RSS

Blog

Wie is er bang van bamboe?

bamboe luier Klein SpookEr was de laatste tijd heel wat te doen over bamboe. Vooral omdat sommige bamboe serviezen uit de handel genomen wordt. Betekent dit nieuws dat ook bamboe luiers, bamboe billendoekjes en wattenschijfjes in de ban moeten? Gelukkig niet. Want uiteindelijk lag het probleem van de serviezen niet bij de bamboe zelf, maar bij de chemische stof die de bamboe vezels aan elkaar kleeft.

Bamboe bekers en borden zijn heel populair bij mensen die niet houden van plastiek. Bamboe is immers een natuurlijk materiaal. En bovendien ziet al dat bamboe servies er bijzonder leuk uit. Helaas bestaan die bamboe spulletjes niet altijd volledig uit bamboe, soms worden er kunststoffen aan toegevoegd, zoals melamine en formaldehyde. Melamine is belastend voor blaas en nieren, formaldehyde kan de huid, de ogen en de luchtwegen irriteren. Melamine en formaldehyde vormen samen melaminehars, dat als lijm gebruikt wordt. Die gevaarlijke stoffen kunnen ‘migreren’ van het servies naar eten wanneer ze fel verhit worden, bijvoorbeeld in een microgolfoven. Ook in een vaatwas kunnen deze stoffen vrijkomen. Op die manier kan je melamine of formadehyde binnen krijgen.

Op sociale media zagen we vragen passeren of bamboe billendoekjes wel veilig zijn. Jazeker. Het probleem ligt immers niet bij de bamboe zelf, maar bij de lijmstoffen die aan het servies toegevoegd werden. Bamboe zelf is een natuurlijke vezel. Bamboe is een sterke grassoort, die geen insecticiden en pesticiden vereist. Het ontbreken van deze stoffen maakt bamboe tot een perfect product voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld voor de billetjes van de baby. Bamboe is een ronde vezel, waardoor die zacht aanvoelt. Ook het goed absorptievermogen is een pluspunt van de bamboe luier.

Kortom: met bamboe is er geen probleem, enkel met de stoffen die in servies aan de bamboe toegevoegd worden. Dat verklaart ook waarom servies dat voor 100% uit bamboe bestaat, nog steeds verkocht mag worden.

Babbelen, gluren en (ver)kopen op Facebook

Klein Spook wasbare luiersWist je dat we ook op sociale media actief zijn? Je kan ons natuurlijk volgen op Instagram of Facebook, maar we hebben ook een babbeltjesgroep. De plek om eens te luisteren naar andere ervaringsdeskundigen, om een keer te gluren bij de 'buren'. Hoe pakken anderen het aan? En je kan er ook tweedehandsspullen kopen of verkopen.
Heb je specifiek nood aan meer info over wasbaar maandverband, menstruatiecups of andere Tante Rosa-spullen kunnen we onze groep wasbaar maandverband en menstruatiecups aanraden. Ondertussen een actieve groep met ruim 4000 leden. 

Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes Tante RosaHet principe is zo simpel.

Kleine zachte doekjes die goed absorberen. 

Wasbare wattenschijfjes - ook wel cleansing pads of ontschminkingsdoekjes genoemd - zijn zoveel zachter dan de wegwerp versie. En zoveel duurzamer ook. We hebben er in biokatoen van Imse Vimse, in bamboe of hennep van Lulu Nature of deze van La Renarde. Heel zacht en heel mooi. En gemaakt in hun Belgisch atelier.

Ik zou zeggen, vergelijk ze eens met onze vergelijk tool. 

Vergelijk onze producten met de 'vergelijk-knop'

Tabellen. Het maakt het overzichtelijk om zaken te vergelijken. Zeker als je de grootste borstvoedingspads wil, of net het kleinste inlegkruisje. Vanaf nu kan je veel van onze producten gemakkelijk vergelijken met de knop 'vergelijk' die je op elke productpagina vindt. Je klikt erop bij de producten die je wil vergelijken. Klik daarna op de groene pop-up bovenaan en je krijgt een duidelijk overzicht. Er kunnen vier producten naast elkaar gezet worden. Hieronder als voorbeeldje vier menstruatiecups naast elkaar.

