je hersenen. Dat is een pijnstiller. Doordat je menstruatiepijn wegvalt, voelt het orgasme extra goed aan.” Orgasmes tijdens de menstruatie hebben trouwens een verrassend neveneffect, weet Sare: “een orgasme doet je spieren samentrekken en je bloed wordt sneller uitgedreven. Daardoor kort je menstruatiecyclus in.”

Alvast onze excuses over deze vraag: in de commentaren geven een groot aantal onder jullie aan dat je er nog niet op gelet hebt, maar het nu wel in de gaten zal  houden om te zien of het orgasme beter is of niet. Mijn tip: niet doen, vooral niet nadenken, maar genieten.

Is menstruatie vies? Of net niet?

is menstruatie vies? Tante Rosa!Uit onze recente enquête over wasbaar maandverband, menstruatie en cups blijkt dat nogal wat vrouwen geen cup willen gebruiken omdat ze dat vies vinden, of omdat ze niet graag iets inbrengen in hun vagina. We gingen te rade bij seksuologe Sare De Caster. Deel twee van de resultaten van onze enquête.

Hoewel van de bijna 800 mensen die deelnamen aan ons onderzoek een meerderheid aangaf een voorstander van wasbaar maandverband en cups te zijn (logisch, we ondervroegen klanten van Tante Rosa), viel het ons toch op dat meer dan 20% van de niet-cup gebruikers aangaf bang te zijn om iets in te brengen. Iets wat ons ook al was opgevallen tijdens adviesgesprekken. “Ook in mijn praktijk kom ik dat vaak tegen,” zegt de Gentse seksuologe Sara De Caster. “Ik merk dat ongeveer 15 à 20 procent van de jonge vrouwen die bij mij komen, last hebben van spierspanning bv tijdens het vrijen, hoewel het niet per se altijd om vaginisme gaat. Bij sommigen wordt dit veroorzaakt door een traumatische seksuele ervaring, maar het kan ook te maken hebben met het willen stellen van grenzen, of gewoon met angst en onzekerheid over het eigen lichaam.” Sare zoekt dan een oplossing door haar cliënten met kleine stapjes vooruit te helpen, maar soms blokkeren vrouwen op het aanraken van de eigen vagina. Heeft dit te maken met de oude religieuze reflex dat we vooral onze handen boven de lakens moeten houden? “Ik denk dat het eerder een cultureel gegeven is. We doen vaak alsof we heel open van geest zijn, maar eigenlijk is de Vlaming nog steeds heel preuts. Vrouwen beschouwen de vagina soms als iets ‘vreemd’, en weten niet of hun vagina wel is als die van iemand anders. Als mannen in de sportclub samen onder de douche staan, dan zien ze andere penissen en kunnen ze vergelijken. En zien ze dat iedereen anders geschapen is. Zelfs als vrouwen samen onder de douche staan, hebben ze nog geen vergelijkingsmateriaal. Dus zitten we daar met vragen over, terwijl het puur natuur is.”

Menstruatie is in hetzelfde bedje ziek. Menstrueren is een heel natuurlijk gegeven en een bewijs dat het lichaam goed functioneert. Mannen vinden menstruatie vaak vies, maar vrouwen ook. “Vaak zien vrouwen menstruatie als een probleem dat ze moeten oplossen. Dus proberen ze de menstruatie stil te leggen door de pil te nemen of met een spiraaltje,” zegt Sare De Caster. “We proberen soms te veel afstand te nemen van de natuur. Dan wordt menstruatie voorgesteld als bloed dat een maand lang zitten rotten heeft binnenin de vrouw en dan stinkend een weg naar buiten zoekt. Opnieuw, menstruatie is een natuurlijk proces.”

Niet alleen op vlak van menstruatie laten we de natuur los. Sare: “een lactatiedeskundige in onze praktijk merkt ook dat we de natuurlijke reflex verloren zijn om een pasgeboren kindje aan de borst te leggen en moedermelk te laten drinken. Meestal hebben vrouwen er ook nog hulp bij nodig om het te doen lukken.” En Sare besluit: “We zijn het vertrouwen in ons eigen lichaam verloren, zowel op vlak van menstruatie als borstvoeding. We laten te veel over aan de wetenschap in plaats van de natuur zijn gang te laten gaan.”

In ons volgend artikel over onze enquête gaan we in op seks tijdens de menstruatie.

Jullie houden van menstruatiecups en wasbaar maandverband. Wij ook !

