Nederlands
RSS

Blog

Billies Box, heerlijk zacht en goedkoper dan wegwerp

wasbare billendoekjes BilliesBoxWaar je meteen al een groot verschil mee kan maken, zijn wasbare billendoekjes. Je kan er 250 euro of meer mee besparen, want drie jaar lang het gebruik van billendoekjes kost al gauw 300 euro aan natte doekjes. Bovendien is het beter voor het milieu. Het vermindert de afvalberg. En de doekjes moeten ook niet telkens opnieuw geproduceerd worden. Ten slotte zijn ze beter voor baby’s huidje. Veel kindjes reageren allergisch op de parfum in natte doekjes. Hoe werkt het? Heel eenvoudig: je gebruikt wasbare doekjes die wat vochtig zijn en waarmee je de billetjes van je baby afkuist. De vuile doekjes bewaar je bij de vuile luiers of in een aparte waszak of emmertje tot je wast. En daarna gebruik je ze opnieuw. BilliesBox heeft zeer zachte doekjes die je droog bewaart in een doosje en nat maakt met een spray. Zeer handig allemaal. En de doekjes kan je natuurlijk ook gebruiken voor plakkerige handen of gezichtjes.

Een zeesponsje in plaats van een tampon

zeespons tante rosaIk ben een ongelooflijke fan van de menstruatiecup. Volgens mijn bescheiden mening de beste uitvinding ooit. Zo simpel, zo effectief.

Helaas zijn er toch een aantal vrouwen bij wie een cup niet ideaal is. Ze blijven lekken hebben of voelen het zitten. Jammer!

Gelukkig zijn zij meestal wel geholpen met het menstruatiesponsje. Een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, maar dat in tegenstelling tot de tampon geen chemische bestanddelen heeft. Je spoelt het na gebruik uit en brengt het opnieuw in. Zo gaat één sponsje minstens zes maanden mee. Duurzaam en herbruikbaar dus.

Lees hier alles over menstruatiesponsjes.

Wasbaar maandverband bij urineverlies. Kan dat?

wasbaar maandverband bij urineverliesJa, dat kan. Absoluut. Het is zelfs een aanrader omdat je bij urineverlies meestal elke dag bescherming nodig hebt. Veel vrouwen reageren op de superabsorber in wegwerpverbanden met jeuk en irritatie, een verstikkend gevoel ook. Dat heb je niet bij wasbaar maandverband of inlegkruisjes. Ze zijn ademend en aangenaam om dragen.

Overweeg trouwens zeker ook eens menstruatieondergoed. Voor urinverlies zeker ook een aanrader. 

Je leest er meer over bij onze veelgestelde vragen.

Back in stock: EcoFemme

EcoFemme bij Tante RosaIk beken: we zijn van gedacht veranderd. Laat het me uitleggen. We zijn contant op zoek naar het perfecte gamma. We willen een volledig aanbod aan herbruikbare menstruatieproducten, zonder onze klanten keuzestress te bezorgen. Alles wat in ons gamma zit, moet gewoon goed zijn. Bovendien kiezen we voor duurzame merken, gemaakt in faire omstandigheden en liefst in Europa. Omwille van dat laatste beslisten we vorig jaar om te stoppen met de verkoop van het Indische merk EcoFemme. Op die beslissing zijn we nu teruggekomen. Veel klanten misten de fijne inlegkruisjes en maandverbanden met de kleine drukknopjes. En bovendien steunen we met elk maandverband het goede doel. EcoFemme wordt geproduceerd in kleine ateliers door vrouwen uit de buurt en de opbrengst gaat naar maandverbanden voor vrouwen en meisjes die er zelf geen kunnen kopen en naar opleiding. Oké, het transport van India naar hier is niet ecologisch, maar er staat veel moois tegenover.

Gratis maandverband, een doekje tegen het bloeden?

Duurzame alternatieven bij menstruatiearmoedeDe laatste tijd is er veel te doen rond menstruatiearmoede. Uit een onderzoek bleek eind vorig jaar dat 12% van de meisjes tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen. Het zette de politiek ertoe aan om proefprojecten op te starten om gratis maandverband en tampons uit de delen aan wie dat nodig heeft. Op zich een nobel idee, alleen is dit een spijtige zaak dat hier enkel gegrepen wordt naar wegwerpproducten, terwijl er ook heel wat wasbare alternatieven bestaan. Telkens opnieuw wegwerpmateriaal weggeven is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook onnodig duur.