Vergelijk menstruatiecups Tante Rosa

 

Je menstruatiecup legen op verplaatsing. Hoe doe je dat?

Menstruatiecup op verplaatsingIn principe heb je maar 1 menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in.

Maar wat doe je op verplaatsing bent, op je werk of op uitstap?

  • kies het gehandicaptentoilet, daar is meestal een lavabo
  • neem een flesje water mee, daarmee kan je de cup spoelen boven het toilet
  • gebruik toiletpapier om de cup wat schoon te maken
  • neem een kleine wetbag mee, met een paar natte wasbare billendoekjes. Daarmee kan je de cup even afkuisen en ook jezelf :-)
  • breng de cup gewoon terug in met nog wat restbloed aan, dat kan geen kwaad als je het niet altijd doet. Het is zeker niet onhygiënisch. Dan nog is het fijn om een paar doekjes te hebben (zie puntje hierboven)
  • plas op je cup, zo maak je hem ook weer proper, deze tip vooral handig in landen en plaatsen waar er geen drinkbaar water is
  • gebruik een tweede cup en doe de eerste in een wetbag en spoel de cup uit als je terug thuis bent of een kraantje ter beschikking hebt
  • ga even naar de lavabo's buiten het toilethokje om je cup af te spoelen, en ga daarna terug naar het toilet om hem in te brengen
Een beetje Naïf

Naïf bij Tante Rosa en Klein SpookWist je dat we bij Tante Rosa ook verzorgingsproducten verkopen? We zijn zelf enorm fan van de producten van Naïf. Ze hebben een hele fijne (lekker ruikende) lijn voor baby's en kinderen.

Naïf is een Nederlands merk met als filosofie 'Less is more'. Vandaar de natuurlijke ingrediënten en de subtiele geur.

Persoonlijk gebruik ik ook met heel veel plezier de 'grown-up' dagcrème, nachtcrème en shampoo (om de wilde kapperloze haren te temmen, het is nodig). 

https://tanterosa.be/naif

Als de cup lekt

Als de menstruatiecup lektYes! Steeds meer vrouwen kennen de menstruatiecup, meer nog, gebruiken de cup. Je kan de menstruatiecup ook al in veel supermarkten kopen. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Vaak wel, maar bij sommige vrouwen is het toch een zoektocht naar de ideale cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je hem in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt. Sukkel je met je cup, lees dan zeker dit artikel en zoek zo uit waar het probleem zit. 

https://tanterosa.be/mijn-cup-lekt-hoe-komt-dat

 

Snuit jij ook je neus in een klomp?

stoffen zakdoeken hygiënischDit weekend vergeleek viroloog Marc Van Ranst stoffen zakdoeken met klompen. “Stoffen zakdoeken zijn als klompen. Iets uit ons verleden, iets voor in Bokrijk,” liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Als webshop die onder meer stoffen zakdoeken verkoopt, verslikten we ons uiteraard in onze ochtendkoffie. Bijna moesten we naar de Kleenex grijpen, maar toevallig hebben we die niet in huis.

Net zo min trouwens als we Pampers op voorraad hebben voor wanneer kleinzoon Yemi op bezoek komt. Of Always voor wanneer Tante Rosa op onaangekondigd binnenvalt. In deze gevallen kiezen wij ook voor de wasbare varianten, zoals wasbare luiers, wasbaar maandverband of menstruatiecups. Net zoals duizenden andere mensen, die wasbare alternatieven gebruiken. Om de afvalberg te verminderen. Omdat ze meer van natuurlijke materialen houden dan van gifhoudende absorptiematerialen. Of gewoon omdat ze biokatoen of bamboe aangenamer vinden dan papier of plastiek.

Zijn stoffen zakdoeken onhygiënisch?

In Corona-tijden worden stoffen spullen makkelijk in de ban gedaan. Niet alleen zakdoeken, maar ook mondmaskers. Stoffen mondmaskers worden her en der verboden. Uiteraard biedt een stoffen mondmasker minder bescherming dan een FFP3-mondmasker. Maar vaak worden ook argumenten gebruikt die geen hout snijden. Bijvoorbeeld dat wasbare mondmaskers onhygiënisch zijn omdat de dragers er van ze te weinig wassen. Maar al die wegwerp mondmaskers die je langs straat vindt nadat ze achteloos weggeworpen werden, is dat zo hygiënisch. Al die papieren zakdoekjes die je her en der ziet liggen, of die in een open vuilbak gegooid worden. Is dat zo hygiënisch?