Dat klanten en volgers van Tante Rosa positief staan tegenover wasbaar maandverband en menstruatiecups, dat hadden we wel verwacht. Via onze enquête kwamen we te weten dat het milieu voor jullie de belangrijkste drijfveer is om wasbare varianten van menstruatieproducten te gebruiken. En we weten nu waarom jullie het soms minder praktisch vinden. In een reeks blogs brengen we de komende weken de resultaten van die enquête.

Wat waren jullie enthousiast om mee te werken aan ons recente onderzoek over menstruatie, menstruatiecups en seks. BIjna 800 mensen hebben de enquête ingevuld. Wow, we zijn onder de indruk!

Al even indrukwekkend was de 93% van onze deelnemers die zeiden positief te staan tegenover wasbaar maandverband en menstruatiecups. Bijna 3% was onverschillig, bijna 4% toonde zich toch negatief. Voor alle duidelijkheid: deze percentages liggen allicht heel anders wanneer je er de vrouw in de straat mee zou confronteren, onze enquête werd vooral gepromoot via onze nieuwsbrief (ben je al ingeschreven trouwens? Nee, dan kan je dat hier doen) en via onze eigen Facebook-groep.

Wanneer we doorvragen naar het waarom van de positieve keuze voor wasbaar, dan valt op dat het milieu jullie nauw aan het hart ligt, dat wordt door bijna 90% van de deelnemers aangevinkt. In volgorde van belang: jullie voorliefde voor natuurlijke materialen, de lagere prijs, irritaties bij wegwerp en het gemak. In de commentaren lazen we ook nog dat de cup minder lekt, hygiënischer is en voor minder geurhinder zorgt.

Aardig is dat nogal wat van jullie (32%) via de wasbare luiers bij wasbaar maandverband uitgekomen zijn. Al lezen we in de commentaren dat het ook soms omgekeerd gaat: eerst wasbaar maandverband, daarna wasbare luiers. Mooi! Als het maar wasbaar is.

Maar ook onder onze contacten is niet iedereen positief. Waar komen de negatieve gevoelens uit? Een cup of wasbaar maandverband blijkt vooral minder handig in gebruik te zijn, bijvoorbeeld op het werk of bij verplaatsingen. Een aantal onder jullie vindt het ook vies, de partner vindt het vies, of komt niet graag in contact met bloed. “Ontlasting in een luier is toch nog iets anders dan bloed,” voegde iemand toe in de commentaren.

Dat de cup aan populariteit wint, is geen nieuws. Wel dat 65% van de deelnemers aan de enquête die gebruiken. Een goede 8% probeerde het, maar het wilde niet lukken, en nog eens 8% overweegt het. Hoor jij bij die 8% en weet je niet welke cup te kiezen? Misschien kan je dan even naar dit vragenlijstje kijken en advies vragen.

Wat houdt vrouwen tegen om de menstruatiecup te gebruiken? Een of vijf weet er eigenlijk te weinig over om er aan te beginnen. Ik zou zeggen, lees dan vooral even onze Veelgestelde vragen of organiseer samen met wat vriendinnen een cupparty.  We schrokken er wel even van dat meer dan 20% van de dames die deze vraag invulden aangaven bang te zijn om iets in te brengen. 7 procent vindt een menstruatiecup vies, omwille van het bloed, en omdat ze het vies vinden met hun vingers in hun vagina te komen. Daar gaan we in een volgende blog verder op in, en we vragen ook commentaar van een seksuoloog. De komende weken brengen we ook nog artikels over seks en menstruatie (rode oortjes gegarandeerd) en over het taboe over menstruatie. Hou deze blog dus in de gaten! Heb je intussen vragen over wasbaar maandverband, menstruatiecups en andere wasbare alternatieven? Laat dan zeker van je horen op info@tanterosa.be.

Een enquête over menstruatie, menstruatieproducten en een beetje seks

Tante Rosa enquêteToegegeven, we zijn nieuwsgierig.

We willen graag weten wat je gebruikt tijdens de menstruatie, hoe jij en je partner omgaan met menstruatie en of je tijdens je menstruatie ook seks hebt. De enquête invullen duurt ongeveer 3 minuten.

De resultaten publiceren we binnen een paar weken op onze blog.

Hier vind je de enquête.