Dat meisjes in de derde wereld vaak niet naar school kunnen omdat ze niet over menstruatieproducten beschikken, was al een bekend probleem. Pas recent blijkt dat dezelfde situatie zich ook dichter bij huis voordoet. Het onderzoek dat Caritas vorig jaar organiseerde, toont wellicht slechts het tipje van de ijsberg. Meisjes die in diepe armoede leven, werden in de enquête niet bevraagd.

Sinds in Schotland beslist is om gratis menstruatieproducten weg te geven, is ook in Vlaanderen de politiek op de kar gesprongen. In diverse gemeenteraden werd (meestal vanuit scoringsdrang van de oppositie) gevraagd om actie te ondernemen, en onder meer Gent start een proefproject. In Oost-Vlaanderen loopt zelfs een politiek geïnspireerde inzamelactie van menstruatiemateriaal naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Waarom wegwerp?

Op zich een goede zaak, maar tegelijk ook een gigantische gemiste kans: alle vragen en plannen richten zich weer op wegwerpmateriaal in de vorm van tampons en wegwerp maandverband. En dat terwijl er ook meer duurzame alternatieven bestaan, bijvoorbeeld menstruatiecups als alternatief voor tampons en wasbaar maandverband in de plaats van wegwerp maandverband.

In tegenstelling tot de wegwerpvarianten zijn wasbaar maandverband en menstruatiecups niet alleen stukken goedkoper, ze zijn ook beter voor het milieu. Goedkoper, omdat een menstruatiecup makkelijk tien jaar meegaat en tussen 20 en 40 euro kost. Op diezelfde periode heeft een menstruerende vrouw al ruim 400 euro uitgegeven aan tampons en wegwerpmaandverband. Bovendien veroorzaken deze wegwerpproducten veel afval, en verbruiken ze veel grondstoffen (bomen voor het absorberend materiaal en de verpakking, petroleumderivaten voor extra absorptie en verpakking, water voor het productieproces). Vergelijk dat maar met de wasbare varianten die uit natuurlijke materialen gemaakt worden (bamboe, katoen) en geen afval veroorzaken.

Dat het de Vlaamse regering volledig ontbreekt aan een afvalbeleid, weten we al langer. Vlaanderen geeft liever geld uit aan subsidies voor bedrijven die wegwerp recycleren dan aan de bewustwording over wasbare alternatieven. Zo heeft milieuminister Zuhal Demir wel al luid verkondigd dat ze 30 miljoen euro uittrekt voor het recycleren van wegwerpluiers, maar is het nog steeds wachten op nieuws rond campagnes om wasbare luiers te promoten. Wasbare luiers die net als wasbare menstruatieproducten, veel duurzamer en goedkoper zijn dan de wegwerpvarianten.

Geen taboe op wasbaar

Wellicht gaat de politiek er van uit de bevolking niet klaar is voor menstruatiecups en wasbaar maandverband. Dat in Gent en Leuven bijna 10% van de kinderen in wasbare luiers opgevoed wordt, bewijst dat er wel degelijk veel mensen openstaan voor wasbaar. Het taboe op menstrueren is stilaan aan het verdwijnen, en gelukkig maar. Anderzijds blijkt er bij de politiek wel een taboe te zijn op wasbare menstruatieproducten. Willen we iets doen aan de bergen afval die we collectief veroorzaken, dan moeten wasbare alternatieven gepromoot worden. Al te makkelijk wordt wasbaar afgedaan als iets uit het verleden. Zo zei viroloog Marc Van Ranst onlangs nog dat stoffen zakdoeken in Bokrijk thuishoren.

In onze dagelijkse praktijk merken we dat producten als de menstruatiecup populair aan het worden zijn. Niet alleen om milieuredenen, maar ook omdat veel vrouwen allergisch reageren op de kunststoffen die verwerkt zitten in tampons of wegwerp maandverband. Ook jonge meisjes vragen om advies rond menstruatiecups. En hoe meer meisjes de cup gebruiken, hoe normaler het gebruik daarvan wordt. De menstruatiecup is zeker niet langer onbekend of onbemind.

