Nederlands
RSS

Blog

Nieuw in ons gamma: miokoo grace

miokoo grace tante rosaAmai, wat zijn ze goed, de menstruatieslips van miokoo. Het is de Belgische trots in ons gamma menstruatieondergoed. Mooi, kwalitatief en zeer absorberend. Eerder lingerie dan ondergoed, zeg maar. Daarom breiden we verder uit. We verkopen nu ook het mid-rise model Grace. Iets hoger dan Fé, en lager dan Coco. En met een heel leuk driehoeken detail vooraan. Eens passen? Welkom op onze onderbroekendag op zaterdag 27 augustus in Gent.

Wasbaar maandverband tijdens een hittegolf

wasbaar maandverband hittegolf tante rosaHet is een warme zomer. Niet ideaal tijdens je maandstonden. Juist dan wil je geen last. Ga voor natuurlijke materialen bij warme temperaturen. Een maandverband in biokatoen is frisser dan wegwerp. Echt waar!
Uit welke materialen bestaat wasbaar maandverband eigenlijk? De absorberende lagen zijn meestal in biokatoen en/of bamboe. Bijna altijd zit er in maandverband ook een laag PUL verwerkt. Dat is een waterdichte stof die toch ademend is, vergelijkbaar met de stof van regenjassen. Het zorgt dat je minder kans op lekken hebt, zonder dat het verstikkend is.
Superabsorbers of parfum zal je nooit vinden in wasbaar maandverband. Dat is uitsluitend voor wegwerp. De grootste oorzaken van irritatie bij maandverband.

Een zeesponsje in plaats van een cup of een tampon

menstruatiesponsjes Tante RosaToch is de menstruatiecup niet voor elke vrouw de oplossing, helaas. Soms is er geen match en blijf je lekken hebben. Dan kan een menstruatiespons helpen. Een natuurlijk product dat je inbrengt als een tampon, zonder dat het chemische bestanddelen bevat. Een sponsje is herbruikbaar: je spoelt het na gebruik uit en brengt het opnieuw in. Zo gaat één spons minstens zes maanden mee. We raden het aan bij vrouwen bij wie het niet lukt met de menstruatiecup. Ondertussen hebben we al veel tevreden sponsjesgebruikers onder onze klanten.

Menstruatiecup, beste uitvinding ooit

menstruatiecup Tante RosaVolgens mij is de menstruatiecup de beste uitvinding ooit. Het is zo simpel: een bekertje dat je inbrengt in je vagina en dat bloed opvangt. Even wennen in het begin, maar dat is met alles dat je in je lichaam inbrengt zo. Als je het eenmaal gewoon bent, is het heel gemakkelijk. Je hebt er maar één nodig, je kan het discreet inbrengen en uithalen, je kan het gemakkelijk proper houden, geen afval en geen chemische absorberende stoffen in je lichaam. Bovendien is het voor veel meisjes en vrouwen de oplossing bij menstruatiearmoede. Met één cup ben je geholpen, dat is goedkoper dan elke maand maandverband of tampons kopen. Overweeg je een cup, laat je dan zeker adviseren.

Facebookgroep wasbaar maandverband en menstruatiecups

menstruatiecupWist je dat we ook een actieve facebookgroep hebben waar je terecht kan met al je vragen en bedenkingen over wasbaar maandverband, menstruatiecups en menstruatieondergoed? Bedoeling is een forum te bieden waar je vrij en open kan praten over deze onderwerpen. Deze groep is privé. Je moet een paar vraagjes beantwoorden vooraleer je lid kan worden. Het is ook mannen-niet-toegelaten. Niet omdat we niet van mannen houden, maar omdat we in het verleden soms nieuwgierige meelezers hadden. Maar aan alle vrouwen, weest welgekomen: https://www.facebook.com/groups/wasbaarmaandverband

Zwart maandverband

zwart wasbaar ùaandverbandWe hebben de badstoffen inlegkruisjes en maandverbanden van Bamboolik nu ook in het zwart! Ideaal voor als je zwart ondergoed draagt (of liever niet te veel wordt geconfronteerd met een vlekje). Net als de witte, sluiten de zwarte ook met velcro of snaps. En ook net als de witte zijn de inlegkruisjes gewoon in biokatoen en hebben de maandverbanden een verstopt laagje waterdichte maar ademende PUL, tegen de lekken (en de vlekken).