Investeren in advies, of in lage prijzen? De keuze is snel gemaakt

Investeren in advies“Onze producten zijn niet geschikt voor bonussystemen, ‘3 voor de prijs van 2’-acties of Black Friday solden. Daar zijn onze artikelen gewoon te waardevol voor.” De wollen producten van Disana bezorgen ons hoe dan ook altijd al een warm gevoel, maar de brief die we bij een recente levering kregen, verwarmde ook ons hartje. Duurzame producten doe je oneer aan door ze aan discount-prijzen te verkopen.

De producten van Disana en tal van andere leveranciers worden met heel veel passie gemaakt, van de beste materialen en door lokale werkkrachten. Dat maakt deze luiers en toebehoren op meer dan één manier bijzonder waardevol. De goederen die we aanbieden, zijn geen impulsaankopen. Het zijn spullen waar advies bij nodig is. Dat advies komt in vele vormen: de teksten op onze website, de mails met vragen die we stelselmatig beantwoorden, de tientallen infosessies die onze consulenten ieder jaar geven. Ook daar treden we Disana bij: “Verleidt je klant met competent advies, een goede presentatie van producten en een leuke winkelomgeving of aantrekkelijke webshop.”

Je raadt het al: ook dit jaar komen er bij Klein Spook geen ‘Black Friday’- of ‘Boxing Day’-acties of nieuwjaarssolden, ook al weten we dat we ons daar commercieel mee in de vingers snijden. We zijn er van overtuigd dat dit soort acties er vooral op gericht zijn mensen zoveel mogelijk te kopen. Wij willen net dat onze klanten alleen kopen wat ze nodig hebben, en niets meer.

Weet dat iemand altijd de dupe is van lage prijzen: goedkoop vlees leidt tot dierenleed, goedkope groenten zetten de boer het mes op de keel, goedkope kleren bestendigen slechte werkomstandigheden in sweatshops in ontwikkelingslanden. Dit soort misbruiken houden we liever niet in stand.

Nieuw materiaal: eucalyptus

Les Tendances d'EmmaHennep, katoen, bamboe, dat kenden we al als materialen waaruit wasbare luiers of wasbare billendoekjes gemaakt worden. Maar eucalyptus? Was dat niet iets voor in hoestsiroop of in massageolie?

Dank zij onze nieuwe producten van Les Tendances D’Emma leren we eucalyptus nu ook kennen als textiel. De productie en verwerking van de eucalyptus gebeurt in Spanje en Portugal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, heeft eucalyptus veel minder water nodig. Honderd keer minder om exact te zijn. Bovendien wordt eucalyptus ook gekweekt zonder pesticiden of insecticiden. Het omzetten van de houtpulp van de eucalyptus naar draden die uiteindelijk geweven worden, is een viscose-proces dat gebruikt maakt van recycleerbare oplosmiddelen. Eucalyptus textiel kreeg dan ook moeiteloos de Oekotex certificatie en is geschikt voor de huid van de pasgeborene.

Eucalyptus is een zacht en soepel maar toch sterk textiel. Net als aan bamboe worden aan eucalyptus ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen toegeschreven.

Leen Francis uit Berendrecht wil taboes doorbreken

Tante Rosa Leen FrancisLeen Francis uit Berendrecht is onze nieuwste Tante Rosa-consulente. 

Waarom duurzaam? Alle beetjes helpen om van onze aarde een betere leefwereld te maken voor onze kinderen. 
 
Wanneer gestart met wasbaar? Eerst met wasbare luiers gestart, erna leek het mij een logische stap om om te starten met wasbaar inlegkruisjes en een cup.  
 
Waarom consulente bij tante rosa? Alle vrouwen tussen een bepaalde leeftijd menstrueren, er bestaan nog veel taboes rond, zo wordt er weinig over gesproken en is wasbaar maandverband en menstruatiecups nog vrij onbekend. Laten we die taboes doorbreken. 
 
 
Leer je graag onze andere consulenten kennen. Kijk zeker eens hier
Nieuwe consulente bij Tante Rosa: Marie De Maesschalck uit Veldegem

Marie Tante RosaTrots, fier, blij stel ik je Marie voor, onze nieuwe Tante Rosa-consulente in de buurt van Brugge. Wil je een cupparty organiseren of heb je wat vragen over je menstruatiecupjes en wasbaar maandverband. Zij kan je helpen.

Waarom duurzaam? Duurzaam is iets wat me al heel lang bezig houdt en aangezien alle kleine beetjes een groot verschil kunnen uitmaken, vind ik het wel leuk om dit op alle vlakken te proberen doen.