Subsidie voor toekomstig afval

De Corona-crisis heeft veel mensen meer bewust gemaakt dat het de verkeerde kant opgaat met het milieu. Een bewustwording die de politiek duidelijk ontgaan is. We kunnen alleen maar betreuren dat onze politici zich zo voor de kar laat spannen van de comfort-industrie die nu met overheidsgeld toekomstig afval kan produceren.

Vermoedelijk gaat het hier enkel om steekvlampolitiek. Het onderwerp menstruatiearmoede was in het nieuws, dus wordt moet snel iets bedacht worden. Op een echte visie rond armoede, afval en duurzaamheid blijft het helaas wachten.

Op die manier zijn de plannen en projecten rond menstruatiearmoede slechts een voorlopig doekje tegen het bloeden.

 

Wie is er bang van bamboe?

bamboe luier Klein SpookEr was de laatste tijd heel wat te doen over bamboe. Vooral omdat sommige bamboe serviezen uit de handel genomen wordt. Betekent dit nieuws dat ook bamboe luiers, bamboe billendoekjes en wattenschijfjes in de ban moeten? Gelukkig niet. Want uiteindelijk lag het probleem van de serviezen niet bij de bamboe zelf, maar bij de chemische stof die de bamboe vezels aan elkaar kleeft.

Bamboe bekers en borden zijn heel populair bij mensen die niet houden van plastiek. Bamboe is immers een natuurlijk materiaal. En bovendien ziet al dat bamboe servies er bijzonder leuk uit. Helaas bestaan die bamboe spulletjes niet altijd volledig uit bamboe, soms worden er kunststoffen aan toegevoegd, zoals melamine en formaldehyde. Melamine is belastend voor blaas en nieren, formaldehyde kan de huid, de ogen en de luchtwegen irriteren. Melamine en formaldehyde vormen samen melaminehars, dat als lijm gebruikt wordt. Die gevaarlijke stoffen kunnen ‘migreren’ van het servies naar eten wanneer ze fel verhit worden, bijvoorbeeld in een microgolfoven. Ook in een vaatwas kunnen deze stoffen vrijkomen. Op die manier kan je melamine of formadehyde binnen krijgen.

Op sociale media zagen we vragen passeren of bamboe billendoekjes wel veilig zijn. Jazeker. Het probleem ligt immers niet bij de bamboe zelf, maar bij de lijmstoffen die aan het servies toegevoegd werden. Bamboe zelf is een natuurlijke vezel. Bamboe is een sterke grassoort, die geen insecticiden en pesticiden vereist. Het ontbreken van deze stoffen maakt bamboe tot een perfect product voor de gevoelige huid, bijvoorbeeld voor de billetjes van de baby. Bamboe is een ronde vezel, waardoor die zacht aanvoelt. Ook het goed absorptievermogen is een pluspunt van de bamboe luier.

Kortom: met bamboe is er geen probleem, enkel met de stoffen die in servies aan de bamboe toegevoegd worden. Dat verklaart ook waarom servies dat voor 100% uit bamboe bestaat, nog steeds verkocht mag worden.

Babbelen, gluren en (ver)kopen op Facebook

Klein Spook wasbare luiersWist je dat we ook op sociale media actief zijn? Je kan ons natuurlijk volgen op Instagram of Facebook, maar we hebben ook een babbeltjesgroep. De plek om eens te luisteren naar andere ervaringsdeskundigen, om een keer te gluren bij de 'buren'. Hoe pakken anderen het aan? En je kan er ook tweedehandsspullen kopen of verkopen.
Heb je specifiek nood aan meer info over wasbaar maandverband, menstruatiecups of andere Tante Rosa-spullen kunnen we onze groep wasbaar maandverband en menstruatiecups aanraden. Ondertussen een actieve groep met ruim 4000 leden. 

Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes Tante RosaHet principe is zo simpel.

Kleine zachte doekjes die goed absorberen. 

Wasbare wattenschijfjes - ook wel cleansing pads of ontschminkingsdoekjes genoemd - zijn zoveel zachter dan de wegwerp versie. En zoveel duurzamer ook. We hebben er in biokatoen van Imse Vimse, in bamboe of hennep van Lulu Nature of deze van La Renarde. Heel zacht en heel mooi. En gemaakt in hun Belgisch atelier.

Ik zou zeggen, vergelijk ze eens met onze vergelijk tool. 