Nog meer menstruatieondergoed

menstruatieondergoedHet is geen geheim dat we fan zijn van Imse. Het Zweedse merk werkt altijd met biologische materialen, produceert in Europa en is degelijk van kwaliteit. Hun stijl is sober, maar toch fris en kwalitatief. Dat geldt ook voor hun menstruatieondergoed. Na de workout underwear hebben we nu ook menstruatieondergoed voor light, medium en heavy flow. De onderbroeken voor light flow absorberen 10 ml vocht, die voor medium flow 15 ml en die voor heavy flow 20 ml. Heel wat dus. En de pasvorm, die is gewoon goed. 

Wasbaar maandverband wassen

wasbaar maandverband wassenToen we acht jaar geleden met Tante Rosa startten, werd wasbaar maandverband als iets raar aanzien. Iets van vroeger, met grote witte doeken, ja, net als luiers. Ondertussen kennen al velen het concept. De meeste mensen weten dat ze er leuk uitzien en handig zijn. Er zijn zelfs durfals die voor menstruatieondergoed gaan. Maar het wassen blijft een beetje eng. Logisch. Je wil natuurlijk dat je maandverband hygiënisch schoon is en dat er geen vlekken in achter blijven. Hoe je dat best aanpakt, lees je op onze website. Belangrijk is dat je de maandverbanden op 60° wast. Om de vlekken eruit te krijgen, doe je ze eerste in een koude voorwas. Dat is de hack bij bloedvlekken.

Wasbaar toiletpapier. Aah of Bah?

Of we dat nog doen, wasbaar WC-papier gebruiken? Jawel. Het begon als een grap op 13 maart 2020, weet je wel. Maar eigenlijk vinden we het geweldig. Gewoon droge doekjes in plaats van toiletpapier. Boven, in de badkamer, liggen onze gekleurde doekjes. De vuile gooien we in mijn oude potje dat ik vond in de kelder bij mijn ouders thuis. Beneden liggen onze witte doekjes, de vuile gooien we in een wetbag. We wassen ze twee keer in de week op 60 graden. Enkel het ophangen is een werkje. We hangen ze aan die typische octopus droogmolentjes. 

Ons populairste maandverband is...

Populair wasbaar maandverbandWe hebben 17 verschillende soorten wasbaar maandverband. Dikke, dunne, kleine, grote, in biokatoen, bamboe, met snaps, velcro of zonder iets. We probeerden er nog veel meer uit, maar dit zijn stuk voor stuk maandverbanden die goed zijn, die voldoen aan onze strenge Tante Rosa eisen. Geen onoverzichtelijk groot aanbod, maar toch voor iedereen iets. We merken wel dat sommige modellen meer gekozen worden dan andere. 

Wat waren nu de 5 populairste wasbare inlegkruisjes in onze webshop het voorbije jaar?

  1. Imse Vimse maandverbanden
  2. Cheeky Mama maandverband bamboe
  3. Bamboolik maandverband velcro satin
  4. Cheeky Mama maandverband charcoal
  5. EcoFemme maandverband fuchsia
Nieuw: menstruatielingerie van miokoo

We hebben ze, de prachtige menstruatieonderbroeken van miokoo. Het voelt als luxe en heel veel comfort. miokoo is een Belgisch merk.

Kathleen, de oprichter, zocht menstruatieondergoed dat gezond, gebruiksvriendelijk, ethisch gemaakt, ecologisch en circulair is. Ze vond het niet en ontwierp het dus zelf.

De onderbroeken worden allemaal in Europa geproduceerd. Het resultaat is fantastisch. Ze kunnen enorm veel absorberen, zitten goed en zijn gewoon mooi. 