Wanneer gestart en waarom? De wasbare luiers kende ik al lang, maar meer dan dat ook niet. Toen een vriendin van me enkele jaren geleden bezig was over een cupje, was ik direct nieuwsgierig om dit zelf ook te gebruiken.
Wonderwel was ik daar direct mee weg en dus ook direct verkocht :) De wasbare maandverbanden ken ik pas sinds kort, maar was voor mij evident het direct ook aan te schaffen.
 
Waarom consulent? Om naast de baby’s een goed gevoel te geven met de luiers, ook de mama’s en anderen te kunnen helpen. 
Het is iets wat misschien nog niet zo gekend is, of over wordt gesproken, maar ik wil andere vrouwen graag helpen in hun zoektocht naar wat aangenaam is.

Mailmariedemaesschalck@tanterosa.be

Hier krijg je een overzicht van onze andere consulenten

Korting tijdens staking bpost

Foto: bpostDe levering van onze pakjes en brieven kan vertraging oplopen door de staking van bpost. Als troost voor dit ongemak geven we een korting van 10% gedurende de staking. Kortingscode: bpoststaakt

 

 
Karen Delcour uit Gent: "Op deze afval heb je zelf impact"

Karen Delcour Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Karen Delcour uit Gent

Waarom duurzaam? Dit is een stukje van je eigen afvalberg waar je onmiddellijk impact op hebt.

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Toen Tante Rosa startte was ik nog niet helemaal mee. Maar uiteindelijk voelde het (letterlijk en figuurlijk) beter om wasbaar te gebruiken. Dus ben ik langzaam overgestapt en is er nu geen wegwerp meer in huis.
 
Waarom consulente bij Tante Rosa? Meer en meer vrouwen kennen wasbaar maandverband of cups, maar weten niet helemaal hoe het werkt. Daardoor haken ze af. Door juiste info te verspreiden, hoop ik hen een duwtje in de rug te kunnen geven.
 
Elisabeth De Vos, Tante Rosa: Leve de menstruatiecup!

Elisabeth De Vos Tante RosaEn ik wil ook mezelf graag even voorstellen. Mijn naam: Elisabeth De Vos, trotse bazin van Tante Rosa.

Waarom duurzaam? Onze wereld is te belangrijk om zomaar kapot te laten gaan. We moeten doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat onze kinderen ook nog een mooie plek hebben om te leven.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Mijn liefde voor wasbaar maandverband en menstruatiecups is zeer langzaam gegroeid. Het begon voorzichtig met een inlegkruisje. Via klanten van Klein Spook hoorde ik over dit alternatief. En later een maandverband en na wat aarzeling een cup. Amai, was dat een verademing: makkelijk, proper en altijd in huis. Geweldig ding is dit. Ik kan me niet voorstellen dat ik ook nog een tampon zou gebruiken. 

Waarom gestart met Tante Rosa? Het is ongelooflijk fijn om vrouwen de alternatieven voor wegwerpmaandverband en tampons te leren kennen. Eerst is er terughoudendheid, bweik, wat is dat, maar als ik de kans krijg uit te leggen hoe het juist werkt, zijn veel vrouwen overtuigd en gewoon heel blij met dit alternatief. Geen jeuk meer, goedkoper en beter voor het milieu.

Mailelisabeth@tanterosa.be

 

Leen Leysen uit Turnhout: "Er heerst nog veel taboe rond wasbaar maandverband en cups."

Leen Leysen Tante RosaWist je dat we ondertussen 11 Tante Rosa-consulenten hebben? Allemaal madammen die de wasbare maandverbanden en menstruatiecups van binnen en vanbuiten kennen en die voor jou een cuppparty kunnen organiseren. We stellen deze fantastische madammen de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Leen Leysen uit Turnhout

Waarom duurzaam? We hebben maar 1 moeder aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Wanneer gestart met wasbaar en waarom? Wanneer ik in 2014 startte met wasbare luiers, was het voor mij een zeer logische stap om ook voor mezelf over te stappen op wasbaar.  Ondertussen gebruik ik zelfs de wasbare billendoekjes ipv toiletpapier. Ik merk dat ik in tegenstelling tot wegwerp geen last meer heb van geurtjes en ook irritatie hoort volledig tot het verleden. Ik ben fan!

Waarom consulente bij tante rosa? Ik merk dat er nog zeer veel onwetendheid en taboe heerst rond wasbaar maandverband en cups en ik wil heel graag mijn steentje bijdragen om die uit de wereld te helpen.

mail: leen@tanterosa.be