Vergelijk onze producten met de 'vergelijk-knop'

Tabellen. Het maakt het overzichtelijk om zaken te vergelijken. Zeker als je de grootste borstvoedingspads wil, of net het kleinste inlegkruisje. Vanaf nu kan je veel van onze producten gemakkelijk vergelijken met de knop 'vergelijk' die je op elke productpagina vindt. Je klikt erop bij de producten die je wil vergelijken. Klik daarna op de groene pop-up bovenaan en je krijgt een duidelijk overzicht. Er kunnen vier producten naast elkaar gezet worden. Hieronder als voorbeeldje vier menstruatiecups naast elkaar.

Vergelijk menstruatiecups Tante Rosa

 

Je menstruatiecup legen op verplaatsing. Hoe doe je dat?

Menstruatiecup op verplaatsingIn principe heb je maar 1 menstruatiecup nodig. Je leegt hem in het toilet, spoelt hem af onder de koude kraan en je brengt hem opnieuw in.

Maar wat doe je op verplaatsing bent, op je werk of op uitstap?

  • kies het gehandicaptentoilet, daar is meestal een lavabo
  • neem een flesje water mee, daarmee kan je de cup spoelen boven het toilet
  • gebruik toiletpapier om de cup wat schoon te maken
  • neem een kleine wetbag mee, met een paar natte wasbare billendoekjes. Daarmee kan je de cup even afkuisen en ook jezelf :-)
  • breng de cup gewoon terug in met nog wat restbloed aan, dat kan geen kwaad als je het niet altijd doet. Het is zeker niet onhygiënisch. Dan nog is het fijn om een paar doekjes te hebben (zie puntje hierboven)
  • plas op je cup, zo maak je hem ook weer proper, deze tip vooral handig in landen en plaatsen waar er geen drinkbaar water is
  • gebruik een tweede cup en doe de eerste in een wetbag en spoel de cup uit als je terug thuis bent of een kraantje ter beschikking hebt
  • ga even naar de lavabo's buiten het toilethokje om je cup af te spoelen, en ga daarna terug naar het toilet om hem in te brengen
Een beetje Naïf

Naïf bij Tante Rosa en Klein SpookWist je dat we bij Tante Rosa ook verzorgingsproducten verkopen? We zijn zelf enorm fan van de producten van Naïf. Ze hebben een hele fijne (lekker ruikende) lijn voor baby's en kinderen.

Naïf is een Nederlands merk met als filosofie 'Less is more'. Vandaar de natuurlijke ingrediënten en de subtiele geur.

Persoonlijk gebruik ik ook met heel veel plezier de 'grown-up' dagcrème, nachtcrème en shampoo (om de wilde kapperloze haren te temmen, het is nodig). 

https://tanterosa.be/naif

Als de cup lekt

Als de menstruatiecup lektYes! Steeds meer vrouwen kennen de menstruatiecup, meer nog, gebruiken de cup. Je kan de menstruatiecup ook al in veel supermarkten kopen. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Vaak wel, maar bij sommige vrouwen is het toch een zoektocht naar de ideale cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je hem in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt. Sukkel je met je cup, lees dan zeker dit artikel en zoek zo uit waar het probleem zit. 

https://tanterosa.be/mijn-cup-lekt-hoe-komt-dat

 

Snuit jij ook je neus in een klomp?

stoffen zakdoeken hygiënischDit weekend vergeleek viroloog Marc Van Ranst stoffen zakdoeken met klompen. “Stoffen zakdoeken zijn als klompen. Iets uit ons verleden, iets voor in Bokrijk,” liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Als webshop die onder meer stoffen zakdoeken verkoopt, verslikten we ons uiteraard in onze ochtendkoffie. Bijna moesten we naar de Kleenex grijpen, maar toevallig hebben we die niet in huis.

Net zo min trouwens als we Pampers op voorraad hebben voor wanneer kleinzoon Yemi op bezoek komt. Of Always voor wanneer Tante Rosa op onaangekondigd binnenvalt. In deze gevallen kiezen wij ook voor de wasbare varianten, zoals wasbare luiers, wasbaar maandverband of menstruatiecups. Net zoals duizenden andere mensen, die wasbare alternatieven gebruiken. Om de afvalberg te verminderen. Omdat ze meer van natuurlijke materialen houden dan van gifhoudende absorptiematerialen. Of gewoon omdat ze biokatoen of bamboe aangenamer vinden dan papier of plastiek.