Wassen en poetsen

brauzzZouden het dan toch lentekriebels zijn? Ik was me er niet van bewust, maar plots in ons gamma ecologische was- en poetsproducten toch wel enorm gegroeid. Het heeft ook iets te maken met de antwoorden op de vraag  'Wat mis je nog in ons gamma' in de enquête hierboven. Hoe dan ook,  sinds kort verkopen we de wasstrips van Brauzz. Zo gemakkelijk. Leuk bijna om de was te doen. Ik heb ze getest voor het wassen van wasbare luiers en wasbaar maandverband en ben voorlopig zeer blij met het resultaat. Het feit dat het een Belgische uitvinding is van een aantal studenten, maakt het helemaal mooi. Daarnaast hebben we nu ook de producten van Seepje, met wasmiddel, wasschillen, afwaszeep, wasverzachter en allesreiniger. Vooral deze laatste producten waren een duidelijk tip van velen onder jullie. En het past perfect in de lentekriebelmodus van de maand mei. 

Onze populairste menstruatieonderbroek is...

De menstruatieonderbroek, het product deed eind vorig jaar mee in de wedstrijd 'Product van 2021' van de krant De Standaard. Uiteindelijk kon de menstruatieonderbroek het niet halen van het corona-vaccin, maar toch, we merken een groot enthousiasme voor menstruatieondergoed. In onze webshop hebben we 11 modellen. We hebben de XS-modellen in frisse kleurtjes voor de jonge tienermeisjes, maar ook de grotere modellen waar alles goed in past. Sommige slips absorberen weinig en dienen meer als back-up voor wat urineverlies bij het sporten, andere zijn een volwaardig nachtverband waard. Enfin, voor ieder wat wils.
Maar wat zijn nu de populairste menstruatieslips bij Tante Rosa, onze webshop gespecialiseerd in herbruikbare menstruatieproducten?

Awel, hierbij de top 5:
1. Cheeky Mama Sassy
2. La Renarde menstruatieondergoed
3. EvaWear Hipster katoen kleur
4. Cheeky Mama Comfy
5. EvaWear Brief

Wil je meer weten over menstruatieondergoed? Hier lees je er alles over. 

Ja, de consument maakt het verschil!

enquête duurzaamheidWie wasbare producten kiest, trekt duurzaamheid ook door in de rest van haar levensstijl. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die Tante Rosa en Klein Spook onlangs organiseerden. Ruim 150 mensen namen aan deze enquête deel. Een grote meerderheid is ervan overtuigd dat ons consumptiegedrag mee de toekomst van de planeet bepaalt. Corona heeft de deelnemers aan het onderzoek nog meer doen nadenken over duurzaamheid. Anderzijds zorgen de stijgende prijzen er wel voor een aantal mensen minder gaan kopen, of meer op de prijs letten dan op duurzaamheid. We vatten de resultaten voor jou samen.

Wasbaar? Omdat het duurzamer is.

We vinden het bij Tante Rosa en Klein Spook altijd interessant om de vinger aan de pols te houden. Toen we elf jaar geleden startten met onze webshops merkten we dat onze klanten vooral omwille van milieuaspecten voor wasbare luiers en menstruatieproducten kozen. Dat blijkt nog steeds het geval: meer dan drie kwart (77%) van de deelnemers aan onze enquête kiezen wasbaar omwille van de duurzaamheid. Ex aequo op de tweede plaats (met elk 9%) komen de afwezigheid van schadelijke stoffen en de natuurlijke materialen waaruit de producten gemaakt zijn. Vijf procent geeft aan dat de lagere prijs doorslaggevend was. Bij de antwoordoptie ‘andere redenen’ werd er ook nog op gewezen dat wasbare producten prettiger en natuurlijker aanvoelen en minder irriteren.

waarom wasbaar Liefst 99% trekt duurzaamheid ook door in haar hele consumptiegedrag, door te consuminderen, of vooral tweedehands te kopen (75%), energiezuinig te wonen (73%), vooral de fiets of openbaar vervoer te gebruiken (73%), vegetarisch, seizoensgebonden en lokaal te eten (71%) of verpakkingsvrij te kopen (43%). Uit de commentaren blijkt dat jullie ook niet verlegen zitten om de boodschap over duurzaamheid in de vriendenkring te verspreiden en mee te geven in de opvoeding van kinderen.