Wassen, wassen, wassen

Uiteraard moet je een zakdoek wassen, net zoals je ook best je handen wast als je gesnoten hebt, of dat nu in een papieren zakdoek of in een stoffen zakdoek is. Wedden trouwens dat je handen minder vuil worden van snuiten in een stevige stoffen zakdoek, dan in een teer papieren zakdoekje?

Moeten we kiezen tussen milieu en hygiëne?

We blijven het een vreemde paradox vinden. De Covid-19 crisis heeft meer mensen aan het denken gezet over duurzaamheid. Een onderzoek van Ipsos omschrijft Corona als een wake-up call om zuiniger om te springen met het klimaat. Dat hebben we trouwens bij Klein Spook en Tante Rosa gemerkt aan een opstoot van de vraag naar wasbare producten in 2020. Tegelijk worden dus wasbare producten in de ban gedaan en wordt de wegwerpmaatschappij gepromoot. Moeilijk om dan nog een evenwicht te vinden.

Allen naar Bokrijk?

Moeten we alle wasbare producten dan inderdaad maar naar Bokrijk verbannen? Volgens ons niet, het komt er gewoon op aan om verstandig om te springen met de wasbare producten en er mee te doen wat hun naam zegt: regelmatig wassen. De vooruitgang heeft veel duurzame producten vervangen, maar heeft onze wereld ook veranderd in een wegwerpmaatschappij die met een zware ecologische voet ook boven zijn stand leeft.

Een anekdote: Ik heb altijd twee stoffen zakdoeken op zak: rechts één voor persoonlijk gebruik (en die gaat iedere avond in de was), links één voor wanneer iemand anders een zakdoek nodig heeft. Uit hoffelijkheid. Maar misschien is die hoffelijkheid even ouderwets als een stoffen zakdoek. Misschien moeten we mij ook doneren aan Bokrijk?

Tekst: José Delameilleure

Een zakje voor onderweg

wasbaar maandverband wetbagOf je nu wasbaar maandverband, menstruatieondergoed of een menstruatiecup gebruikt, als je niet thuis bent tijdens je maandstonden, is het handig om een wetbag mee te hebben. Je kan er je propere en vuile verbandjes/onderbroeken in bewaren en meenemen. Maar ook een nat doekje om je tussendoor eens te verfrissen bij het wisselen van de cup of het sponsje kan fijn zijn. Sommigen stoppen hun propere of droge spullen los in een handtas en de vuile in de wetbag. Er zijn ook wet/dry zakjes met 2 compartimenten: 1 voor de propere en 1 voor de vuile spullen.

Alles over menstruatieondergoed

menstruatieondergoedEen paar jaar geleden kende niemand het, menstruatieondergoed. Nu is het één van onze populairste producten. En zeker één waar heel veel vragen over zijn. We merken het op onze sociale media en in onze mailbox. Tijd voor wat extra aandacht voor de menstruatieonderbroek.

Menstruatieondergoed! Wat is het juist? Hoe werkt het? Hoeveel absorbeert zo'n onderbroek? Hoe verwissel je het? Uit welk materiaal bestaat het? Hoe doe je dat precies op je werk? Wanneer is het handig? Hoe wassen? Ruikt het? En hoe lang gaat zo'n onderbroek mee?
Veel vragen over menstruatieondergoed. Ik heb geprobeerd alle antwoorden te bundelen in dit artikeltje. Je vindt het bij onze 'Veelgestelde vragen'.

Help! Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
menstruatiecup tante rosaWe zijn optimistisch. We hebben de indruk dat de meeste vrouwen toch al eens van een menstruatiecup hebben gehoord. En de reactie op wasbaar maandverband is niet meer standaard 'ieuw vies!' Je kan de cup ook al in veel supermarkten kopen. Het is meer standaard, minder raar. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je ze in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt.
 
Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
 
We krijgen de vraag dagelijks. Logisch, je kan het niet zomaar even passen als een nieuwe broek. Toch gaan we er prat op voor bijna iedere vrouw de juiste menstruatiecup te hebben. We hebben in ons assortiment vier merken met elk hun eigen eigenschappen en voordelen. Stuur ons je antwoord op de vragen in ons artikel en wij helpen je de juiste cup te kiezen
 
https://tanterosa.be/help-welke-menstruatiecup-moet-ik-kiezen
Wasbaar toiletpapier

wasbaar toiletpapier tante rosaSinds half maart gebruiken we bij ons thuis wasbare billendoekjes als toiletpapier. Het begon als grap, als tegenreactie op het hamsteren van toiletpapier. Het werd een gewoonte waar we ons goed bij voelen. We gebruiken de doekjes droog. Ze zitten in een oude Cheeky Wipes doos die we nog hadden van toen de kinderen klein waren. De vuile stoppen we in een wetbag. Op wasdag gaat die zak in zijn geheel (open) in de wasmachine. Na het wassen, hangen we ze op aan een octopus washanger. Echt waar, no big deal, en weer wat ecologischer, goedkoper en degelijker. Je kan de doekjes ook nat bewaren. Of een spray gebruiken voor het zware werk. Net als bij de billendoekjes voor baby's, kan je het dus helemaal personaliseren. 

Hoe kiezen we ons gamma?

gamma Klein Spook en Tante RosaAf en toe zie je in onze webshops nieuwe producten verschijnen. Ons gamma uitbreiden doen we heel doordacht. Eerst en vooral kijken we of het echt wel om een verrijking van ons aanbod gaat: hebben we niets soortgelijks? Ten tweede gaan we na of de producten wel in de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt zijn. Producten die tegelijk een sociaal project zijn, krijgen bij ons een streepje voor. Bamboolik bijvoorbeeld. Omwille van duurzaamheid geven we ook de voorkeur aan Europese producten. Tot slot laten we alles testen door onze consulenten. Alleen als zij het goedkeuren, komt het ook in onze webshop terecht.
Krijgen we na verloop van tijd te veel klachten over de kwaliteit van een product, bijvoorbeeld door veranderingen in het productieproces, dan zijn we onverbiddelijk: eruit!

Gentsekoop Awards
Tante Rosa Gentsekoop awardsWij doen met onze webshops Klein Spook en Tante Rosa mee met de Gentsekoop Awards.
En hups, plots komt het competitiebeest in ons toch weer naar boven.
Help ons winnen en stem op Klein Spook/Tante Rosa in de categorie Beste Webshop via deze link: https://gentsekoop.be/stem/webshop/Klein%20Spook%20%26%20Tante%20rosa
Dikke merci!
 
 
Bestaat er wasbaar maandverband voor jonge meisjes?

wasbaar maandverband voor tienersElke keer als ik de vraag krijg, maakt mijn hart een sprongetje. En echt, dat gebeurt steeds vaker. Ik vind het  geweldig dat onze jongeren open staan voor onze duurzame producten. Het antwoord is natuurlijk 'ja'! De meeste jonge meisjes hebben nog geen zin om interne menstruatieproducten te gebruiken. Een maandverband is dan de beste oplossing.

Welk maandverband?

Dat is heel persoonlijk, net als bij alle vrouwen. Hoeveel menstrueer je? Heb je graag iets zacht en fluffy? Mag het iets dikker zijn? Gewoon wit? Of liever met een printje? Meest gekocht zijn de inlegkruisjes en maandverbanden van Imse Vimse. Prijs/kwaliteit zeker de top. Persoonlijk ben ik ook fan van die van La Renarde: heel zacht en in België gemaakt. Maar eigenlijk kan elk maandverband dat we verkopen. Sommige meisjes verliezen net die eerste jaren extra veel bloed en zij zijn best geholpen met een groot maandverband.

Op stap/op school

Met een leuke wetbag kan je een aantal propere verbanden meenemen naar school. En de vuile vouw en klik je toe en stop je in een apart compartiment van de wetbag.

Wassen

Thuis gaan de vuile maandverbanden in een grotere wetbag of emmertje tot ze gewassen worden.

Toch liever een cup?

Dat kan ook: https://tanterosa.be/kunnen-jonge-meisjes-een-menstruatiecup-gebruiken