Zijn stoffen zakdoeken onhygiënisch?

In Corona-tijden worden stoffen spullen makkelijk in de ban gedaan. Niet alleen zakdoeken, maar ook mondmaskers. Stoffen mondmaskers worden her en der verboden. Uiteraard biedt een stoffen mondmasker minder bescherming dan een FFP3-mondmasker. Maar vaak worden ook argumenten gebruikt die geen hout snijden. Bijvoorbeeld dat wasbare mondmaskers onhygiënisch zijn omdat de dragers er van ze te weinig wassen. Maar al die wegwerp mondmaskers die je langs straat vindt nadat ze achteloos weggeworpen werden, is dat zo hygiënisch. Al die papieren zakdoekjes die je her en der ziet liggen, of die in een open vuilbak gegooid worden. Is dat zo hygiënisch?

Wassen, wassen, wassen

Uiteraard moet je een zakdoek wassen, net zoals je ook best je handen wast als je gesnoten hebt, of dat nu in een papieren zakdoek of in een stoffen zakdoek is. Wedden trouwens dat je handen minder vuil worden van snuiten in een stevige stoffen zakdoek, dan in een teer papieren zakdoekje?

Moeten we kiezen tussen milieu en hygiëne?

We blijven het een vreemde paradox vinden. De Covid-19 crisis heeft meer mensen aan het denken gezet over duurzaamheid. Een onderzoek van Ipsos omschrijft Corona als een wake-up call om zuiniger om te springen met het klimaat. Dat hebben we trouwens bij Klein Spook en Tante Rosa gemerkt aan een opstoot van de vraag naar wasbare producten in 2020. Tegelijk worden dus wasbare producten in de ban gedaan en wordt de wegwerpmaatschappij gepromoot. Moeilijk om dan nog een evenwicht te vinden.

Allen naar Bokrijk?

Moeten we alle wasbare producten dan inderdaad maar naar Bokrijk verbannen? Volgens ons niet, het komt er gewoon op aan om verstandig om te springen met de wasbare producten en er mee te doen wat hun naam zegt: regelmatig wassen. De vooruitgang heeft veel duurzame producten vervangen, maar heeft onze wereld ook veranderd in een wegwerpmaatschappij die met een zware ecologische voet ook boven zijn stand leeft.

Een anekdote: Ik heb altijd twee stoffen zakdoeken op zak: rechts één voor persoonlijk gebruik (en die gaat iedere avond in de was), links één voor wanneer iemand anders een zakdoek nodig heeft. Uit hoffelijkheid. Maar misschien is die hoffelijkheid even ouderwets als een stoffen zakdoek. Misschien moeten we mij ook doneren aan Bokrijk?

Tekst: José Delameilleure

Een zakje voor onderweg

wasbaar maandverband wetbagOf je nu wasbaar maandverband, menstruatieondergoed of een menstruatiecup gebruikt, als je niet thuis bent tijdens je maandstonden, is het handig om een wetbag mee te hebben. Je kan er je propere en vuile verbandjes/onderbroeken in bewaren en meenemen. Maar ook een nat doekje om je tussendoor eens te verfrissen bij het wisselen van de cup of het sponsje kan fijn zijn. Sommigen stoppen hun propere of droge spullen los in een handtas en de vuile in de wetbag. Er zijn ook wet/dry zakjes met 2 compartimenten: 1 voor de propere en 1 voor de vuile spullen.

Alles over menstruatieondergoed

menstruatieondergoedEen paar jaar geleden kende niemand het, menstruatieondergoed. Nu is het één van onze populairste producten. En zeker één waar heel veel vragen over zijn. We merken het op onze sociale media en in onze mailbox. Tijd voor wat extra aandacht voor de menstruatieonderbroek.

Menstruatieondergoed! Wat is het juist? Hoe werkt het? Hoeveel absorbeert zo'n onderbroek? Hoe verwissel je het? Uit welk materiaal bestaat het? Hoe doe je dat precies op je werk? Wanneer is het handig? Hoe wassen? Ruikt het? En hoe lang gaat zo'n onderbroek mee?
Veel vragen over menstruatieondergoed. Ik heb geprobeerd alle antwoorden te bundelen in dit artikeltje. Je vindt het bij onze 'Veelgestelde vragen'.