Wie bepaalt de toekomst van de planeet? Wij!

Minder vrolijk werden we van het antwoord op de vraag “Ben je eerder positief of negatief over de toekomst van onze planeet?” want daar gaf meer dan één op zes (62%) aan overwegend negatief te zijn, tegen 38% overwegend positief. De helft van de deelnemers zegt de laatste twee jaar negatiever geworden te zijn over de toekomst van de planeet. Bij 43% is de mening gelijk gebleven, zeven procent ziet de zaken net positiever in.

De laatste tijd horen we vaak op radio en tv mensen zeggen dat de consument niet zelf het verschil kan maken: de klimaatproblematiek moet maar door de overheid opgelost worden. Daar zijn jullie het duidelijk niet mee eens: een overtuigende 84% van de deelnemers zegt dat de consument wel degelijk zelf het verschil kan maken. Bijna een kwart (24%) is de laatste tijd zelfs positiever geworden over de impact die we zelf hebben met ons eigen gedrag. Eén op vijf is wel negatiever geworden over wat ons eigen consumptiegedrag bijdraagt. Maar de consument kan het niet alleen: 91% onder jullie denkt dat overheid, producenten en consumenten samen de klimaatverandering moeten tegenhouden.

heeft corona je mening over duurzaamheid veranderdHeeft Corona een invloed gehad op ons streven naar duurzaamheid, vroegen we ons ook af. 14% van de respondenten is duurzamer beginnen leven omwille van Corona, terwijl 4% van de deelnemers minder duurzaam geworden zijn. Maar de overgrote meerderheid (82%) heeft zijn mening niet veranderd. De stijgende prijzen blijken een groter effect te hebben dan Corona: één op drie (33%) zegt nu minder te kopen en 22% houdt bij aankopen nu eerder rekening met prijs dan met hoe eco of bio iets is. Iets minder dan de helft (45%) zegt dat de stijgende prijzen geen invloed hebben op hun bestedingspatroon. Een aantal deelnemers laat ons ook weten dat ze meer vergelijken dan vroeger en ook proberen om nog minder te verspillen. We lezen ook dat het oneerlijk zou zijn om de lokale handelaars of duurzame winkels in de steek te laten, en spijtig genoeg ook dat nogal wat mensen zich steeds meer aankopen moeten ontzeggen. 

We kregen in de enquête aardig wat interessante tips over nieuwe producten die we in ons gamma zouden moeten opnemen. En we hebben geluisterd: zo hebben we sinds kort meer producten voor de was in ons aanbod, zoals de wasstrips van Brauzz en heel wat producten van Seepje.

Gent aan Zee

Gent aan Zee is een klimaatfestival georganiseerd door Stad Gent. Het vindt nu zondag 8 mei plaats op de Bijlokesite in Gent. De naam is geweldig. Het verwijst naar wat er gebeurt als de klimaatverandering aanhoudt. Dan is Gent een stad aan zee. Iets om bij stil te staan. Maar Gent aan Zee wil dat op een positieve en vrolijke manier doen met een festivalachtige beurs. Tante Rosa zal er samen met Klein Spook een standje hebben. Je kan er eens kijken naar de menstruatieonderbroeken en een menstruatiecup of wasbaar maandverband kopen. Wil je een bepaald product zeker zien, laat het ons op voorhand weten, dan nemen we het mee. We geven ook twee infosessies over wasbaar maandverband, menstruatiecups en menstruatieondergoed. Inschrijven kan hier. Daarnaast geven we ook twee sessies over wasbare luiers

En oh ja, neem zeker je overschot aan stoffen of papieren zakken mee. We verzamelen ze op de beurs. Hergebruik gegarandeerd